Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Harminc tonna veszélyes hulladék a szegedi bontóban

A speciálisan műszaki cikkekkel foglalkozó szegedi áruházakban jól működik a veszélyes hulladéknak minősülő gépek visszavétele. A szegedi Elektro Rehab Kft. bontójába 30 tonna különböző háztartási gépet szállítottak. Augusztus 13-ától a kereskedelmi cégek kötelesek visszavenni vásárlóiktól a leselejtezett eszközöket.
A szétbontásra váró háztartási gépek. A nagyobb áruházak egyenesen a bontóba szállítják a hulladékot. Fotó: Karnok Csaba
Halomban állnak a szegedi Szuper Elszó '57 Kft. raktárában a használt elektronikai eszközök. Dudás János ügyvezető igazgatónak sok gondot jelentenek a leselejtezett berendezések, mert csak drága pénzért tudná elszállíttatni.

– Azt találtuk ki, hogy helyben szétbontjuk a gépeket és az elektronika fejében a fa, fém és műanyag részeket a MÉH Rt. elszállítja – mondta a kereskedelmi cég vezetője. Akárcsak a többi műszaki áruházban, augusztus óta ők is kötelesek átvenni a megunt vagy tönkrement háztartási és szórakoztatóelektronikai eszközöket vásárlóiktól. A Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület környezeti nevelési előadója, Szekeres Szilvia szerint eddig az emberek a kuka mellé, az erdőkbe, más elképzelhető és elképzelhetetlen helyekre tették az elhasznált berendezéseket. A szakértő másfél hónapos tapasztalata: a legtöbben leadják lepusztult berendezéseiket valamelyik üzletben.

A kereskedelmi láncok általában még árengedményt is adnak, ha a vásárló beviszi régi készülékét és újjal tér haza. Ez az akció rendkívül jól sikerült a Media Marktnál, ahol fél hónap alatt tizennyolc tonna idős masinát adtak le. A lánc szegedi üzlete élenjáró: augusztus közepétől szeptember végéig közel öt tonna háztartási gépet gyűjtött be. – A jó teljesítmény bizonyára a jó előkészítésnek, az eladók és a szállítók jó kommunikációjának köszönhető – jelentette ki az értékesítési vezető.

Az egyik szegedi Euronics áruházban már jóval a rendelet megjelenése előtt is visszavették a műszaki cikkeket. Macsánszky Gábor áruházvető szerint ennek is köszönhető, hogy a lakosok havonta negyven-ötven nagy háztartási gépet visznek be üzletükbe. Náluk az a gyakorlat, hogy bárkitől átveszik a leselejtezett eszközt, amiket a szegedi Elektro Rehab Kft.-hez szállítanak bontásra. Ez az egyetlen olyan cég ugyanis Csongrád megyében, mely a veszélyes hulladékok szétszedéséhez minden engedéllyel rendelkezik. Fröhlich László kereskedelmi vezetőtől megtudtuk: a speciálisan műszaki cikkekkel foglalkozó áruházakban jól működik a rendszer, a rendelet megjelenése óta harminc tonna bontásra váró veszélyes hulladékot szállítottak hozzájuk.

A már történelminek tekinthető műszaki cikkek azonban még mindig a padlásokon heverhetnek, hiszen cégükhöz ilyet még senki nem vitt be, pedig ingyen átveszik a veszélyes hulladéknak minősülő eszközöket.

Cs. Gát László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom