Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Három kérdés: aki válaszol, Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét faggattuk.
- Az új kormányprogramban kiemelt helyen szerepel a közbiztonság megerősítése. Milyen feladat hárul ebben a polgárőrségre?
– A polgárőrség főleg a kritikusnak mondott településeken járul majd hozzá a közbiztonság javításához. Egyelőre azt vállaltuk, hogy ahol a kormány új rendőrőrsöt vagy körzeti megbízotti irodát hoz létre, ott mi is szervezünk polgárőr-egyesületet. Mivel a 24 órás rendőri szolgálatot nem lehet mindenhol garantálni, a rendőrmentes órákban állandó polgárőri jelenlét lesz az adott településen. Jelenleg 2100 egyesület létezik az országban, de a többi 1000 településén is szeretnénk ilyet alakítani.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Fotó: DM/DV
Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.
Fotó: DM/DV

– A polgárőrök nem alkalmazhatnak kényszerítő eszközt, nem igazoltathatnak, csak visszatarthatnak. Ilyen jogkör mellett mennyire hatékony a munkavégzés?
– Értékünk a létszámunkban rejlik: 90 ezren vagyunk, ami a magyar rendőrség 2,5-szerese. Az a tapasztalat, hogy amelyik településen polgárőrök dolgoznak, ott jóval kevesebb bűncselekmény történik, a kisebb súlyú bűnesetek pedig szinte teljesen eltűntek. A puszta jelenlét is sokat számít, amihez nem kellenek kényszerítő eszközök. A polgárőrök évente több 10 ezer alkalommal tartanak vissza gyanúsítottakat.

– Újdonság, hogy fogadalmat kell tenniük a polgárőröknek. Miért volt erre szükség?
– Ez egy alulról jövő kezdeményezés volt. A polgárőrök szerették volna, hogy ilyen formában is kifejezzék elkötelezettségüket a rend védelme mellett. A fogadalommal azt is érzékeltetik, hogy segítségüket önként, minden fizetség nélkül ajánlották fel.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. június 01. 16:46
    „Én még megkérdeztem volna a bűnelkövetők etnikai hovatartozását is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keksz- és hipókiárusítás a Tisza Volánnál

Hónapok óta tartozik a bérleti díjjal a Tisza Volán székházában lévő büfé korábbi üzemeltetője. A vállalat ezt megelégelte. Tovább olvasom