Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Hárman a fociöltözőből

A szegedi társulat három frissen szerződtetett, pályakezdő tagja Toronykőy Attila rendezésében a magyar dráma napján mutatta be a kisszínházban Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli című darabját, amely egy fociöltőzőben játszódik.
A két partjelző: Bánvölgyi Tamás és Szívós László. Fotó: Schmidt Andrea
Az irodalom számára is hálás téma a foci – Esterházy Péter és Darvasi László nemrégiben megjelent könyvének sikere is bizonyította. Hogy mennyire szeretnek és tudnak futballozni a magyar szerzők, jól jelzi, hogy íróválogatottunk a nemzeti tizeneggyel szemben rendre jól szerepel a költők, írók, drámaírók számára rendezett nemzetközi tornákon. (Úgy hírlik, hamarosan Szegeden is összecsapnak az alkotók az egyetemi oktatók csapatával.) Egressy Zoltán fociimádata is ismert. A futballöltözőben játszódó Sóska, sült krumpli című darabját az elmúlt években sorra tűzték műsorra színházaink, néhány napja pedig az olasz Tramedautore elnevezésű nemzetközi drámafesztiválon a milánói Piccolo Teatróban játszották.

Toronykőy Attila a társulati taggá lett egykori színitanodás növendékeinek szeretett volna bemutatkozási lehetőséget teremteni a sikerdarab stúdió-előadásával. A kisszínház színpadán, a leengedett vasfüggöny mögött tornapadok, szódásballon, asztal székekkel, tükör, továbbá a szépségkirálynő Horváth Éva erotikus poszterei és egy focicsapat plakátja idézni az öltözőt, ahol a három jelenet játszódik. A két partjelző, Művész és Szappan párbeszéde rögtön megadja a darab tragikomikus alaphangját: jellegzetes, periférikus figurák a maguk keserveiről, elrontott, kilátástalan életükről beszélgetnek.

Szívós László alakítja az ábrándozó, kínrímes verseket faragó alkoholista Művészt, aki azt panaszolja: szerelme elhagyta, nem főz neki többé utolérhetetlen sóskát sült krumplival. Bánvölgyi Tamás játssza a másik partjelzőt, a vagány és kétszínű Szappant, aki nem tudja feldolgozni, hogy a pályán kívül is sikeresebb harmadiknak, az ifjú titán bírónak civilben és a focivilágban is több babér terem. Tóth Lambert antipatikus ficsúrnak mutatja a játékvezetőt, aki focikarrierjét betetőzve mindenáron FIFA-bíró szeretne lenni. Álmát az ellene áskálódó Szappan meghiúsítja...

A sok szóviccel, apró gegekkel, váratlan fordulatokkal operáló darab üresjáratok nélküli pergő játékot, virtuóz karakterformálást, jó ritmusérzéket, profi beszédtechnikát kívánna. A három ifjú színészjelölt számára egyelőre túl nagy kihívásnak, korainak tűnik egy ekkora feladat.
Imponáló lelkesedésük, fel-felvillanó tehetségük sem pótolhatja a még láthatóan hiányzó színpadi rutint, magabiztos szaktudást. Amatőr csapattól nagyszerű teljesítmény lenne ez így is, hiszen alapjáraton üzembiztosan működik a produkció. Csak az a plusz hiányzik, amitől igazán élvezetessé, hitelessé válna a játék – és professzionális előadás születne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre ért az Európa-díj

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A… Tovább olvasom