Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Három év után ismét látható a Honfoglalás Szegeden

Szeged - Csaknem három év után ismét látható Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum dísztermében.
A festményt utoljára 2006-ban, a szegedi Munkácsy-kiállítás idején láthatták a múzeum látogatói. Az utóbbi években a Kultúrpalota felújítása és más nagyszabású tárlatok miatt nem állították ki a méretes színvázlatot.

A monumentális alkotást 1893-ban készítette a világhírű mester. A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő festményt a parlament számára festett Honfoglalás színvázlataként alkotta meg Munkácsy. Művészeti szakértők szerint a Szegedre került nagy színvázlaton Munkácsy Mihály hatékonyabban valósította meg festői elképzeléseit a Honfoglalásról és a korabeli viszonyokról, mint a véglegesnek szánt parlamenti képen.

A színvázlatot évtizedekig a szegedi intézmény dísztermében láthatta a közönség. Az elmúlt három évben azonban a Móra-múzeum átalakítása és a Rejtett szépségek-, illetve a bibliai műkincs-tárlat miatt nem volt lehetőség a Honfoglalás méltó bemutatására.

A múzeum munkatársai az utóbbi napokban állították vissza régi formájába a patinás dísztermet, így ismét megtekinthető Munkácsy remekműve. A Honfoglaláson kívül egy másik Munkácsy-alkotás is látható a megújított múzeumi díszteremben; kiállították ugyanis a Felszolgáló leány című festményt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem építenek plázát az amerikaiak

Szeged - Nem épül meg az algyői 47-es főút mellett a 100 ezer négyzetméteres kereskedelmi központ, amely több száz embernek adott volna munkát. Tovább olvasom