Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Három tenor - ajándékba

Szeged - Megjósolható: a korábbiaknál is nagyobb lesz az érdeklődés a szimfonikusok július 9-i Dóm téri ajándékkoncertje iránt, amelyen három Szegedhez kötődő tenorista, Adam Diegel, László Boldizsár és Wendler Attila lép fel. Gyüdi Sándor vezényletével operaslágereket és olasz dalokat énekelnek.
Hetedik alkalommal rendezik meg július 9-én, csütörtökön 21 órától a Dóm téren a Szegedi Szimfonikus Zenekar 2003 óta hagyománnyá lett ajándékkoncertjét. Bár korábban is előfordult már, hogy énekes szólisták is közreműködtek az ingyenes zenekari hangversenyen, most először épül a műsor teljes egészében az operára. A szimfonikusok új igazgatója, Baross Gábor javasolta Gyüdi Sándornak a változtatást: korábbi győri zenekara nagy sikerrel koncertezett három tenoristával a miskolci operafesztiválon, ahhoz hasonló gálára várják idén a szegedi muzsikusok is a közönséget a szabadtérire. A színidirektor-karmester választotta az énekeseket: három olyan tenoristát, aki több szállal is kötődik a szegedi teátrumhoz.

Az amerikai Adam Diegel tavaly novemberben a legjobb férfi előadóként megnyerte az első Mezzo-operaversenyt, de nemcsak a szegedi versenyprodukcióban, az Adriana Lecouvreurben, hanem a Toscában is többször fellépett. Nem túlzás azt állítani: rögtön a szívébe zárta a publikum. László Boldizsár a Cotton Club Singers frontembereként vált ismertté, majd egy meghallgatás eredményeként tavaly ősztől fűzi magánénekesi szerződés a szegedi társulathoz. Az énekegyüttesből azóta már kilépett, műfajt váltott, a Cilea-operában, a Kalózkalandban és a Faust elkárhozásában bizonyította: zenés színpadon is megállja a helyét. Az Operaház magánénekesét, Wendler Attilát még Gregor József hívta állandó vendégként a szegedi operatagozathoz, annak idején többek között a Carmen Don Joséjaként, az utóbbi években pedig Otellóként és a Tosca Cavaradossijaként lépett fel itt.

– Nyáron a közönség elsősorban könnyed, laza kikapcsolódásra vágyik, ilyenkor népszerű műsort érdemes összeállítani. A kétrészes koncerten többek között Verdi, Puccini és Bizet operáinak slágeráriáit, majd az ilyen gálákon kihagyhatatlan olasz dalokat énekli a három tenorista Gyüdi Sándor vezényletével, aki egyben a konferanszié szerepét is magára vállalta. Zenekari számokat, ismert nyitányokat, intermezzókat, balettzenéket is hallhat majd a publikum – árulja el Baross Gábor.

Ingyenjegyekhez a zenekartól először a hűséges bérletesek juthatnak, később lapunk is bekapcsolódik majd az akcióba.

New Yorkból jött az ötlet

Az ingyenhangverseny ötlete 2003 nyarán Székhelyi Józseftől, az akkor még egy intézményként működő Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok frissen kinevezett főigazgatójától származott, aki a New York-i Central Parkban hallotta az ottani világhírű filharmonikusok ajándékkoncertjét. Debütáló direktorként elhatározta: Szegeden is meghonosítja a közönségbarát kezdeményezést. Készséges partnerre lelt a szimfonikusokban és akkori igazgató-karnagyukban, Gyüdi Sándorban, aki azóta az összes ingyenkoncertet vezényelte.

Olvasóink írták

 • 4. *125* 2009. július 08. 08:56
  „Én nyertem rá jegyet, de sajnos nem tudok elmenni! Ha valakit érdekel, írjon:
  tamariska@citromail.hu”
 • 3. deviza 2009. június 24. 08:35
  „Az ötlet és kezdeményezés szép és jó.....de!
  A kivitelezés mocsok. Mert csak az kap belépőt aki nem igazán rászorult, csak a bennfentesek, talpnyalók...ez is a kultúra lenne??? Na nem hiszem!”
 • 2. zebegény 2009. június 23. 20:45
  „A mondat szövegezéséből az következik - szerintem - hogy a szimfonikus bérletesek kapnak először ajándékjegyet, tehát nem a színházbérlethez kapcsolódik, mert a zenekar önálló intézmény, önálló bérlettel.”
 • 1. .suhym. 2009. június 23. 17:38
  „"Ingyenjegyekhez a zenekartól először a hűséges bérletesek juthatnak"

  Színházbérletesek, vagy azok akik hosszú évek óta minden nyáron több előadásra is vesznek jegyet?

  Erre a gálára szóló jegyet nagyon szívesen vennék pénzért.
  Tényleg, vajon miért nincs legalább még egy előadás, ahova "csak" meg kell venni a jegyet és nem tülekedni, közel harcot folytatni az "ingyenért"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színötösök, ha egyszer majd nagyok lesznek

Szeged - Rendőr, régész, kisboltban eladó, divattervező, állatorvos – például ennek készülnek a mostani színötösök. A szülők a legritkább esetben befolyásolnak direkt, de példaként szolgálhatnak. Tovább olvasom