Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Harmincezret költünk idén karácsonyra

Szeged - Az akciók kezdetén, vagy az ünnepek előtt egy-két héttel kezdi el az ajándékvásárlást a többség – derült ki az Árukereső felméréséből. A trendet a sportoló pár – Baksa Lászó és Dudás Zita – szokásaival vetettük össze.
– Nyáron álltunk Zitával a mórahalmi fürdőben, egyszer csak megszólalt: „Jaj, mindjárt itt a karácsony, ki kellene találni, kinek mit vegyünk!" – utánozta csipkelődve kedvesét a Széchenyi téri karácsonyi vásárban Baksa László, a Szeged Beton VE kapusa. Az Európa-bajnok búvárúszónő, Dudás Zita ajándékozós módszere a ritkább. A többség ugyanis a karácsonyi akciók megjelenésekor, vagy az ünnepek előtt egy-két héttel kezdi el a bevásárlást – egy internetes áruház nemrég elkészült felmérése szerint.

Az Árukereső nevű weboldal kétezer embert kérdezett meg ünnepek előtti vásárlási szokásairól. Kíváncsiak voltak – többek között – arra, hogy mit vesznek, kiket lepnek meg és mennyit szánnak az ajándékokra.
Kiderült, a nők több ismerősüknek kedveskednek: ők 8, míg a férfiak csupán 6 embernek terveznek ajándékot venni. A válaszadóknak csak kevesebb, mint a fele szeret meglepetést okozni: 43 százalékuk nem kérdezi meg közvetlenül, mire vágyik a másik. Szegedi szerelmespárunknál sem történt ez másként, Zita azonban – előrelátóan – ajándéklistát nyújtott át Lacinak, aki erről választva biztosan nem téved most karácsonykor sem.

Baksa László: Bár a listán nem szerepel, de mit szólnál egy hőálló kesztyűhöz? Az Árukereső felmérése szerint a többség szeret biztosra menni ajándékvásárláskor. Fotó: Karnok Csaba
Baksa László: Bár a listán nem szerepel, de mit szólnál egy hőálló kesztyűhöz? Az Árukereső felmérése szerint a többség szeret biztosra menni ajándékvásárláskor. Fotó: Karnok Csaba

Háromból két ember maximum 30 ezer forintot tesz félre az ünnepekre, és csak három százalékuk költ 100 ezer forintnál többet. Ez utóbbi csoportba tartozik Baksa László, aki elárulta: a karácsonyi költekezéskor rendszerint közel 150 ezer forinttal apad bankszámlája. A vásárlásmániájáról is híres vízilabdás a kutatásban részt vevők háromnegyedéhez hasonlóan nem kapkodja el az ajándékok beszerzését, ám legtöbb férfitársával ellentétben élvezi a shoppingtúrát.

– Lassan azért be kéne szerezni az ajándékokat, mert december 22-én hazautazok a családomhoz Budapestre, 25-én pedig indulunk a csapattal Ausztráliába – jegyezte meg.

Mi szerepel az ajándéklistájukon? Azt egymás jelenlétében nem árulták el. – Zita egy forró ölelést kap – húzta magához barátnőjét a vízilabdás. – Mostanában úgyis mindig süt-főz nekem. Mit szólnál mondjuk egy kötényhez vagy egy hőálló kesztűhöz? – viccelődött.

Az Árukereső felmérésének eredményét mindketten „aláírják": náluk is a ruházati cikkek vezetik a listát (a válaszadók 64 százaléka jelölte), emellett kozmetikumokat (49 százalék), műszaki cikket (45 százalék ) és könyvet (47 százalék) is vásárolnak.

Top műszaki cikkek

Az egyik nagy magyarországi áruházlánc karácsonyi elemzése szerint idén több műszaki cikk kerülhet a fa alá, mint tavaly. A családok többsége az ünnepekre tartalékol, éves költésük ötödét. Idén a LED és a 3D tévék állnak majd a toplisták élén. Ezek leginkább a férfiak álmaiban szerepelnek. A család női tagjainak konyhai és háztartási kisgépekkel, szépségápolási készülékekkel lehet örömet szerezni.

