Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Harminc kilós a kézzel másolt Biblia

Harminc kilós a kézzel másolt Biblia
Szeged - Öt kötet, több mint ötezer oldal, harminc kilogramm, marhabőr borítás, kézzel készített könyvjelző. Tömören, ezek annak a kézzel másolt Bibliának az adatai, amelyet tegnap mutattak be a sajtó képviselőinek a Somogyi Könyvtár hangoskönyvtárában.
Fakszimile kiadás is készül

Szőnyi Etelkától a JATE Press kiadó vezetőjétől megtudtuk, hogy fakszimile kiadás is készül majd a kézzel másolt Bibliából, melyet előrendelés után bárki megvásárolhat.
– XXL-es méretű böröndöt kellett vásárolnunk a harminc kilós és 5061 oldalas kézzel másolt Bibliának, amihez most készítik a speciális tépőzáras védőcsomagolást – mondta tegnap sajtótájékoztatóján Benyik György plébános,  bibliakutató. Az elkészült művet október 14-én adják át egy vatikáni audiencián Ferenc pápának, ahová 11 határon túli gyermeket is magukkal visznek közadakozásból. Nekik legalább két alkalommal kell majd beszámolniuk élményeikről saját közösségeiknek.

A Bibliát 1983-ban kezdték másolni, majd a munka hosszú időre megszakadt, így voltak olyanok, akik már meg sem érhették elkészültét. Erdő Péter bíboros pedig még nem is viselte ezt a tisztséget, mikor a szent szöveget másolta. 
Korábban megírtuk (Mindenki írhat a Magyarok Bibliájába): Benyik György első felhívását a Szent Gellértről elnevezett Szeged Tátra téri templom felszentelésének 40 éves jubileumára írta ki. Az akcióhoz csatlakoztak a szegedi plébániák, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a református és evangélikus lelkészségek és még a Szegedi Csillag Börtön lakói is. A közösségek annyira buzgón láttak neki a másolásnak, hogy elfogytak az újszövetségi szövegek – elkezdték másolni az Ószövetséget is.
 
Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Az Ószövetség terjedelme 4250, az Újszövetségé pedig 811 oldal. Mivel az össz terjedelme 5061 oldal, ugyanennyi kéz is kellett ahhoz, hogy elkészülhessen. Található a könyvben egy üres oldal is, mely csak látszólag üres, hiszen ezt Farkas Mátyás zongoratanár készítette vakírással. 
 
A könyvkötésért Kádár László felelt, az illusztrációk pedig a káposztásmegyeri közösség munkáját dicsérik. A munka szervezését Zólyomi Norbert bonyolította, akinek nem volt könnyű dolga, hiszen amint közzétették a felhívást, égtek a Somogyi Könyvtár telefonvonalai. Hetente akár hatvanan is jelentkeztek. Érkeztek ide Érdről, Budapestről, de voltak olyanok is, akiknek szkennelve kellett elküldeni a másolandó szöveget. 
 
Az alkotmánybírótól kezdve, a sportolókon át, a börtönben fogvatartottakig mindenki csatlakozott a mozgalomhoz. Ha valaki kíváncsi rá, hányan és hányféle helyről adták munkájuk gyümölcsét, megnézheti a Somogyi Könyvtár honlapján lévő térképen. Palánkainé Sebők Zsuzsanna megköszönte az egész közösség munkáját és hozzátette, hogy Magyarországon ekkora ökumenikus összefogás még nem volt a Biblia érdekében.
 
Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliós kár elég egy fekvőrendőrhöz?

Hárommilliós kár elég egy fekvőrendőrhöz?
Két autót tört össze egy 17 éves fiatal sofőr kedd este az algyői Tiszavirág utcában. Tovább olvasom