Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Harmincöt éve használjuk az irányítószámot

Szeged - Szegednek tíz irányítószáma is van, mert kiemelt város. Csongrád megye a hatos gócban szerepel. Harmincöt éve használjuk Magyarországon a négyjegyű irányítószámot.
Név, helység, lakáscím, irányítószám. Minden postai küldemény elengedhetetlen velejárója, ha biztosak akarunk lenni: az el is jut a címzetthez. Amíg az első hárommal – egyértelmű, hogy kinek és hova szánjuk a küldeményt – mindenki tisztában van, rögtönzött közvélemény-kutatásunkból az irányítószámról kiderült: kevesen tudják, mikor is vezették be és hogyan is kell értelmezni például a 6721-et? Hatezer-hétszázhuszonegy, netán hat, hét, kettő és egy? Pedig a magyarországi irányítószám keletkezését nem a messzi múltban kell keresnünk.

Hanyag feladók

Naponta több ezer levél címzése nem megfelelő: hiányzik róla az irányítószám, az utcanév, a házszám, olykor a címzett neve is. Ebben az esetben a Magyar Posta megpróbálja címnyomozás után kideríteni, hogy ki lehet a címzett. Ha végképp lehetetlen kézbesíteni a levelet, és azt feladó hiányában visszaküldeni sem tudják, akkor hat hónapig tárolják, majd megsemmisítik.

– A Magyar Posta 1972-ben nagy hírverés közepette hirdette meg a postai irányítószám-rendszert. A bevezetést a növekvő forgalom és a technika fejlődése indokolta. A propaganda állandó televíziós szereplője a szinte tiszteletbeli postássá vált színész, Siménfalvy Sándor volt, aki naponta emlékeztette a nézőket az irányítószám feltüntetésére a küldeményeken – beszélt a kezdetekről Tomecskó Tamás. A Magyar Posta Zrt. szóvivője a négyjegyűségről azt mondta: az akkori szakemberek azért döntöttek emellett, mert a világon addig ez volt a leggyakoribb.

A számok kiosztásáról megtudtuk: Budapesten az 1000-1244-ig terjedő számok olyan küldeményeket jelölnek, amelyeket házhoz kézbesítenek. Az 1250-1799-ig terjedők postákat és postafiókbérlőket jelölnek, míg az 1800-1999 közöttieket nagyvállalatok és intézmények kapták meg. – A vidék számára a 2000-től 9999-ig terjedő számok maradtak. Itt az első számjegy a góc, a második az irányítási terület, a harmadik az irányítási körzet, a negyedik pedig a rendeltetési hely megjelölésére szolgál. A gócterületek nem megyéket jelentenek, hanem annál nagyobb egységeket. Megfigyelhető, hogy az óramutató járásával megegyező irányba kerültek kiosztásra a számok – magyarázta a szóvivő.

Hogy is néz ki ez Csongrád megye esetében? – Csongrád megyében a 6-os szám jelöli a gócot, ahol 6-7-8-9-es irányítási területek vannak, így az irányítószámok 6600-tól – ez az irányítószám Szentesé – indulnak. A legnagyobb számok Makón és környékén találhatók a megyében. Nagylaké az utolsó: a településnek a 6933-as szám jutott – beszélt Tomecskó Tamás.

– Valószínűleg irányítószám nélkül is eljutna egy küldemény a címzetthez, de megnehezíti a feldolgozást. Problémát nem egy Mórahalom, Petőfi utcába szóló küldemény kézbesítése jelentene, mert Mórahalmon csak egy ilyen nevű utca létezik. Így, ha az oda szóló levélen nincs feltüntetve irányítószám, akkor az automata gépeink nem biztos, hogy fel tudják dolgozni, de kézzel a megfelelő helyre lehet irányítani a küldeményt. A fővárosban viszont tíznél is több ilyen nevű utca van. Irányítószám nélkül itt a posta nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudja eldönteni: ki a levél pontos és bizonyítható címzettje?

Mindenhol más

A holland postai irányítószám hatjegyű, négy számjegyből és azoktól egy üres hellyel elválasztott két betűből áll. Franciaországban az irányítószám öt számjegyű. Az első két jegy a megyét, a harmadik és a negyedik jegy a nagy és közepes kézbesítőhivatalokat jelöli. A kis kézbesítőhivatalokat a postai irányítószám ötödik jegyével lehet definiálni. A nagy-britanniai Royal Mail által bevezetett postakód két – egymástól egy üres hellyel elválasztott – csoportból, összesen maximum hét számjegyből és betűből áll. Az irányítószám mint a postai irányítás eszközének gondolata a Thurn und Taxis herceg postájáig nyúlik vissza: az igazgatása alatt álló európai postahivatalokat 1853-ban területi csoportosítás szerint 1-től 306-ig terjedő számmal jelölte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az… Tovább olvasom