Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Három 48-as kiállítás a Móra-múzeumban

Szeged - Ma este a tervek szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter nyitja meg a Volt egyszer egy múzeum – Válogatás az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseiből című kiállítást a Móra-múzeumban.
A páratlan gyűjtemény Arad után Szegeden március 7-éig látható, majd a fővárosi Hadtörténeti Múzeumban mutatják be. Az összeállításban szerepel Kossuth Lajos sétapálcának álcázott puskája, de gróf Batthyány Lajos sapkája is, amelyet kivégzésekor viselt. Ezzel örökítették meg az aradi várfogságban a „kazamata művészek". Az ő emléktárgyaikat kapták meg az őket támogató aradi polgárok.

Rendezés alatt a kiállítás. Az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseit láthatják majd az érdeklődők. Fotó: DM/DV
Rendezés alatt a kiállítás. Az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseit láthatják majd az érdeklődők.
Fotó: DM/DV

A tárlat az Aradi Ereklyemúzeum, a szegedi Móra-múzeum és a budapesti Hadtörténeti Múzeum közös projektje. A munka 200 ezer eurós (közel 53 millió forint) támogatással a leltározással kezdődött. Egy év alatt nyilvántartásba vették az 1848–49-es szabadságharc összesen majdnem ezer pótolhatatlan relikviáját, fegyvereket, katonai felszereléseket, valamint a numizmatikai, képzőművészeti anyagot és 16 ezer oldalnyi dokumentumot. A projekt második részeként 170 ezer eurós támogatással készült el a vándorkiállítás, valamint konferenciák és kiadványok.

A Móra-múzeum saját gyűjteményéből január végén nyílt kiállítás „Hazádnak rendületlenül..." címmel, amelyen április közepéig negyvennyolcas egyenruhákat, csákókat ölthetnek magukra a látogatók. A harmadik negyvennyolcas témájú összeállítás a tervek szerint február végén nyílik: az Orvostörténeti Múzeum közreműködésével Görgey Artúr súlyos fejsérülését és gyógyítását dolgozza fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűntek a patikákból a biológiai készítmények

A patikák helyett kijelölt centrumok intézeti gyógyszertárai forgalmazhatják csak februártól a drága biológiai készítményeket. Tovább olvasom