Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Harmincnégy évig őrizte a határokat

A három és fél év tizeden át tartó szolgálatot Árva Béla számára szeptember 30-ától a gondtalan nyugdíjas évek váltják fel. Bár a határőrök minden napja izgalmasan telik, az alezredes pályafutása során igazi vészhelyzetbe egyszer sem került.
Sok mindent csempésznek. Például ókori ezüst és bronz ékszereket Fotó: Karnok Csaba
Harmincnégy évig szolgált a határőrség kötelékében Árva Béla alezredes, hétfőtől mégis csak engedéllyel léphet be a szegedi kirendeltség épületébe. A határrendészet vezetője ugyanis nyugdíjba vonul. Az alezredes pályafutásának leghosszabb szakaszát Mórahalmon töltötte. Itt érte Jugoszlávia 1991–1992-es felbomlása, majd Szerbia és Montenegró NATO bombázása. A legemlékezetesebb időket is ekkor élte át, amikor a zöldhatárokon keresztül naponta érkeztek kisebb-nagyobb csoportokban a menekültek, hogy Magyarországon kérjenek menedéket. Volt, hogy egyszerre nyolcszáz ember ügyét kellett intéznie a mórahalmi kihelyezett tagozaton.

Legnagyobb „fogása" az a negyvenöt fős csoport volt, melynek tagjai Koszovóból menekültek a háború borzalmai elől Mórahalmig, ahol végül a határőrök feltartóztatták őket.

– Azok, akik tényleg az életüket mentve fordítottak hátat saját
Határsértőket fogtak

Szerb állampolgárokat igazoltatott a szegedi vasútállomáson a Tisza Határvadász Század egyik járőre. A négy férfiről kiderült, mindannyian illegális bevándorlók, akik mindenféle úti okmány nélkül, a zöldhatáron keresztül érkeztek Magyarországra. A határig kísérőjük is akadt, aki fejenként ezer eurót kért tőlük az idegenvezetésért.  
hazájuknak, szinte keresték velünk a kapcsolatot. Úgy érezték, ha feltartóztatjuk őket, már biztonságban vannak. Akkoriban nemcsak a mindennapos feladatainkat kellett ellátnunk. Például a csecsemővel érkező anyukáknak mi szereztük be a pelenkákat is – mesélt a számára egyik legemlékezetesebb időszakról. Persze nemcsak menekülteket, hanem körözött bűnözőket is tucatszámra kaptak el a megye határainál. Sokan ellenálltak a határőr felszólításának. Az alezredes ennek ellenére úgy tartja, szerencsés három és fél évtizedet tudhat maga mögött, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy fegyverét ez idő alatt egyszer sem kellett használnia. Elmondta, míg tíz évvel ezelőtt a határőrségnek az egyik legnagyobb gondot a gépkocsicsempészet jelentette, ezt az idő múlásával sikeresen visszaszorították. Az embercsempészet azonban ma is fénykorát éli.

Az alezredes első nyugdíjas napjait mindenképpen a pihenéssel szeretné eltölteni, de mint mondta, hosszú ideig biztosan nem bírná a tétlenséget. Mórahalmi lakos lévén a település turisztikai vagy politikai életében például szívesen vállalna majd valamilyen szerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1990–2006: Variációk városházi koalícióra

Lippai Pál és Szalay István polgármestersége idején még egyeztettek és egyezkedtek a pártok a… Tovább olvasom