Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Három új, megyei HIV-fertőzöttből egy kezelteti magát

Regisztrálva csak huszonkét HIV-fertőzött van Csongrád megyében, valódi számuk azonban ennek két-háromszorosa is lehet. A szakemberek szerint Magyarország HIV- és AIDS-robbanás előtt áll, a fertőzöttek azonban sok esetben nem veszik tudomásul kezelhető betegségüket, így halálra ítélik magukat.
Évente csak Nyugat- és Közép-Európában 22 ezren fertőződnek meg a HIV-vírussal, ami AIDS-betegséghez vezet, ha nem kezelik. Hazánk ugyan egyelőre még az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik, a szakemberek szerint azonban küszöbön áll a magyarországi HIV-robbanás. Ennek oka részben a szomszédos államok – Románia és Ukrajna – magas fertőzöttsége, részben a megváltozott szexuális szokások és a felvilágosítás alacsony szintje.

– Jelenleg 22 HIV-pozitív beteget tartunk számon a megyében, de csak a jéghegy csúcsa, amit látunk. Becslések szerint ennek két-, sőt háromszorosát is elérheti a fertőzöttek száma – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője. A betegek láthatatlanságának egyik oka az, hogy a szűrésre bárki anonim módon jelentkezhet, így sem a nevét, sem a lakhelyét nem ismerik. Amikor pedig – egy pesti labor elemzésével megerősítve – közlik a rossz hírt a vértesztre jelentkezőkkel, gyakran „elmenekülnek", és nem veszik igénybe a már csak regisztrációval használható ellátórendszert. A doktornő állítását támasztja alá, hogy a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek egyetlen szakszerű ellátóhelyéről, a pesti Szent László Kórházból a megyében tavaly kiszűrt három új betegből csak egyről kaptak jelentést a régiós szakemberek.

Szűrés és tanácsadás

Az ÁNTSZ szegedi kistérségi intézetében, a Derkovits fasoron minden héten szerdán 12 és 16 óra, valamint csütörtökönként 7.30 és 11.30 között végzik el a HIV-szűréshez szükséges vérvételt, és adnak felvilágosítást, tanácsokat a szakemberek. A vizsgálat anonim – mindenki csak egy számot kap – és ingyenes.

2006-ban egyébként nagyjából 250-en jelentkeztek az anonim szűrővizsgálatra a szegedi ÁNTSZ-nél, többségük továbbra is homoszexuális férfi. A tavaly felfedezett új esetekről a doktornő elmondta: két huszonéves, meleg férfi közül az egyik külföldi utazásán, a másik párjától kapta el a halálos vírust. A harmadik fertőzött viszont nő volt: mint kiderült, ő szintén külföldön, afrikai élettársától „szerezte be" a HIV-vírust. A fertőzést nagyjából négy-hat héttel a szexuális kapcsolat után lehet leghamarabb kimutatni, az eredményre pedig egy hetet kell várni.

A doktornő elárulta: bár régóta egészségüggyel foglalkozik, nagy lelki traumát jelentett neki is, amikor először adta át egy betegnek a pozitív leletét. Ilyenkor mindig részletesen elmagyarázzák a fertőzöttnek: azért érdemes kezeltetnie magát, mert a gyógyszerek jelentősen meghosszabbítják az életét, és szedésükkel tartósan megőrizheti életminőségét is. Már csak ezért sem érthető, és fogadható el az a struccpolitika, amivel a betegek nagyjából fele nem néz szembe a problémával – halálra ítélve magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi ünnepségek: székház, kenyér és koszorúk

Szeged - Tegnap felavatták a Szegedi Szimfonikus Zenekar új székházát. Ezt követően a Széchenyi… Tovább olvasom