Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Három napig lobog a mécses lángja

Szeged - A színeset az idősebbek, a fehéret inkább a fiatalok viszik a mécsesekből – tudtuk meg a kereskedőktől a Mars téri piacon. A színes koszorúk és gyertyák ellepték a virágboltokat is. A temetőkapuban még kevés az árus. A kínálatban mindenki megtalálja a neki megfelelőt.
– Olcsó legyen és ízléses. Nem szeretem, ha nagyon díszes, giccses – magyarázta Tóth Ferencné a Mars téri piacon, miközben a koszorúk között válogatott. A szegedi nyugdíjas szerint a száraz virágokból készült koszorúk a legszebbek. Ő mégis fenyőágas, tobozos koszorút vett, mert annak jó az illata.

A piaci árusok szerint majd holnap „indul be" a forgalom. Bár a múlt hétvégén is sokan voltak, a legtöbben az utolsó napokban kapnak a fejükhöz: közeledik Mindenszentek.

– A száraz virágból készült koszorút a fiatalabbak veszik. A selyemvirágosat, fenyőágasat pedig az idősebbek – avatott be Szanka Mária virágkötő a koszorúkereslet titkaiba.

Színes mécsesek lepték el a piacot Fotók: Schmidt Andrea

A kínálat kielégítő: selyemből van lila, fehér és ciklámen, száraz- és élővirágból a sárga, a zöld és a bordó árnyalatai színesítik a piaci pultokat. Az árak anyag és nagyság szerint változnak. A kisebb, olcsóbb koszorúk körülbelül 350-500, a nagyobbak, drágábbak akár 4000-4500 forintba is kerülhetnek.

– A klasszikus, egyszerű mécsesek a legnépszerűbbek. De van, aki úgy jön ide, hogy a legújabb formájú és mintájú mécsest szeretné megvenni azért, hogy egy kicsit másmilyen legyen a sír, mint tavaly – mesélte Tóth Miklós kereskedő. Hozzátette: sokan aszerint választanak, hogy milyen sokáig ég a gyertya lángja.


A gyertyák körüli műanyag vagy üveg színe a fehértől a piroson keresztül a kékig bármilyen lehet. A legkisebbek általában 6-8 órán keresztül égnek és 120-140 forintosak. A legnagyobbak akár 72 órán, vagyis három napon át kitartanak, áruk 1200 és 2000 forint között mozog.

– Ezek a krizantémok kibírják a hétvégéig. Frissen vágottak. Ha nem lesz fagy, nem lesz bajuk – világosított fel az egyik piaci virágárus. A fehér és sárga színű, nagyfejű vágott virág ára 80-100 forint. A kisebb virágú, cserepes krizantém 500-ba kerül.

A hét közepén megindul a forgalom – ezzel együtt az árak is emelkedhetnek. A kereskedők azt mondták, például a koszorúk 300-500 forinttal is többe kerülhetnek. November másodikán, vasárnap pedig várhatóan hirtelen lezuhan a koszorú, a mécses és a krizantém ára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolafejlesztések a régióban

Szeged - A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) nemrégiben megtartott ülésén döntöttek… Tovább olvasom