Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Harmincnégymillió szál cigarettát koboztak el

Átszervezések, napi harc a mind találékonyabb csempészekkel, egyre több vámbevételt váró államkincstár. Nagyon leegyszerűsítve így is összefoglalhatnák a dél-alföldi vámosok munkáját. Ma tartják a nemzetközi vámnapot, értékelésre kértük a regionális vámparancsnokot.
Márkus András
– Várható volt, hogy a schengeni csatlakozás feltételeinek teljesítése érdekében 2005-ben a déli határszakaszon új határátkelőhelyi fejlesztések indulnak meg. Tavaly az ingatlanokra fordított jelentősebb beruházások összege megközelítette a 45 millió forintot – mondta el Márkus András ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának vezetője.

– 2005-ben több mint 15,7 millió ki- és belépő utast regisztráltunk, ami az előző évhez képest kismértékű emelkedést jelent. A határt átlépő tehergépjárművek száma meghaladta a 990 ezret, ez átlagosan nyolc százalékkal több a 2004-es forgalomnál. A statisztikai adatokat összesítve elmondhatjuk, 2005-ben a nagylaki vámhivatal regisztrálta a legnagyobb forgalmat, ahol 3,5 millió utas, 790 ezer személygépkocsi és 303 ezer tehergépjármű vámellenőrzése hárult az ott dolgozókra.

A régiós bevételi számlákra 15,2 milliárd forint folyt be az elmúlt évben. A csempészek, ha lehet, még szorgalmasabb munkát végeztek hazánk uniós csatlakozását követően, ám a lebukások számából arra lehet következtetni, hogy ebben a „háborúskodásban" a pénzügyőrök mind nagyobb sikereket érnek el.

Két határ fináncai

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében 18 ezer 349 négyzetkilométeres területen látja el feladatait, a külső határszakasz hossza 351 km. Napjainkban 836 hivatásos állományú és 156 közalkalmazott dolgozik a parancsnokság területén. 2004. augusztus 1-je óta a megyeszékhelyeken működő fővámhivatalok (Szeged, Békéscsaba, Kecskemét) az egész megyére kiterjedő illetékességgel végzik feladataikat. A parancsnoksághoz tartozó 246 km román határszakaszon működik a gyulai, battonyai és nagylaki közúti vámhivatal, valamint a lőkösházi vasúti határátkelőhely, a 174 km-es szerbiai határszakaszon a röszkei, tompai és hercegszántói vámhivatal, továbbá vasúton a tompai vámhivatal kelebiai kirendeltsége fogadja az utas- és áruforgalmat.

– Regionális vámparancsnokságunk vámhivatalai 2005-ben összesen 24 ezer 129 jogsértést derítettek fel, ami 149 százalékkal több, mint 2004-ben volt. A felderítések elkövetési értéke 3 milliárd 221 millió forintra rúgott – az emelkedés 402 százalék. Továbbra is rengeteg cigarettát koboznak el vámosaink, kábítószert 16 esetben fedtek fel a határokon. A pénzügyőrök 12 esetben akadályozták meg védett természeti értékek csempészetét. Többször sikertelenül próbálkoztak az ember- és fegyvercsempészek is – folytatta Márkus András.

– Románia Európai Unióhoz történő csatlakozását követően a parancsnoksághoz tartozó külső határszakasz jelentősen lerövidül. Ez magával vonja az itt működő vámhivatalok megszüntetését, de legjobb esetben is szervezeti átalakításukat. Az itt dolgozók elhelyezése, átcsoportosítása jelentős feladat, amely meghatározza a parancsnokság ez évi munkáját. Terveink között szerepel még a jövedéki szakterület hatékonyabb ellenőrzése, s még jobban odafigyelünk a román határszakaszon a free-shopok olcsó áraira épülő cigaretta- csempészetre – sorolta a parancsnok, 2006 vámos feladatairól szólva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor rapült a színpadon

Két nagyszabású koncertet adott a Rapülők Budapesten. Geszti Péter zenekara közel százfős… Tovább olvasom