Olvasóink írták

 • 13. Besenyő_Pistabácsi 2010. december 09. 13:32
  „Semmi baj gyerekek, már látszik a fény az alagút végén! :) Íme:
  "A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója...
  Jövőre kezdik nyomni az ötvenezer forintos bankjegyeket.
  Cicciolina és Rózsa Sándor lesz rajta, jelképezve, hogy kurva egy
  betyár világ gyün ..."”
 • 12. persona 2010. december 09. 11:47
  „10. hozzászólás sügér63 2010.12.09. 00:03

  ezt értsem úgy, hogy ha a szomszéd vesz egy plazmatévét karácsonyra, akkor nekem nem kell vennem semmit?:)”
 • 11. mazsolaszolo 2010. december 09. 08:21
  „Könyv? CD? Zenei lemezek? DVD?
  Netán saját kézzel gyártott ajándékok? Kötés-horgolás, és hogy is hívják...? X-ekkel kell varrni...naaaa: keresztszemes (vagy ilyesmi)? 30 ezer rongyból nemigen futja még egy jobbfajta vasalóra sem, nemhogy 3D-s TV-re apusnak. Magyarul: megint hitel... :(”
 • 10. sügér63 2010. december 09. 00:03
  „Ha átlagban mindeki köllt 30000-t és egy személy vesz eg háromszázezer forintos tv-t, akkor már másik 9 embert "kimentett" a költekezés alól.”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2010. december 08. 23:04
  „A nyáron álltunk az asszonnyal, a Mórahalmi és más egzotikus fürdőről nem is álmodozva! Azon kaptuk magunkat, hogy a csekkjeink befizetése most is csúszni fog, mint már két éve mindig amióta munkanélküli lett. A elmúlt évek dübörgő gazdaságának hozadékaként mint vállalkozó (vagy inkább próbálkozó) az idén már én munkám is mesés,(hol volt, hol nem volt) de inkább nem volt! Most azon ábrándozunk, hogy Karácsonyra megint mit vegyünk? Vagy inkább együnk?!”
 • 8. Gingko 2010. december 08. 21:17
  „Pár napja még ötezerről volt szó. Ma már 30.000-ről? Lobbiztak a kereskedők?”
 • 7. boldiat 2010. december 08. 21:07
  „Nyáron álltunk Zitával a mórahalmi fürdőben, egyszer csak megszólalt: ,,Jaj, mindjárt itt a karácsony, ki kellene találni, kinek mit vegyünk!" -

  Most ez normális?-))))”
 • 6. THE 2010. december 08. 20:50
  „Nem tudom, miért kell ahhoz valami ünnep, hogy megvegyen az ember valamit. Inkább kivárom, míg összejön a pénz tv-re, minthogy azonnal, de hitelbe elvigyem.”
 • 5. krisztoballit 2010. december 08. 13:14
  „Én még egy fillért nem költöttem, de biztos kiváltott egy hatvanezres :)”
 • 4. zoltanszabo 2010. december 08. 13:09
  „Átlagba 5000.-Ft , v. 30 ezer Ft. Kinek mennyi. Úgy gondolom a LED Tv, v. 3D Tv még belefér ebbe az átlagba????
  Nincs itt baj emberek. A multik parkolóiba hétvégén nincs hely. Quatlet boltokba verekszenek a LED-Plazma Tv-ért. Sorban ülnek a hitelesnél.”
 • 3. szentmiki 2010. december 08. 13:01
  „ezért szeretem a statisztikát, azt hozok ki belőle amit akarok”
 • 2. kiokushyn 2010. december 08. 11:25
  „A tegnapi cikkben meg az volt, hogy 5000-et költenek a szegediek fejenként. Akkor most mi van? Front?”
 • 1. honorus 2010. december 08. 10:12
  „Hát ha a 30.000Ft-ban benne lehet a karácsonyi és a szilveszteri étel és ital is akkor talán benne vagyunk az átlagban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmvetítés Zákányszéken

Zákányszék - A könyvtárban csütörtök 17 órától vetítésre várják az érdeklődőket. Tovább olvasom