Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Háromhavi pénz – új kártyára

Megváltozott közgyógyellátás elbírálása és felhasználása július 1-jétől. A jogosultak bankkártyaszerű elektronikus pénztárcából gazdálkodnak. Újdonság még, hogy a havi mellé eseti támogatást lehet kérni.
A közgyógyellátásra jogosultság elbírálása alapvetően megváltozott július 1-jétől. Az ellátási jogcímek maradnak, azaz továbbra is alanyi jogon, normatív és méltányossági alapon állapítható meg a közgyógyellátás. A kérelemhez változatlanul a polgármesteri hivatal szociális irodáján kell formanyomtatványt kérni, és mostantól azzal kell felkeresni a háziorvost – tájékoztatott Novkov Veszelinka irodavezető. Az orvos újfajta nyomtatványon igazolja az ügyfél betegségeit, gyógyszereit még akkor is, ha a készítményeket szakorvos írta fel. Ezt zárt borítékban átadja az ügyfélnek, aki a jövedelmét igazoló papírokkal együtt leadja a szociális irodán.

Az iroda továbbítja azokat az egészségbiztosítási pénztárhoz, a pénztár kiszámolja a gyógyszerfogyasztás és a rendszeresen használt gyógyászati segédeszközök havi költségét. Tehát a közgyógyellátás megállapításához nem a patikák árazzák a gyógyszereket, hanem az egészségbiztosító. A havi gyógyszerkeretet a pénztár közli a szociális irodával és a háziorvossal. A szociális iroda a költségek alapján elbírálja, hogy az ügyfél – jövedelmét figyelembe véve – jogosult-e a közgyógyellátásra. A támogatás jövedelemhatárai változatlanok.

Havi mellé eseti keret

Szegeden jelenleg több mint hatezren részesülnek közgyógyellátásban. Új szolgáltatás a havi ellátás mellett az eseti keret, ami egy évre hatezer forint. Akut probléma kezelésére lehet kérni az egyéves jogosultság megállapításakor.

A szociális iroda a közgyógyellátásról szóló határozatot elküldi az egészségbiztosítónak és az ügyfélnek, de igazolványt már nem küld. A biztosító állítja ki, és küldi el az ügyfélnek az új – bankkártyához hasonló – közgyógyellátási igazolványt. Minden jogosult negyedévenként háromhavi díjat kap meg egyszerre az „elektronikus pénztárcájába", és ebből gazdálkodik. Ezentúl a gyógyszertárban nem készítményenként különbözik a támogatás mértéke, mint eddig. Bármilyen tb-támogatott gyógyszert vált ki az ügyfél, az térítésmentes lesz az ellátási keret erejéig. Az új igazolvánnyal bármikor bármelyik patikában kiválthatók a készítmények és a segédeszközök. Az ügyfelek gyógyszerkeretét a patikák számítógépes rendszere követi, az ügyfél pedig a nyugtán látja az egyenlegét.

Az új, 2007. július 1-ig érvényes igazolványok kiállítása nagyjából negyven napig tart. A július 1. után lejáró igazolványok automatikusan szeptember 30-áig érvényesek maradnak. Az új kérelmeknél a szociális iroda nem kéri el a régi igazolványt, hogy azt még használhassák. Az új kérelmezők viszont a hosszú elbírálási időszakra ideiglenes igazolványt nem kaphatnak, tehát a közgyógyellátást nem vehetik igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz titkolja megyei listáját

A Fidesz is eldöntötte, kiket indít a megyei önkormányzati választásokon, a listát azonban később… Tovább olvasom