Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Három kérdés Lukács János dandártábornoknak

Szeged - Három kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Lukács Jánost kérdeztük, aki néhány napja rendőri pályafutása során tanúsított példamutató szolgálatellátásáért Szent György érdemjelet vehetett át Pintér Sándor belügyminisztertől.
– Ön a leghosszabb ideje szolgálatban lévő megyei rendőr-főkapitány: mit jelent egy rendőr életében a Szent György érdemjel elnyerése? Hány éve van a pályán, és mit tanácsol a fiatal generációnak? Miért érdemes a rendőri hivatást választani?
– 35 éve vagyok a pályán. 1987-ben neveztek ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetőjének, majd bűnügyi igazgató lettem. Megyei főkapitányként 16 éve vezetem a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot. Kinevezésem alkalmából választott mottóm: „törvényesen, szakszerűen és tisztességesen". Ezt ma sem gondolom másként. Rendőrnek lenni hivatás és szakma is egyben, amely minden pillanatában felelősséget keletkeztet. Aki ezt az egyébként nem könnyű terhet viselni tudja, kellő alázatot és elkötelezettséget tanúsít, az hosszú távon kiszámítható pályára kerül. Ennek lehet fontos momentuma néhány elismerő szó, előléptetés vagy érdemjel.

Lukács János dandártábornok. Fotó: DM/DV
Lukács János dandártábornok.
Fotó: DM/DV

– A pécsi rendőrség további megerősítését célzó program kidolgozására kérte a belügyminisztert a kormányfő az utóbbi időszak súlyos pécsi bűncselekményei miatt. Csongrád megyében hány rendőr védi a közbiztonságot, elegendőek-e az itteni erők, terveznek-e további erősítéseket különösképpen a hétről hétre növekvő migrációs roham miatt?
– A rendőrség és a határőrség integrációja óta mintegy 2000 fő teljesít szolgálatot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az illegális migráció kezelése elismerten kontinentális probléma, amelyben szerencsére nem maradtunk magunkra. A számok beszédesek: idén 4064 illegális migránst fogtak el Csongrád megye rendőrei a társszervekkel együttműködve. Köszönettel tartozunk a Készenléti Rendőrségnek, és a más megyékből hosszabb-rövidebb időt megyénkben töltő kollégáknak. Lehetnénk többen, lehetne több pénzünk, de tudomásul kell venni: ennyire telik. A feladatokat mindig olyan keretek között kell megoldani, amelyet biztosítanak számunkra: ez eddig sikerült.

– A rendőri munka mellett néhány hónapja nagypapa lett. Lehet már látni, hogy a család többi tagjához hasonlóan az unoka is sportbabérokra fog törni?
– Valóban többen vagyunk a családban, ami boldogsággal tölt el valamennyiünket. Korainak tűnik most még bármit is eldönteni, jós sem vagyok, és egyébként is: a sport választható, nem pedig kikényszeríthető.

