Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Három tárlat nyílik a Reök-ben

Három, a képzőművészet különböző területeit bemutató kiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában pénteken: válogatást mutatnak be a Krakkói Grafikai Triennále anyagából, a Morph-szobrászcsoport tagjainak alkotásaiból és láthatóak lesznek egy cambridge-i festő, Nicholas James Juett művei is.
A Bécs, Oldenburg és Krakkó összefogásával létrejövő triennále Európa egyik legjelentősebb kortárs grafikai seregszemléje. A Szegeden nyíló tárlatra az ott kiállító 145 művész grafikáiból válogattak ötven-hatvan alkotást – közölte Nátyi Róbert művészettörténész csütörtökön az MTI-vel.

Az óriási méretű műveken erőteljesen megfigyelhető a digitális technikák használata, s az a tendencia, hogy a grafika az elmúlt évtized során a gyűjtők helyett egyre inkább a közösségi terek művészetévé válik – fogalmazott Nátyi Róbert.

A Reök-palota művészeti vezetőjének reményei szerint három év múlva Szeged is bekapcsolódhat a triennále szervezésébe, s így a hazai közönség akkor már a következő tárlat teljes anyagát láthatja.

A Morph öttagú szobrászművész csoport, melyet Drabik István, Gaál József, Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás alapított 2005-ben. A képzőművészetről hasonlóképpen gondolkodó alkotók mindegyikére hatottak a kortárs irányzatok, műveik kiindulópontjául mégis megmaradt az szobrászat egyik legkézenfekvőbb alanya, az ember. A különböző technikákkal készült szobrok és nagyméretű festmények egymást erősítve mutatják be az emberi lét rejtett szépségét, eltávolodva a pillanatnyiságtól általános emberi érzelmeket közvetítve.

Nicholas James Juett cambridge-i képzőművész tárlata kapcsolódik a kiállítóhely Szeged testvérvárosának képzőművészetét bemutató sorozatához. A brit festő több alkalommal is járt Szegeden, s most nyíló Múzeum a múzeumban című kiállítása is egy korábbi utazásának eredménye.

A festőművészt első látásra megragadta a Reök-palota szecessziós épületének szépsége. Kiállításának alapját az épület inspirálta nagyméretű olajfestmény adja. A többi bemutatott mű e kép részleteinek digitális technikával készült változata. A művész kalandozásra hívja látogatóit, arra biztatja őket, magukkal hozott fényképezőgépüket használva találják meg az eredeti festmény elemeit az alkotásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják az egyetem Dóm téri épületeit

Uniós támogatással újul meg a szegedi egyetem több laboratóriuma és tanterme, amelyek még az 1930-as években épültek. Tovább olvasom