Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Fellegi Tamás nemzeti
fejlesztési minisztert faggattuk.
– A szegedi közgazdász-vándorgyűlésen Erős állam az erős gazdaságért címmel tartott előadást. Mit ért erős államon?

– Az erős állam ellentéte az a gyenge állam, amit örököltünk. Az állami vagyon magánmonopóliumokba költözött át. Az új kormány szeretné újra megerősíteni az államot, kialakítani az állam és a lakosság új viszonyát, amelyben az állam szolgáló állam.

– A napokban arról nyilatkozott, hogy az elkövetkező években a közúthálózat felújítására koncentrálnak. Az autópálya-építések háttérbe szorulhatnak?

– Mivel van egy meglévő közúthálózatunk, amely borzalmas állapotban van, megújítására a mostani ciklusban nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk: nem szoríthatjuk háttérbe az új utak építése kedvéért. Emellett komoly hangsúlyt kell fektetnünk a településeket elkerülő utak továbbépítésére, befejezésére. És természetesen szempont az is, hogy további új gyorsforgalmi utak, autópályák is épüljenek.

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter. Fotó: DM/DV
Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter.
Fotó: DM/DV

– Hogyan kívánják megújítani az uniós források lehívásának rendszerét?

– Az Új Széchenyi-terv két fő elemből áll majd: az egyik azoknak a prioritásoknak a meghatározása, amelyekhez a fejlesztéseket, erőforrásokat szeretnénk kihelyezni, a másik az a kész pályázati rendszer, amely tartalmazza az eljárásokat, eljárásrendeket – és magát az ellenőrzést. A mostani, megörökölt rendben nem tudjuk azokat a prioritásokat érvényesíteni, amelyeket az új kormány meghatározott. De önmagában is szükséges hozzányúlnunk a régi rendszerhez, mivel az pazarló, ésszerűtlen, és tele van szabálytalanságokkal. Az eddigiekben már átvilágítottuk az intézményrendszert, látjuk, hol vannak az eljárási problémák, a szervezeti túlburjánzás.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2010. október 06. 16:33
    „Erre mondják a tejivóban :süket duma! (Az erős állam ellentéte az a gyenge állam)”
  • 1. Liberation 2010. október 06. 09:43
    „A lézerközpontról is meg kellett volna kérdezni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aradi vértanúkra emlékezve

Időt és életet nyerhettek volna 1849-ben a szabadságharcos magyar seregek, ha nem hagyják veszni Szegedet. Tovább olvasom