Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Harminchétezren élnek a térkép szélén

Szeged - Harminchétezer ember él Csongrád megye tanyáin, „külterületén", közülük legalább ezren a városi hajléktalanokéhoz hasonló helyzetben. Sokan az olcsóbb élet reményében költöztek „ki". Változó, hogyan tudnak velük törődni az önkormányzatok. Akkor terelődik rájuk országos figyelem, amikor megfagynak, vagy éheznek a jószágaik.
Az ünnepek tájára jellemző hírínségben médiasztárokká váltak az éhező csongrádi marhák. A polgárőrök nyomán operatőrök, újságírók jöttek a Gyovaitanyára. Budapestről érkezett állatvédők hoztak adományt, és csalódtak, amikor a tanyán élők nem akarták elfogadni a segítséget. Aztán arról kaptak a szerkesztőségek sajtóközleményt, hogy a Magyar Gárda Horthy Miklós Raja is részt vállal az azóta elköltöztetett jószágok gondozásában.

A csongrádi tanyán talált éhező marhák gazdái is középkori körülmények között élnek Fotó: Segesvári Csaba

A segítő szándék tiszteletreméltó. Ugyanakkor a történet elsősorban emberi tragédia. A tanya idős tulajdonosát legyengülten vitték kórházba, és végül nem sikerült megmenteni az életét. Leányai középkori körülmények között éltek, míg nem kerültek kórházba. A jelek szerint létezik olyan nyomor, amikor az ember nem tud törődni a gondjaira bízott jószágokkal sem. Csak a tanyaiak nincsenek annyira szem előtt, mint a városi hajléktalanok.

A megyében a regionális közigazgatási hivataltól kapott adatok szerint ma 37 ezer 964 ember él településen kívül, tanyán, tanyaközpontban. A megye második legnagyobb külterülettel rendelkező falujának, Balástyának a polgármestere, Újvári László úgy látja, óvatos, aki ezerre-ezerötszázra teszi az elszegényedő tanyaiak számát Csongrád megyében.

A megoldás: javítani kell az ott élők körülményeit, be kell vezetni a villanyt, és működtetni kell a tanyagondnoki szolgálatot. Ám ez az önkormányzat adottságaitól függően, és változó színvonalon dolgozik a megye településein.

Balástyán 3550 lakosból 2100 él tanyán. Rájuk négy gondnok ügyel mindennap, terepjáróval viszik az ennivalót és a tüzelőt, ha kell, be is gyújtanak. Mindszenten most indult be ez az államilag, normatívan támogatott ellátás, de az önkormányzat kisbusza alkalmatlan a téli földutakra, ezért most terepjáróra pályáznak. Csongrádon a nehezen megközelíthető tanyákra a polgárőrök járnak évek óta, azzal a Lada Nivával, amely már a Kisváros című filmsorozatban is szolgált, Murányi László csongrádi képviselő közbenjárására sikerült megvenni. Másutt a mezőőrök tartják a kapcsolatot a tanyán élőkkel. De a terménytolvajoktól könnyebb megvédeni ezeket az embereket, mint az elszegényedéstől. És itt nem csak az anyagiakra kell gondolni: a csongrádi Gyovai nővérekről tudni lehet, hogy egyikük közgazdaság-tudományi egyetemet végzett. Nehéz segíteni azokon is, akik hibásak azért, hogy ide jutottak, vagy nem akarják elfogadni a támogatást.

Kiköltözni télen, kályha nélkül

Nem készült részletes felmérés arról, mennyi ember él ilyen helyzetben az Alföldön. Kecskemét környékén 800 tanyát fölmérve 10 százalék volt az elszegényedők aránya, de ez a helyzet vidékenként változó – mondja Csatári Bálint, az MTA Alföld Tudományos Intézetének igazgatója. Aki kollégáival együtt évekkel ezelőtt fölhívta a figyelmet azokra, akik gyakorlatilag kiesnek a társadalomból. A tanyai szegénység nem új keletű. De akik régóta ott laknak, tudnak szerény körülmények között élni, legföljebb akkor kerülnek bajba, amikor megbetegednek. Európában néhány helyen – például a Lappföldön – program indult, tanítják a tanyai, szerény életformát. Nálunk a városból, olcsóbb élet reményében „kiköltöző" városi emberek azonban nem ismerik ezt a kultúrát, és tovább csúsznak lefelé.

Jellemző eset: Balástyán a tanyagondnokok vittek kályhát és füstcsövet a városból télvíz idején kiköltöző házaspárnak – aztán be is kellett szerelniük. 
 

Hódmezővásárhelyen az emberi hozzáállásra, szervezőkészségre építettek intézményt. A külterületi koordinátorok mindenkit ismernek a tanyákon, a hobbitelkeken, tudják, ki szorul segítségre, és azt is, hogy kire lehet számítani.

