Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Három és fél év alatt 250 rendőrügy

Az országban sorra kirobbant rendőrbotrányok kapcsán érdeklődtünk a Szegedi Nyomozó Ügyészségnél: az elmúlt három és fél évben hány, a megyében szolgáló rendőr, határőr és vámos ellen érkezett feljelentés hozzájuk.
Az utóbbi hetekben napvilágra kerülő rendőrségi botrányok miatt a miniszterelnök tegnapi hatállyal menesztette Bene László országos-, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, Dobozi Józsefet, a Rebisz vezetőjét, valamint felmentette Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert. Egyes internetes médiumok újabb rendőrbotrányt emlegetve tegnap már vezető hírként hozták le a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola volt oktatójának, az egykori rendőrségi törzszászlósnak az ügyét, akit lőszerrel való visszaéléssel gyanúsít a Szegedi Nyomozó Ügyészség.

Rajta kívül is akadnak azonban szép számmal olyan, a megyében szolgáló vagy szolgált egyenruhások – rendőrök, vámosok, határőrök – akik valamilyen módon az elmúlt években összeütközésbe kerültek a törvénnyel, de legalábbis érkezett ellenük feljelentés a Szegedi Nyomozó Ügyészségre. 2004-ben 92 rendőr ellen tettek feljelentést.

Az ügyészség nyomozást 71 esetben rendelt el, amelyből végül nyolc rendőr (öt szegedi, kettő makói és egy hódmezővásárhelyi) ellen emeltek vádat. Bariné Tóth Éva ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, a vád ezekben az esetekben vesztegetés, hivatali visszaélés, közlekedési baleset, bántalmazás, valamint zsarolás volt. Egy évvel később, 2005-ben 70 rendőrt jelentettek fel az ügyészségen, közülük négy ellen pedig sikkasztás, államtitoksértés és ittas járművezetés miatt vádat is emeltek. A bűnösök: egy-egy szentesi, hódmezővásárhelyi, szegedi és egy, a megyei főkapitányságon dolgozó rendőr. 2006-ban 65 feljelentésből 53 esetben rendeltek el nyomozást rendőrök ellen, de csak három ügyben emeltek vádat, főként hivatali visszaélés miatt.

Ez év július 1-jétől tartoznak a nyomozó ügyészség hatáskörébe a vám- és pénzügyőrök által elkövetett cselekmények is, ellenük 15 feljelentés érkezett 2006-ban, amiből 12 esetben nyomozást rendeltek el, végül vádat két egyenruhás ellen emeltek. Idén eddig 24 rendőrrel szemben tettek feljelentést, amiből ötöt elutasított az ügyészség, a többiben azonban nyomozást rendelt el. Ennek alapján hét ügyben már megszüntették a nyomozást, egy elkövetővel szemben vádat emeltek, tíz ügyben még mindig folyamatban van a nyomozás.

A legtöbb feljelentés hivatalos eljárásban való bántalmazás miatt érkezett. A vámosok közül idén egy, a határőrök közül négy testületi tagot hallgattak ki gyanúsítottként. – Utóbbiaknál jellemzően nem a szolgálati viszonyukkal összefüggésben, hanem közúti baleset, ittas járművezetés, rongálás miatt folyt eljárás – tájékoztatta lapunkat Bariné Tóth Éva. 2007-ben vádat emeltek továbbá két büntetés-végrehajtási testületi taggal szemben is és bírósági eljárás van folyamatban két makói rendőrrel szemben cigarettacsempészet és egyéb bűncselekmények miatt.

– A feljelentések, illetve az elrendelt nyomozások számához képest kevés olyan ügy van, amelyben valamely rendvédelmi szerv állományába tartozó személy gyanúsítására, illetve vele szemben vádemelésre került sor. A feljelentések az esetek döntő többségében nem megalapozottak, vagy az eljárás során az abban foglaltak nem bizonyíthatóak – foglalta össze az elmúlt három év egyenruhások ellen tett feljelentések tapasztalatait Bariné Tóth Éva ügyész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsikerről álmodik a szegedi rap- és R'n'B énekes

Zenét szerez és énekel a szegedi Barkóczy Dávid, művésznevén Dave Gringo, aki egy évig élt Kanadában… Tovább olvasom