Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Harmincezer gázártámogatási kérelmet ellenőriz a kincstár

Szeged - Ezekben a napokban vizsgálja a Magyar Államkincstár a gázártámogatási kérelmek 10 százalékát. Aki valótlan adatokat közölt, azzal kamatostul fizettetik vissza a felvett kompenzációt. Aki csalt, akár félmilliós büntetésre is számíthat.
Lényegesen kevesebb kérelem érkezett be idén a dél-alföldi régióból állami energiaár-kompenzációra. Míg tavaly 350 ezer 646 kérvényt kellett elbírálnia a Magyar Államkincstárnak, addig idén a számuk alig haladja meg a 300 ezret. Szegedről 50 ezer kérelem futott be a kincstárhoz. A hibásan vagy hiányosan kitöltött adatlapokat ezekben a napokban vizsgálja a kincstár.

– A benyújtott igények tizedét ellenőrizzük; főként azoknál, akik más lakcímet írtak be, mint ahová hivatalosan bejelentkeztek. Vizsgáljuk azokat a kérelmeket is, ahol az adóbevallás adataitól lényegesen eltérő jövedelmeket tüntettek fel – tudtuk meg Sztán Györgytől, a kincstár régiós családtámogatási irodavezetőjétől.

A kérvényen szereplő számokat összevetik az adóhivatal adataival. Az APEH a valós körülményeket adóellenőrzés formájában nézi meg. Az esetlegesen eltitkolt jövedelmekről a kincstár értesítést kap.

– A rosszul kitöltött kérelmeket hiánypótlással vagy más kategóriába sorolással javítja a hivatal. Nem büntetésre törekszik – hangsúlyozta az irodavezető. Tavaly 1407 esetben indítottak eljárást. Azoknak, akikről kiderül, hogy jogosulatlanul vették fel a távhőre vagy a gázra vonatkozó ártámogatást, a jegybanki alapkamat kétszeresével megemelt összeget kell visszafizetniük. Bírság is kiszabható: 5000 és 500 ezer forint között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó nyári kortyok a sörkertben

Szeged - Az idei nyár az utolsó, amikor a Somogyi-könyvtár mögötti sörkertben tölthetjük magunkba az árpalét – a területet ugyanis beépítik. Tovább olvasom