Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Ilan Mor izraeli nagykövet

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Ilan Mort, az új izraeli nagykövetet kérdeztük, aki szombaton az őszi zsidó kulturális fesztiválon tartott izraeli vacsoraest vendégeként érkezett először Szegedre.
– Mit látott Szegeden?
– Hat hete vagyok Magyarországon; elhatároztam, hogy sokat utazom az elkövetkező négy évben, felkeresek liberális magyarokat. Arra törekszem, hogy pozitív üzeneteket közvetítsek Izraelről, ne mindig csak konfliktusok hátterében álló országként szerepeljen, hanem a gazdaság, a tudomány, a technológia, a kultúra és akár a sport is előtérbe kerülhessen. Szegeden a feleségemmel együtt a zsidó hitközség, a zsidó–magyar baráti társaság vezetőivel, a megyés püspökkel találkoztunk, megnéztük a zsinagógát, a múzeum Csontváry-kiállítását és a dómot. Azt tervezem, hogy két-három hónap múlva visszajövök, hogy a polgármester úrral is találkozni tudjak, aki most külföldön van, és a rektor úrral szintén beszélni szeretnék az együttműködés lehetőségeiről.

Ilan Mor. Fotó: DM/DV
Ilan Mor. Fotó: DM/DV

– Miről beszélgettek Kiss-Rigó László megyés püspökkel?
– Természetesen a vallásaink viszonyáról. Nagyon örültem, amikor hallottam, hogy az itteni katolikus és zsidó közösségnek nagyon jó a kapcsolata, közös akciókat, rendezvényeket szerveznek. Rendkívül fontosnak tartom a vallások közötti párbeszédet.

– Milyennek látja a két
ország kapcsolatát? Nem visszalépés ez az állomáshely az ön számára Peking és Los Angeles után?
– Nincsenek magyar gyökereim, sajnos egyelőre magyarul sem beszélek, de hangsúlyozom: egyelőre. Igyekszem közvetlenül beszélni a magyar emberekkel, és azt hiszem, a barátság és a jó szándék áthidalja a nyelvi nehézségeket. Magyarország és Izrael jó baráti viszonyt ápol, és ez a barátság jó alap a jövőbeli együttműködésünkhöz. Diplomáciai pályám elején csakugyan dolgoztam Kínában, az Egyesült Államokban és afrikai országban; Magyarország ezekhez az államokhoz képest valóban kisebb, de jó hely. Nem a méret számít, hanem az, hogy az ország az Európai Unió tagja, Közép-Európa része és Izrael barátja. Sok tekintetben közösek az érdekeink, alapvető kapcsolódási pontjaink vannak, összeköt bennünket a múlt is. A mostani nagyköveti kinevezésem a hivatali karrier csúcsának számít. Óriási kihívást jelent számomra, hogy éppen itt lehetek nagykövet, nagyon örülök neki.

