Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Három fesztivál ér egy Szigetet

Az ország három neves vidéki zenei fesztiválját vettük górcső alá. Egyebek mellett a sátorhelyek, a színpadok és a fellépő zenekarok számát hasonlítottuk össze, de a belépők árát is egymás mellé tettük. Az is kiderült, hogy Hegyalja+VOLT+SZIN=Sziget.
Amiben mindenképpen megelőzi a soproni VOLT-, és a tokaji Hegyalja fesztivál a SZIN-t, hogy hamarabb kezdődnek a szegedi rendezvénynél. Előbbi július elején, utóbbi e hó közepén nyitja meg kapuit a szabadtéri koncertek kedvelői előtt.

Tokaj és Rakamaz határában tizenegy hektáron gyűlhetnek össze a hegyaljai panoráma szerelmesei. Ennél nagyobb területet, tizenöt hektárt járhatnak be a fesztivál ideje alatt a Sopronba látogatók, míg az újszegedi partfürdő és kemping területe tíz hektár. Szabad sátorhelyek tekintetében azonban Hegyalját meg sem tudja szorítani a másik két rendezvény. Amíg Tokajnál kilencezren bonthatnak sátort, addig Sopronban háromezer férőhely van. Szegeden ezer négyzetméter áll a sátorral érkezők rendelkezésére.

A három zenei fesztivál a fellépők számában fej-fej mellett halad: mindenhol kétszáz különböző zenés rendezvényt tartanak, de amíg Sopronban és Szegeden tíz-, Hegyalján hét színpadon dübörög majd a ritmus. A legidősebb a maga tizenöt esztendejével a VOLT. A SZIN persze négy évtizedes hagyományokra tekinthet vissza, de újraéledése óta még csak az ötödik fesztivált rendezik meg a partfürdőn. A hűség városa a fellépő külföldi bandák számában is leg: az amerikai Prodigytől a Kornon át a szlovén Laibachig idén több mint tucatnyi idegen ajkú formáció lép fel. A SZIN-re kilátogatók a brit Kosheennel és az Apollo440-nel vigasztalódhatnak, míg a tokajiak idén a Bloodhound Ganggel és a Sepulturával csalogatják ki a nézőket. Az úgynevezett „nulladik" napban azonban egyértelműen Szegedet találtuk a legerősebbnek. Egyrészt azért, mert Sopronban nem tartanak ilyet, másrészt azért, mert a Partfürdőn a Magna Cum Laude után Ákos lép a színpadra. Utóbbiak a VOLT-on egyébként a második napon zenélnek.

Ami érdekes: Hegyalján a kezdetektől fogva mérik, hogy a látogatók honnan érkeznek hozzájuk. A távolságot is figyelembe véve a Csongrád megyei részvétel a maga négy százalékával a szervezők szerint erősnek mondható. A legsikeresebb évnek Hegyalján és Sopronban is a tavalyi évet mondták: mindkét fesztiválon 55 ezren fordultak meg. A SZIN is 2006-ban volt a leglátogatottabb: négy nap alatt 30 ezer 756-an fordultak meg a Partfürdőn. Öröm lehet a Csongrád megyeiek számára, hogy a legolcsóbb belépőkhöz a SZIN-en juthatnak, míg a legdrágább Sopron, vélhetően a nevesebb és jóval több külföldi zenekar miatt.

Ha úgy döntünk, hogy mindhárom fesztiválon részt veszünk, és mindenhol a helyszínen vásárolunk bérletet, 39 ezer 300 forintot kell fizetnünk – alig kétezer forinttal többet, mintha egy hétre a fővárosi Sziget fesztiválra szeretnénk felmenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis Bálint, a legjobb történész cukrász–pék

A történelem az élet tanítómestere? Hiába. A történelem a szakmunkásképzőkben csak egy közismereti… Tovább olvasom