Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Harmadik napja hőségriadó

Már harmadik napja tart a másodfokú hőségriadó. A riadót az ÁNTSZ rendeli el, az országos meteorológiai szolgálat adatai alapján. Ilyen melegben túl sok ásványvizet fogyasztani lehetetlen – jó három litert kell inni naponta.
A hőségriadó három fokozatú. Az első fokozat még nem publikus, ezt mintegy „belső használatra" rendeli el az ÁNTSZ, fölkészülve a hőségből eredő, esetleges közegészségügyi gondokra. Erre akkor kerül sor, ha a napi középhőmérséklet legalább egy napon eléri a 25 Celsius-fokot.

Másodfoknál – ami akkor következik be, ha a középhőmérséklet három, egymást követő napon eléri a 25 fokot, és közülük egy napon pedig a 27-et – már közzé kell tenni a riadó tényét. – Idén már negyedjére rendelünk el másodfokot. A mostani hőhullám kapcsán 19-én rendeltük el – mondja dr. Nagy Zsuzsanna, a megyei ÁNTSZ osztályvezetője. A hőségriadó elrendelése tudatosítja az emberekben a veszélyt.

A lakosság figyelmét tömegtájékoztatási eszközök igénybevételével irányítja a hőségveszélyre a szolgálat. Az egészségügyi intézmények figyelmét külön fölhívja arra, hogy életbe lépett a másodfok, s az intézmények a saját katasztrófamegelőző tervük forgatókönyvében foglaltak szerint járnak el. Például fölkészülnek az átlagnál több szív-, érrendszeri okokból rosszul levő ember ellátására, a nagyobb számban jelentkező idős betegre.

Nincs rekordkánikula

Nem dőlt meg tegnap Szegeden a rekordmeleg. A legnagyobb hőséget július 20-án 1993-ban mérték, akkor 37 fok volt. Tegnap 34 fokig melegedett föl a hőmérséklet Szegeden – tudtuk meg a helyi meteorológiai szolgálattól. A hivatalos, árnyékban mért adatokat azonban jóval meghaladta helyenként a hőmérséklet. A Sajtóház előtti hőmérő tegnap délután negyven fokot mutatott.

A harmadik fokozat – mely már rendkívüli időjárási helyzetnek felel meg – akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot. Ekkor még fokozottabban ügyelni kell a hőségben előfordulható jellegzetes egészségügyi gondokra.

A jelenlegi helyzetben mit kell figyelembe venniük az embereknek? – Olyan, hogy „túl sok ásványvíz", nincs. Hőségben ásványvízből túl sokat fogyasztani lehetetlen – mondja dr. Nagy Zsuzsanna. Legalább három litert célszerű fogyasztani ilyenkor naponta. Az, hogy a folyadék ne csupán „víz" legyen, hanem tényleg ásványvíz, azért fontos, mert ilyenkor a szervezetnek nemcsak a folyadék-, de a sóháztartása is fölborulhat, s az ásványi anyagokat is pótolni kell.

Bármennyire is megdöbbentő a nagykörúti halálos tragédia, tegnap nem történt az átlagosnál több baleset a nagy hőség ellenére sem. Egyéb, a meleggel összefüggő ügyekben sem hívták többször a mentőket – kaptuk a tájékoztatást a szegedi mentőszolgálattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Halász Miklós

Hatvanesztendős korában váratlanul elhunyt Halász Miklós Táncsics Mihály-díjas újságíró. Lapunk… Tovább olvasom