– Én nem tapasztalom, hogy ne fogadnák el a segítséget, a gond inkább az, hogy nem mindenki él előrelátóan – mondja Saja Mária. A kishomoki
koordinátor számon tartja, hogy akik szerszámos színnek épült házban húzzák meg magukat, mit esznek. Akiknek erre szükségük van, megkapják az ingyen ebédet a várostól, ezt ő ellenőrzi. Intéz gázpalack-támogatást, és ügyel arra, hogy a pénzből tényleg palackot vegyenek, ne italra költsék az árát. Emberséggel, leleménnyel és szigorúsággal fönntartható az ügymenet.

Mórahalmon és környékén működik a szolgálat legrégebben. Itt a kistérség felmérést is készített a tanyán élőkről. Kiderült többek között, hogy a családsegítő által figyelemmel kísért, problémás gyerekek csaknem 90 százaléka tanyán él. A mórahalmi polgármester, Nógrádi Zoltán a gondok együttes megoldására tanyatörvény-javaslatot készített, amelyet megdicsért, de mégsem támogatott az országgyűlés területfejlesztési bizottsága. Volt olyan ellenérv, miszerint ha jobb körülmények lesznek a tanyán, még többen költöznek ki.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Barbapapa 2008. január 14. 16:33
  „Ne keverd össze a tüntettető nagyurakat,politikusokat a paraszt emberekkel mert nem is hasonlítanak egymásra,de azok sem akik kiköltöznek és még egy kályhát sem tudnak beállítani ,”
 • 30. diégo 2008. január 13. 23:02
  „Mil
  mivan gyökér csak nem birtad ki ??????????”
 • 29. Mil 2008. január 13. 21:51
  „:DD”
 • 28. gyalogkakukk 2008. január 13. 21:37
  „De nagy büdös T A H Ó ez a Mil”
 • 27. diégo 2008. január 13. 20:45
  „Nagy parasztságát Mil avval igazolná, ha mindezek után megszólalna.”
 • 26. egy paraszt 2008. január 13. 20:19
  „Mil!
  Örülhetsz, h. a parasztok zömének nincs internet hozzáférése, mert akkor még több ellenérvet olvashatnál...
  Szerencsere a városokban sem dőlt még be mindenki a "rendszerváltás" óta kialakult parasztellenes kampánynak. Mert sokszor szándékosnak érzem azt a sok rágalmat , amit a médiákban összehordanak rólunk, parasztokról. Mil, gondolkozz is néha, mielőtt véleményt mondasz!
  Ha elhagyod a város határát jelző táblát, onnantól minden a parasztoknak köszönhető: a búzatáblák, a szőlők , gyümölcsösök szemet gyönyörködtető legelők, rajta állatok...
  Hazánkba érkező külföldiek nemcsak a városainkat látják, hanem a magyar vidéket is.
  Te ezt egyszerűen megoldanád: mindent bevetnél sóval?
  A parasztokat meg Te képviselhetnéd egy személyben! Mert nálad nagyobb parasztot még sosem láttam!”
 • 25. alma 2008. január 13. 19:27
  „Milyen túltermelésről beszélsz te szerencsétlen? Már mindent az EU-ból hozunk be lassan mert a termelőket megfolytja az állam (ugyanúgy mint a kis és középválllalkozásokat)! Hú hallod te tényleg nagyon sötét vagy!
  Látod nem kell hozzászólni olyan témához amiről fogalmad sincsen!
  Jó lenne ha az ilyen ember mint te nem vásárolna magyar teméket, csak német meg kínai szart, és akkor az evolúciónak már veled nem volna gondja!
  Amúgy nem zavar, hogy senki nem ért veled egyet?”
 • 24. diégo 2008. január 13. 19:06
  „Mil
  te egy tipikus orvosi eset vagy, ha zárt osztályra kerültél igérem csomagot küldök neked melyet parasztok adnak össze részedre.”
 • 23. Mil 2008. január 13. 18:45
  „A világ jobbik felén túltermelés van kajából, úgyhogy a parasztok kussolhatnak. Azért kapnak pénzt az EU-ban, hogy ne termeljenek. Azaz mégiscsak a város tartja el őket így vagy úgy.”
 • 22. alma 2008. január 13. 18:03
  „Nincs Audid, meg GPS-ed, meg mobilod? Hát akkor tényleg nem sokra vitted az életben a te elveid szerint? Akkor mire osztod itt az észt?
  Azt a témát meg ne feszegessük, hogy ki tartja el a városit! Te már rég éhenhaltál volna ha magadnak kellene a földet kapálnod az tuti! Amúgy a mezőgazdaságból élők ugyanúgy adóznak mint bárki más! Sőt még dolgoznak is! "Mi az hogy nagyon is!"
  Amúgy a paraszt szót ne keverd össze a mezőgazdaságból élőkkel és más egyéb egyedekkel! Szerintem a városi panelproli aki 8 óra után felteszi a lábát az asztalra, sörözik, és szidja azt aki viszi valamire az életben (mert ugye dolgozik a földeken)!
  Amúgy a hozzászólásaidból látszik, hogy nem sokat értesz az élet nagy dolgaihoz, mert aki ilyeneket nyilatkozik (városi tartja el a vidéket) az eléggé sötét ember!
  Bocsi!”
 • 21. diégo 2008. január 13. 17:47
  „Mil
  Egy régi közmondás : ha a paraszt nem szarik az úr nem eszik, ha csak nem a saját szarát mig van neki. / a Tescos áru is paraszti termék /”
 • 20. Mil 2008. január 13. 17:37
  „Egyébként a parasztok hordják szét az állami cégeket is. Én is egy ilyennél dolgozok, és látom mi megy. Egyfeszt táppénzen vannak, mert jobban megéri otthon a krumplival foglalkozni stb. Tisztelet a kivételnek, mert van olyan is. Van olyan, aki még dolgozni sem szeret :) Legfeljebb otthon. Ezek is csak azért vannak itt, hogy fizetve legyen utánuk a TB, otthon meg intézik a dolgaikat okosba.”
 • 19. Mil 2008. január 13. 17:26
  „Én egy végletekig szerény életet élő, teljesen bejelentve dolgozó emberke vagyok :) Nem zsebbe kapom a fizetésem, és nem lopom a közöst, mint a parasztok :) Én tartom el a sok buckalakót.
  Audim sose volt, nem is lesz, mert nem szeretem a német autókat. GPS-em sincs, de majd lehet hogy lesz egyszer. Topmobilom sincs, ez nem is kell.”
 • 18. Mil 2008. január 13. 17:22
  „Alma, ez nagyon nem talált, ez részben inkább a parasztokra jellemző :)”
 • 17. Mil 2008. január 13. 17:20
  „Persze erre lehet azt mondani, hogy a paraszt a jég hátán is megél.. Sztem inkább a városiak tartják el a vidéket. Itt valahogy több adót fizetnek egyrészt sztem, meg itt adják el a portékáikat is.”
 • 16. sevenof9 2008. január 13. 17:20
  „engem az zavar,hogy a DM ujszegedi hazabol poffeszkedo ujsagiroja igy lenezi a tanyasi eletmodot. Nem a terkep szelen elunk. En is farmon lakom,de nem erzem azt,hogy hianyozna a budos varos. Fulladjanak bele a betondzsungeljukbe es a tescos kajajukba.”
 • 15. alma 2008. január 13. 17:18
  „Mil

