Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Harminc év közszolgálat

A Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiója harminc éve kapta meg működési engedélyét. A stúdió 1976-ban az Újszegedi Sportcsarnok alagsorában kezdte meg működését.
A kamera előtt és mögött is dolgoznak. Fotó: Frank Yvette
Az újszegedi sportcsarnok alagsorában kezdte meg működését 1976. november 24-én az MTV Szegedi Körzeti Stúdiója. Az első adást még aznap rögzítették: az ötvenperces műsorban Bács, Békés és Csongrád megyei vendégekkel Antal Imre beszélgetett szerteágazó témákról. A munkatársak száma a húsz főt sem haladta meg.

– Az azóta eltelt harminc évben becsléseink szerint 1200-1500-an fordultak meg nálunk, jelenleg hetvenhat belső munkatárssal készítjük műsorainkat. Havonta 1340 műsorpercet gyártunk. Naponta háromszor jelentkezünk az m1-en tízperces híradóval, ezenkívül péntekenként egy ötvenperces magazinnal, a Regiorával kerülünk képernyőre. Havi egyszer az m2-n országos műsorainkat, az Európa Galériát és a Kvartettet láthatják a nézők – mondta Jurkovics János, aki több mint öt éve vezeti a szegedi stúdió szerkesztőségét.

1983 óta a Kálvária sugárúti modern épületből sugározza adásait a stúdió, ahol a föntieken kívül román és szlovák nyelvű nemzetiségi műsorok is készülnek, az Ecranul Nostru és a Nasa Obrazovka. – Kéthetente tőlünk megy a Napi Mozaik, december 1-jétől pedig egy új országos műsorban, a Testi Mesék elkészítésében is szerepet kapunk – mondta a szerkesztőségvezető. A szegedi stúdióban sugárzott adásokat egyébként négy megye – Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok – lakossága láthatja, de a sugárzás nem áll meg a határoknál: a régió műsorait Arad és térségének magyar lakossága is láthatja.

Jurkovics János a stúdió jövőjéről elmondta, az Európai Unióban erős a regionalitási szemlélet, ami idővel nálunk is megvalósul majd. Bár a műsorkészítéshez szükséges eszközök egy része kissé elavult, de a vezető szerint összességében mégis jó műsorokat tudnak készíteni. Az igazi áttörést a digitalizált televíziózásra való áttérés jelentheti majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő járatok az új vasúti menetrendben

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésétől függ, megmarad-e a Vásárhely–Makó… Tovább olvasom