Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Harmadfokú a készültség

Holnap lezárják Szegeden a partfal úgynevezett kulisszanyílásait, különben nemsokára belátogatna a városba a folyó. Tegnap délben 839 centi magas volt a Tisza, s az emelkedés nem is igen áll meg 920 centinél alább.
A folyó visz mindent. Szemetet és palackokat is. 1888-ban mértek hasonló vízszintet Fotók: Karnok Csaba

A Stefániánál, a múzeum környéki részen kezdődik holnap a partfal úgynevezett kulisszanyílásainak lezárása – tudtuk meg Kozák Pétertől, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetőjétől. A város part közeli része itt fekszik a legalacsonyabban. Tegnap megkezdődött a tápéi téli kikötő területén lévő Atikövizig-kirendeltség megerősítése és ideiglenes gáttal is körbeveszik az épületet. Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna ügyeletvezető mondja: a Tisza folyamatosan árad, tegnap délben Szegednél 839 centi volt a vízállás – Mindszentnél 852 –, azóta tovább növekedett a vízmagasság. A Maros Makónál 480 centi fölött tetőzött tegnap, a Hármas-Körös Szarvasnál elérte a 826 centimétert.

– Mindenütt harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a Maros határ közeli szakaszának kivételével – tájékoztat Dobi László központi
Centik és rekordok

Eddig 1970-ben volt a legmagasabb Szegednél a víz: 961 centit mutatott a mérce. Három hónapon át tartott a védekezés, egymás után több árhullám is érkezett, és a vízszint csak nyár elején érte el a rekordmagasságot. 2000-ben 929 centinél állt meg az ár, s két hónapig kellett védekezni. 1932-ben 923 centit ért el a Tisza. Most az eddigi előrejelzések szerint 920 centi körüli vízmagasság várható, ha a Maros vízgyűjtőjén nagy mennyiségű csapadék hullik, tovább emelkedhet a vízszint. Ennek ellenére sincs vész: a védművek további ideiglenes magasítással 11 méteres vízfalnak is ellen tudnak állni.  
védelemvezető, az Atikövizig igazgatója. Harmadfokú készültség esetén megduplázzák a létszámot, az adatokat kétóránként, éjjel-nappal jelentik a központnak, a vízügyi létesítményeket külön is figyelik, és ha kell, éjszakára meg is világítják. A töltéseket már a közlekedési engedéllyel rendelkezők sem használhatják, kizárólag a védekezésben részt vevők vehetik igénybe – a rendelkezés betartását a rendőrség, polgári védelem, s a katasztrófavédelem ellenőrzi.

A part közeli épületek lakói néhol számíthatnak a víz megjelenésére a pincékben. A központi védelemvezető szerint nagyon fontos, hogy senki ne kezdjen el szivattyúni a pincéből, mert ezzel csak szabad utat nyitna a folytatásnak. Inkább helyezze értékeit biztonságba, és jelezze az esetet az Atikövizignek; a vízügyesek megteszik a szükséges intézkedéseket. Ha kell, töltéssel veszik körül a szivárgást, így a vízszint egyensúlyba kerül a folyóéval, megszűnik a vízátáramlás.

– Hat-nyolcezer embert tudunk mozgósítani huszonnégy-harminchat órán belül – érzékelteti a rendelkezésre álló erők nagyságát Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára. S ebben még nincs benne a védekezésbe bevonható katonaság, határőrség, az ország más területeiről áttelepíthető vízügyes szakembergárda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siket Judit: Nem történt csalás

Nincs arra konkrét adat, hogy a megyében választási csalás történt volna. A választási… Tovább olvasom