Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Három beszélő fej

Három ember történetén keresztül az Univerzummal találkozunk – ajánlja Székhelyi József Alan Bennett Beszélő fejek című darabját, amit ma este 7 órától mutatnak be a Korzóban.
Pásztor Erzsi Miss Ruddock szerepében Fotó: Frank Yvette
– Három pazar művész fergeteges előadói tehetséggel avat be bennünket a magánszférájába, három ember történetén keresztül az Univerzummal, az emberiséggel találkozhatunk. Alan Bennett szövege olyan nemes szövetű, amilyenhez hasonlót keveset olvastam – mondja a Beszélő fejek rendezője, Székhelyi József, aki szerint gyönyörű, kacagtató, szívszorító, humanista monológok fűzére az eredetileg televízióra írt sorozat. A tizenegy részből egyelőre hármat mutatnak be a Korzóban, de a jövőben szeretnék a többit is műsorra tűzni.

– Rose, akit én játszom, egy kertvárosi, mélylelkű, bonyolult személyiség, izgulok, hogy úgy kerüljön a közönség elé, ahogyan szeretném. Civilben nincs közöm a figurához, én egészen más vagyok, mégis párhuzamosan zajlik az élete az enyémmel. Régóta vágyom már egy ilyen szép feladatra. Nehéz, mert csak önmagamra számíthatok – mondja az elsőként színpadra lépő Fekete Gizi. A második monológot, Graham szerepét Megyeri Zoltán alakítja, aki sohasem játszott még monodrámát: – Egy saját világába bezárkózott, negyvenes fickót kell megmutatnom, aki az anyjával él. Válásom óta, több mint két éve egyedül élek, és kezdem észrevenni magamon, hogy kicsit hasonlóan viselkedem: bekapcsolom a tévét, hogy legyen valami alapzaj, néha válaszolgatok is a műsornak, ha felbosszant valami – meséli a nyári súlyos balesetéből felépült színész, aki egy hónappal ezelőtt elcsúszott a jégen, és újra eltörte a megműtött, összecsavarozott lábát.

– Felhívott a minisztériumból egy nő, aki ridegen közölte: diktáljam be a születési adataimat, az anyám nevét, mert érdemes művész kitüntetést kapok – meséli a harmadik monológot előadó Pásztor Erzsi. –
Elsírtam magam, mire azt mondta értetlenül a hang a telefonban: Nem kell ezen sírni! Örömömben sírtam, mert boldog vagyok! Hatalmas kihívás Miss Ruddock szerepe. Sokszor eszembe jut: miért is csinálom még mindig, már abba kellene hagynom. Húszoldalnyi tömény szöveg, és még a súgóra sem támaszkodhatunk. Bennett csodálatos szerző! Egy igazi tragikomédiát írt, ami teli van humorral, mégis szívszorítóan gyönyörű. A magányról és a kiszolgáltatottságtól szól. Bízom benne, hogy a közönség is ráhangolódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom