Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Három évtizedet tűzközelben

Szeged - Tanyatűz, árvíz, felborult tartálykocsi, lezuhant mentőhelikopter – csak néhány eset, amely beleégett Szöllősi Sándor tűzoltó ezredes emlékezetébe az elmúlt harminckét év alatt. Mégis a gyerekek elvesztése viselte meg legjobban.
– Borzasztóan szerettem a munkámat. Ha a legemlékezetesebb katasztrófámról kérdeznek, mindig azzal kezdem: az volt, amikor anyósom bejelentette, hogy hozzánk költözik – vette a lapot viccelődve Szöllősi Sándor tűzoltó ezredes, amikor nyugállományba vonulása alkalmából feltettük az obligát kérdést. Humorérzék nélkül nem megy.

Szöllősi Sándor a dísztőrrel, amit Bajnai Gordon önkormányzati minisztertől kapott ajándékba Fotó: Frank Yvette

Komolyra fordítva a szót a parancsnoknak tüstént a tűzkeresztsége jutott eszébe: az első nagy vonulása 1975 augusztusában a kigyulladt szentesi tévétoronyhoz. Az építők egy betonhengert hegesztettek a magasban, feltámadt a szél, ezért siettek, eközben elvágták az összes létező elektromos kábelt. A kezdő tűzoltónak a tűz okára kellett rájönnie, de az elejétől részt vett az oltásban is.

– Legmegrázóbbnak a halálesetek vizsgálatát éreztem. Sokáig álmodtam is az agyonégett gyerekekkel – eleveníti fel a munkája gyötrelmeit. – Ésszel tudtam, hogy nem volt esélyük, mégis az kísértett, hátha segíthettem volna. Sokáig nem hagyott nyugodni annak a Szeged melletti tanyának az emléke sem, ahol a szülők magára hagyták a három pici gyereküket, miután jól befűtöttek a kályhába. A mellé tolt gyerekágy lángra kapott és mind a három kicsi bent égett.

– Parancsnokként irányítanom kellett az oltást, de oltottam is, ha nagyon megszorultunk. Az egyik forró és tüzes nyáron minden kocsink mentett már, amikor újabb segélyhívás futott be. Ketten őriztük a házat egy kollégámmal, de felkaptunk egy létrát, és már indultunk is. Tudtam, hol a tűzcsap, hát oltottunk – mosolygott Szöllősi Sándor. Paneltűz, fagerendás malom vagy erdő kapott lángra, tudta, mi a dolga. Senkit nem hagyott bajban. Komolyabb balesetet nem szenvedett, ám őrzi néhány „harci sérülés" nyomát. Például pincét oltottak az egyik télen, amikor a lépcsőn légzőkészülékestül hanyatt rántotta a befagyott oltóvizes tartály.

Tűz élteti

Szöllősi Sándor Szegeden született 1950. december 30-án. Érettségi után a Szegedi Textilművekben kezdett, 1975-ben váltott a tűzoltósághoz; megelőzési előadó, csoportvezető, vásárhelyi, majd megyei parancsnok lett. 2000. január 1-étől igazgatója a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, amikor a megyei tűzoltóság összeolvadt a polgári védelemmel. Mártélyon él.  
Megroppant a könyöke, később a térde sérült, sőt a feje is felnyílt – de egyszer sem égett meg.

Tűzoltókkal a tüzet hozzuk kapcsolatba, az a munkájuk csúcsa, a riasztások felében azonban balesetnél és műszaki mentésnél segítenek. Hét éve a katasztrófavédelem még ennél is kiterjedtebb feladatkört kapott. Rögtön az első év árvízzel telt: a töltést feszítő Tisza elől evakuálták Csongrád mellett a lakosságot. Addig harminc éven át nem volt rá példa, utána viszont 2006-ban ismét lejátszódott ugyanott ugyanaz. Az ezredes úgy emlékszik, a bajbajutottak is „belejöttek" a menekülésbe, nem csak az árvízi védők. Amihez először két nap kellett, az hat év múlva fél nap alatt sikerült. Legnagyobb nehézséget nem is a menekülők, hanem – mondja a parancsnok – a bámészkodó katasztrófaturisták okozták.

A katasztrófavédelemnek mindig van dolga. A legösszetettebb mentés, emlékszik vissza az ezredes, egy savszállító tartálykocsihoz kellett. Röszkén lépte át a határt, a sofőr meg elaludhatott, mert az első kanyarnál árokba borult egy magasfeszültségű vezeték mellett. A tartály kilyukadt, a vezető súlyosan megsérült, a kiérkező mentőhelikopter pedig lezuhant az út másik oldalán.

A pilóta és az orvos ugyan nem sérült komolyabban, de az elszabadult rotorszárnyak másfél méterre zúgtak el a fejük fölött. Egy pillanat alatt mind hasra vágták magukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ: 700 nap, 133 milliárd

Szeged - Még azon a napon is negyvenen dolgoztak a KÉSZ Holding Zrt.-nél a kormányzati negyed… Tovább olvasom