Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Három évezred históriája

A művészet: örök. De az is igaz: örökké szép karácsonyi meglepetés a művészet történetéről szóló könyv. Idén ilyen örök ajándék lehet a fa alatt Az ókori Közel-Kelet művészete című, fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány.
A Mezopotámiai civilizáció kezdetétől a babilóniaiak és a perzsák művészetéig ível a Sebastiano Soldi által nagyító alá tett korszak. Mezopotámiában, a két folyó termékeny országában több mint háromezer évig váltakoztak a civilizációk. A művészet hajnalát megjelenítő kötetben a művészettörténeti alapvetésnek számító mesét műelemzések teszik egyedivé.

Az Urukból származó rituális alabástromedény vagy Hammurápi törvényoszlopának titkait ugyanúgy izgatónak találja a szerző és így olvasója is, mint az oroszlánra vadászó Assur-bán-apli domborművét, vagy a babiloni Istár-kaput. Ugyanakkor a kiválóan szerkesztett kötetben a szerző egy-egy építményre vagy műre fókuszálva részletesen bemutatja például a zikkurát, a mezopotámiai építészet szimbolikus építményét.

Az időszámításunk előtti IX. évezredtől az időszámításunk szerinti I–III. századig ívelő kor embereit és alkotásait kiváló minőségű fotók, jórészt az Archivio Scala képei mutatják be.

A Corvina Kiadó Kft. gondozásában megjelent Az ókori Közel-Kelet művészete című kötet egy 16 részesre tervezett, A művészet története című sorozat első darabja. Ezt – a kiadó tervei szerint – követi az Egyiptom művészete című kötet. Majd érkezik a görög, a föníciai, a római, az ókeresztény és román kori, a gótikus, a reneszánsz, a barokk művészet keresztmetszete, illetve a rokokótól a XVIII. századig, a klasszicizmustól a realizmusig, az impresszionizmustól a szecesszióig, az expresszionizmustól a szürrealizmusig tartó ívet, majd a legújabb kori és a magyar művészetet taglaló kötet.

A művészet története. Az ókori Közel-Kelet művészete, Corvina Kiadó Kft., 360 oldal, 6000 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képernyőről a gyerekszobába

Közismertségnek örvendő kismamát kerestünk – az adventi várakozásban egy boldog várandóst. A… Tovább olvasom