Olvasóink írták

 • 7. gzeevi 2011. november 02. 12:25
  „@bánki:
  Az első két mondatod ismert tények közlése, nem kérdések, nem kívántad megvitatni őket?
  A Kertész-féle megnyilvánulás NEM tartozik az izraeli nagykövet kompetenciájába, nem a két ország viszonyáról szól, a témát nem ismerő nagykövet nem is igen értené. De csak nem azért gondolod, mert ez is, az is zsidó?? Neeeem, az nem lehet.... Tehát ez a kérdésed is csak púder.
  A másik kettő - Izraellel kapcsolatosak - nagyonis a nagykövethez szólnak.
  A jövőt illetve - sokszor eltemették már Izraelt, 48-ban az akkori 600 ezret 5 arab ország hadseregével szemben, 56-ban, 67-ben, - közben a 600 ezerből 6 millió lett, az ország 8 milliós, a világ 21-edik a fejenkénti GDP-jével, az OECD tagja, eddig 9 Nóbel-díjjal, számtalan, világszerte használt találmánnyal (pl a windows XP, amiben írok, a pendrive, a memóriakártyák, a koktél-paradicsom, a gyermekbénulás elleni szérum, a rugós ér-sztent, stb) - amiket TE IS élvezel. Hogy mit hoz a jövő, majd meglátjuk. Remélem, az okosság, a béke és az emberszeretet győz, nem a visszahúzó rosszindulat, irígység és fanatizmus.
  Izrael 1948 óta megszállja Palesztínát??? Hát ezt meg honnan vetted? Nem ártana egy kis előtanulmány! Itt a zsidók állama volt több mint ezer éven át. A zsidókazután is folyamatosan jelen voltak ebben a térségben, mióta a rómaiak deportálták nagy részüket, és bosszúból Palesztínának keresztelték át a provinciát Júdea helyett. Ettől az még nem lett állam, és nem lett arab...! Az arabok iu. 633-ban jöttek be, de NEM teremtettek itt önálló államot, sőt, rövidebb volt az arab fennhatóság, mint a többi: keresztes, mameluk, otomán, angol. A modern zsidó bevándorlás 1882-ben kezdődött, és a munkaalkalmak szaporodásával kezdtek nagyobb számban bevándorolni a környék arabjai is, Egyiptomból, Szudánból, Szíriából, stb. Ekkor a törökök, majd az angolok Palesztínának hívták a vidéket, de ez sohasem volt önálló állam, pláne nem arab állam! Az ENSz felosztotta VOLNA a térséget zsidó és arab államra, ekkor LETT VOLNA Palesztína - de 48-ban az arabok ezt nem fogadták el... Most már elfogadnák, legalább is színleg, ideiglenesen, - de a történelem nem áll egy helyben, közben történt egysmás... Amikor 48-tól 67-ig arab kézben volt a mai Palesztín Autonómia területe, egyetlen zsidó telep nélkül, Kelet-Jeruzsálemmel - nem teremtettek maguknak államot. Most utólag ezt követelik "vissza".
  Szóval, milyen paleszín államot tart megszállva Izrael, és mióta? Ez itt a kérdés, a többi a TE púdered. Smink, amitől a válasz nem lesz szebb...”
 • 6. bánki 2011. november 01. 08:20
  „Az Unesco felvette tagjai közé Palesztinát.
  Az USA kilépett a szervezetből tiltakozásul a 60 millió dollár tagdíjjal egyetemben.

  Izrael 1948 óta megszállja Palesztinát ! Mit jósol Izrael jövőjéről ?

  Mi a véleménye Kertész Ákos féle szélsőséges megnyilvánulásokról?

  Ezek kérdések a többi púder !”
 • 5. Mike3 2011. november 01. 06:46
  „4: Nem is jársz messze a valóságtól. A magas rangú izraeli politikusoknak, tisztviselőknek szinte mindig van moszad-os vagy katonai múltja. Ott még működik az a módszer, hogy ha teljesítesz a hazádért, megkapod a jutalmadat. Volna mit tanulni tőlük!

  2: Miért? Népek vak gyűlölete (rasszizmus ugye) a legnagyobb baromság a bolygón. Tényszerű, hogy vannak népcsoportok, melynek többségi része elfogadhatatlanul él és viselkedik, de ezek nem a zsidók és őket sem lenne szabad általánosítani. Amíg egyetlen egy kivétel is van, addig a rasszizmus megbukik. Szokás mostanában a zsidókat szidni. Érdemes megnézni őket egy másik szemszögből: tehetségesek, összetartóak, kitartóak. Azért utálják őket, mert sokkal sikeresebbek minden más népnél. Ez barátom nem más, mint irigység. Hasonlít ez az egykulcsos adó körül kialakult mizériához. Azok ugatnak, hogy kevesebb pénzt kapnak, akik nem tanultak, nem jártak nyitott szemmel, nem dolgoztak kő keményen és így nem akartak tenni semmit a boldogulásukért. Most meg szidják azokat, akik 200 bruttó (nevetséges) felett keresnek. A rétegek gyűlölete az emberi ostobaságból ered, legyen szó bármiről is. Ostoba emberből pedig nagyon sok van kis hazánkban (meghajolhatsz)”
 • 4. jozko 2011. október 31. 22:36
  „Meg kell hagyni, kemény legénynek tűnik a Nagykövet Úr: egy páncélos hadosztályt könnyedén elvezetne.”
 • 3. tol 2011. október 31. 21:20
  „pediglen Izraelben van elég polgár, aki meglehetős jól beszél magyarul... Nem adnám egy vak lóért, mi volt a válogatási elv...”
 • 2. teebee 2011. október 31. 19:16
  „Remélem soha nem jön Szegedre többé!”
 • 1. bubuk 2011. október 31. 10:51
  „A liberálisok csak a népesség talán 8-10%-át jelentik. Eszerint a többi nem érdekes neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töklámpás-party az Aquapolisban: kisorsoltuk a páros belépőket! Nyert?

Halloween-partira várnak mindenkit október 31-én este a Napfényfürdőben. Kisorsoltuk a páros belépőket! Nézze meg, hátha ön a szerencsés! Tovább olvasom