Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Három-négy órás késések, több száz türelmetlen utas

Óriási tumultus volt tegnap dél körül a szegedi nagyállomáson, több százan várakoztak, hogy vonatra szállhassanak. A káosz oka: Vecsésnél megrongálta a villanyvezetékeket egy markológép. Mivel ott csak egy vágányon közlekedhetnek a szerelvények, torlódást, majd 3-4 órás késéseket okozott a műszaki hiba.
– Tájékoztatjuk utasainkat, hogy a Budapest-Nyugati pályaudvarról 11 óra 14 perckor Szegedre érkező vonat előreláthatólag 210 percet késik – tudatta a hangosbemondó tegnap délután háromnegyed kettőkor a szegedi nagyállomáson. A több száz várakozó utas közül sokan felhördültek a három és fél órás késés hallatán.

– Ez azt jelenti, hogy a 13.42-es biztosan nem indul el – vonta le a következtetést Vajnai Ernőné, aki egyhetes unokáját, a kis Laurát akarta meglátogatni Budapesten. A szívbeteg asszony kesergett: ennyi időt nem tud a tűző napon állni.

A váróterem zsúfolásig megtelt. A hőségben sokan újsággal legyezgették magukat, ásványvizet ittak, rengetegen telefonáltak: tudatták szeretteikkel, hogy jó néhány órának el kell telnie a viszontlátásig. A peronon is „telt ház" volt. Az egyetemisták földön ülve, sörözgetve várták az indulást. Közülük sokan Egerbe, futóversenyre tartottak. Úgy taksálták, lekésik a regisztrációt.

MÁV-direkt

Tájékoztatást szerettünk volna kérni tegnap többször is a MÁV-direkt 40-49-49-49-es telefonszámán. Minden alkalommal végighallgattuk a vasúttársaság közlendőit (kelet-magyarországi menetrend, közalkalmazotti igazolványok), a MÁV azonban 21 tárcsázás után hallgatott csak meg minket. Egy perces információdömping után a géphang minden alkalommal azt mondta: „Jelenleg minden munkatársunk foglalt. A várakozás idejére szíves türelmét kérjük". Huszonkettedszerre szóhoz jutottunk, ám az ügyfélszolgálat munkatársa csak azt tudta, amit mi is: késnek a vonatok. Hogy mikor indítanak szerelvényt Szegedről a fővárosba, nem tudta megmondatni. A többórás késésekről nem adott tájékoztatást a MÁV internetes portálja, a www.elvira.hu sem.

– Most ért véget az óránk, nem tudtunk róla, hogy itt az állomáson ennyire drámai a helyzet – mondta Márkus Judit. Csoporttársaival, Virág Attilával és Olasz Izabellával úgy döntöttek: jegyük mellé helyjegyet is váltanak az első, Budapestre induló vonatra, hogy biztosan felférjenek. A legkétségbeejtőbbnek a francia Jean-Baptiste Lepelletier helyzete látszott.
A fiú barátnőjét látogatta meg Szegeden, s legkésőbb este fél 6-kor a ferihegyi repülőtéren kellett volna lennie, hogy elérje a párizsi gépet. – Fapadossal utaznék, viszont az ilyen járatokon nem lehet átíratni a jegyet – mondta a fiatalember. Igazából azonban nem bánkódott, hiszen a vasúti káosz a barátnőjével töltött időt hosszabbította meg.

A MÁV-inform ügyeletes munkatársa, Sigulinszki Tibor tájékoztatása szerint tegnap reggel Vecsésen a ferihegyi építkezésen dolgozó munkagép leszakította a felsővezetéket az állomás Budapest felőli oldalán. Próbálták a szerelvényeket dízelvonatokkal átsegíteni az áram nélkül maradt szakaszon, de délutánra összeomlott a menetrend, már 3-4 órát késtek a vonatok. Később részlegesen helyreállították a műszaki hibát, így a Budapestre közlekedő szerelvények közül néhányat elindítottak – átmenetileg Szegeden is kiürült az állomás. A teljes helyreállítást az éjszakai órákra ígérték. Megtudtuk: mivel a felsővezeték-szakadás rendkívüli eseménynek számít, a késést nem a MÁV okozta, az IC-pótjegyek és a vonatjegyek árát nem térítik vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GAZ 69-ből Mercedes

A domaszéki Szekeres Gábor szerelésmániás autóépítő. Saját kútfőből tervez, végeláthatatlanul alkot.… Tovább olvasom