Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Három kérdés - aki válaszol: Martonyi János külügyminiszter

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Martonyi Jánost, Magyarország külügyminiszterét kérdeztük, aki az Európai Nyári Egyetem konferenciáján vett részt Szegeden.
– Válságban van az Európai Unió?

– Olyan helyzet állt elő az európai integrációban, amely azonnali és határozott cselekvést igényel. Ha ez nem történik meg, két dolog jöhet: robbanás vagy lassú, folyamatos bomlási folyamat. Sem az eurózóna, sem az Unió nem fog szétrobbanni. Az egyik alapkérdés: megszületik-e az a bankfelügyelet, amely lehetővé tenné, hogy európai szintű felügyelet alá kerüljenek a bankok.

– A szorosabbra fűződő európai integrációs kapcsolatokban a nemzeti identitásnak milyen szerepe lehet?

Martonyi János. Fotó: Schmidt Andrea
Martonyi János. Fotó: Schmidt Andrea
– Egyre jelentősebb. Már évtizedek óta érlelődik egy koncepció, amelyet alkotmányos identitásként is szoktak emlegetni. Szorosan összefügg a nemzeti identitásokkal, a Lisszaboni Szerződésben is benne van. A vita arról szól majd, hol vannak a nemzeti identitás határai, mi az a kemény mag, amely nemzeti, tagállami szempontból érinthetetlen. Van egy olyan kulturális, történelmi, vallási és lelki örökség, amelyik minden egyes országnak sajátja. Fontos, hogy a magyar közvélemény is lássa: kettős folyamatról beszélünk. Pénzügyi, költségvetési kérdésekben elkerülhetetlen a közös hatáskörök bővítése, ha közös pénzt akarunk. Egyensúlyt kell létrehozni a közös és a saját kérdések között.

– 2013 Közép-Európa éve. Mit jelent ez?

– Január 1-jén átvesszük a 18 ország alkotta Közép-Európai Kezdeményezés elnökségét. E szervezethez tartoznak azok a gazdasági projektek, amelyekkel javítani akarjuk az országok egymás közti összeköttetéseit; például az út- és vasútépítés. 2013. július 1-jén átvesszük a visegrádi négyek elnöki tisztjét is. Szorgalmazni fogjuk a külső kapcsolatok erősítését, akár a szuperhatalmakkal, akár az arab országokkal, Izraellel. Visegrád egyre jobban megjelenik a világban. Számtalan kérdésben érvényesítjük a négyek igényeit. Amikor a kohéziós pénzekről, az agrártámogatásokról vitatkozunk, kiderül, hogy négyen sokkal erősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyezer fős lakodalom a Dóm téren - közönségtalálkozó a REÖK-ben

Novák Ferenccel, fiával, a Násznagyot alakító Novák Péterrel és a Vőfély szerepében a Dóm téri színpadra lépő Csuja Imrével találkozott a közönség a szegedi REÖK-ben. Tovább olvasom