Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Három évszázadnyi korkülönbség a szegedi szobrok között

Szeged - A főváros után Szegeden látható a legtöbb köztéri szobor Magyarországon. A legrégibb és a legújabb alkotás elkészítése között majdnem három évszázad telt el.
Erzsébet királynő szobra a legnehezebb, mivel tömör carrarai márványból készült, az Anna-kúti Táncosnő pedig a legalacsonyabb – mindössze egy méter – köztéri műalkotás Szegeden.

A napfény városában megközelítőleg hétszáz köztéri szobor található, és a szakértők szerint hazánkban a főváros után a csongrádi megyeszékhelyen van a legtöbb belőlük. – Ráadásul ebben nincsen benne a Dóm téri panteonban látható százkét alkotás. Az egyéb domborműves plasztikákat és épületdíszítő képzőművészeti alkotásokat tartalmazó elemeket azonban ideszámoltuk – magyarázta Zánthó Rita, a szegedi önkormányzat képzőművészeti referense. Pécsett például a szegedi szobormennyiségnek ötöde, mindössze százhúsz köztéri alkotás található.

Korok találkozása: három évszázadnyi korkülönbség van Szeged legidősebb és legfiatalabb szobra között. Fotó: Frank Yvette

Szeged legrégibb köztéri alkotása a Mátyás téri Mária-szoborcsoport, amit 1708-ban készítették. Tóth Mihály városi főmérnököt ennél három évszázaddal később mintázták meg: a város legfiatalabb szobrát tavaly szeptemberben állítottak fel a Szent István téren. A város legkorábban készült „világi" alkotását a Dugonics téren találjuk: a város szülöttét, Dugonics András szobrát 1876-ban, alig hatvan évvel halála után formázták meg.

– Íratlan szabály, hogy elsősorban a városhoz kötődő, vagy országosan ismert embert ábrázoljon egy-egy alkotás, de a történelmi események is hozzák-hozták a témákat. Ilyenek például az I–II. világháborús-, az 56-os-, vagy a már lebontásra került szovjet hősi emlékművek– magyarázta Zánthó Rita. A szobrok felállításáról egyébként a város közgyűlése dönt. A legdrágább beruházás eddig Szegeden Melocco Miklós Rerrich Béla téri 1956-os emlékműve: ötvenmillió forintba került.


A legnépszerűbbek

Szent István és Kossuth Lajos alakja a legnépszerűbb szobortéma Magyarországon. Szegeden a Széchenyi, illetve a Klauzál téren láthatók. Debrecen főterén szintén van Kossuth-szobor, de Pécsett sem feledkezett el róla a városvezetés. A cívis városban államalapítónknak mindössze domborműve van, míg Pécsett most terveznek szobrot emelni tiszteletére. A vandálok körében Szegeden Dankó Pista szobrának hegedűnyaka a legnépszerűbb – ezt törték le legtöbbször.

Olvasóink írták

  • 1. Kalmárné Kovács Hedvig 2008. február 17. 09:33
    „Tisztelt szerkesztő!
    Érdekes témát vetett fel a szegedi szobrok 300 évéről. Egy apró megjegyzést szeretnék tenni cikkével kapcsolatban. Véletlenül egy szegedi szobrász felesége vagyok, így egészen biztosan tudom, hogy az ő Batthyány szobrát 2007. október 6-án avatták fel a Pantheonban. Ön, cikkében azt írta, hogy Tóth Sándor szobra volt az utolsó, melyet városunkban ezideig felállítottak. Csupán a pontosság kedvéért szeretném erre felhívni a figyelmét. Üdvözlettel: Kalmárné Kovács Hedvig”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett egy szemétledobó Szegeden

Szeged - Pénteken nem sokkal dél előtt riasztották a tűzoltókat, hogy ég a szegedi Gyöngyvirág utca… Tovább olvasom