  Fogadjunk, hogy te egy kisstílű, seftelésből élő, soha tisztességes munkát nem végző sutyerák vagy.
  Mit osztod itt az észt, és ítéltsz el másokat és minősíted a hozzászólokat?
  Ki vagy te, valami isten, aki ítékezik emberek felett?
  Persze ma Magyarországon csak az az ember aki Audival jár GPS-el talál el a boltig és top mobilal cseverészik, ugye?
  Te tuti ilyen vagy!”
 • 14. Mil 2008. január 13. 17:17
  „Egyébként a "parasztok" a legnagyobb ügyeskedők és mutyizók, kb. mint a politikusok, ezért is utálom őket. Csalnak, ügyeskednek, lopnak. Emellett persze dolgoznak is, azt elismerem. Tudomásom van róla mi megy egy bizonyos cég vidéki részlegeiben. Hát kb. balkán van ott Szegedhez képest. A szabályok lazák, csalnak, ügyeskednek. SZinte kivétel nélkül. Rendszeresen fel vannak háborodva, ha véletlenül a volán 200-as Ikarust küld egy újabb helyett. Persze a jegyet nem szeretik kifizetni teljes áron, ezért összekacsintanak a-szintén vidéki paraszt-sofőrrel, és "okosba" intézik..
  Rendszeresen lázadoznak, elzárják az utakat, mert nekik minden jár..
  Ez mind-mind jobban jellemző a vidéki lakosságra, mint a városira megfigyelésem szerint. Nem egy ilyen vidéki emberkét ismerek.”
 • 13. diégo 2008. január 13. 16:10
  „te taplo Mil ! téged biztos trágyalén neveltek fel anya tej helyett azért vagy ilyen paraszt gyülölö.”
 • 12. Mil 2008. január 13. 13:48
  „Te büdös paraszt én nem a normális tanyasiakról pampogok, de ezt már leírtam, olvasd el.
  Amúgy meg utálom a parasztokat :)”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénylátó művész Pölös Zozó

Szeged - Egy szegedi kert, az ottani növények életének, a fény és az árnyék játékának rögzítése, a… Tovább olvasom