Olvasóink írták

 • 11. M.Aurelius 2013. május 05. 17:17
  „10. uborka 2013.05.05. 11:33 <<<---figyu, tőled loptak már el valamit?
  Majd, ha lenyulják a kocsid-biciklid stb. , akkor polemizálj, kinek mi a fontos ha azt ellopják. Vágod?”
 • 10. uborka 2013. május 05. 11:33
  „8-as.
  Miért kell, rontani egy kitüntetés viselését, egy rossz Babetta miatt?? Nem ismered a vezetői dolgokat!!!! Látod itt a baj!!! Olyan marhaságokat írsz, talán nem ismered a hogy mi a Kapitány feladat köre!!!
  Gondolod, majd neked Ő fogja meg keresni??????????
  Nézz magadba és süllyedj..........”
 • 9. lukrecia 2013. május 05. 09:31
  „35 ev palyafutas. Ebben az idoszakban lehet boven dicserni, de elmarasztalni is. Gratula az erdemrend miatt.
  35 ev alatt Szeged varos eleteben sok minden tortenes volt. Olajugyek, lanyok futtatasa, privatizaciok es egyeb gazdasagi buncselekmenyek. Hogy mi miert ugy tortent azon boven lehetne mas velemenyt is cserelni. Egy teny egyszeri kihallgatasom soran korrekt voltal Kapitany Ur.”
 • 8. sevenof9 2013. május 05. 03:56
  „remeljuk,elobb utobb a fonokod, T Kapitany Ur belulrol es allando lakoskent elvezheti a Csillag kenyelmet. Tenyleg mi van az ellopott Babettammal? Megtalaltatok mar?”
 • 7. Óperenciás 2013. május 04. 22:37
  „A Sárkányölő Szent Györgyről elnevezett kitüntetést jó lehet viselni.
  Divatos szent volt a XII. század környékén.
  Az akkor épült templomok gyakran a Sárkányölőt választották védőszentjüknek.
  A korabeli ábrázolások emelik az érdemjel patináját:)”
 • 6. X_Y 2013. május 04. 22:09
  „Akit <moderálva> kitüntet az jó pár disznóságot sikálhatott el...”
 • 5. maros50 2013. május 04. 21:19
  „Főkapitány úr! Gratulálok a kitüntetéséhez!”
 • 4. elgergho 2013. május 04. 17:28
  „Tisztelt főkapitány Úr!

  Alapjában véve akár büszkék is lehetnénk Önre, de az utcán, és az őrsökön szolgáló rendőrök ezt gyorsan elnyomják az emberben. A tolerancia, tisztesség, és szakszerűség fogalmait hírből sem ismerő rosszindulatú , alul-képzett állomány tagokra gondolok.
  Amit hirdet remek: ,,törvényesen, szakszerűen és tisztességesen"!
  Esetleg kicsit többet kellene foglalkoznia vele, hogy ez az állománya több tagjához is eljusson! Esetleg ezen hivatást, ezen paraméterek mentén végezzék. Ez is az Ön feladata lenne, nem? Elég csak most végig olvasni a DM hasábjait, és már is akad 1-2 önnek való, megoldandó feladat.

  Sok sikert!”
 • 3. vakanyad 2013. május 04. 16:59
  „Én azért nem osztom a kitűntetést,nincsenek rendőrök sehol,a zebrák közelébe ,a záró vonalak átlépésénél,a lámpáknál,a komolyabb csomópontoknál.
  Elbújva bokormögé,kakaót iszogató fényképező az inkább akad.Egy megfagyni nem akaró honfitársunkat letartóztatják,de a járdán parkoló,zebránál elsőbbséget nem adót elengedik.”
 • 2. vmagdi 2013. május 04. 16:53
  „én csak egyet kérek, a 2000-ből jusson már egy-kettő a belvárosba, legalább nappal”
 • 1. uborka 2013. május 04. 16:36
  „Engedje meg,hogy az életében és a munkájában,kívánjak sok sikert, erőt egészséget , de igen magas szakmai munkája miatt gondolom ,hogy nem jut ideje az Ön köré épített, állománnyal foglalkozni,hiszen nem posztja.Sajnálom azokat a vezetőket kiket Ön ,vagy Önnek ajánlottak különböző magas rendőri tisztségek betöltésére. Nagyon sok vezetője álmokban ringatja magát, kapaszkodik az íróasztalában, és letaposva másokat, juthat feljebb.Nagyon nagy baj van a járőr szolgálat terén, a hazugság, amelyben élnek az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök.Sajnálom, de a határozottságuk és a kúltúrájuk talán egy 8.osztályos diákéval azonos szintű. Nyílt levélben az összes osztályt nem minősíteném, mint kívülálló, de utána néznék ki érdemli meg a rendőri beosztást. Tisztelettel, egy volt fiatalkorában, kollégája....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Koreából is várnak énekeseket Szegedre

Újabb operacsillagok születhetnek Szegeden a VIII. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, amelyet az egyetem zeneművészeti karán rendeznek meg május 8. és 12. között. Tovább olvasom