Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hárommilliárd forintba kerül az óföldeáki fúrás

Hárommilliárd forintot fordít az óföldeáki gázkitermelő beruházásra a kanadai–amerikai vállalkozás. A munkálatok felügyelője bizakodó: ilyen technológiájú fúrást vezetett már Amerikában, Kínában és Európa más országaiban is. Óföldeák után Szikáncson és Székkutason folytatják a munkát.
Nemzetközi gárda dolgozik a fúráson Fotó: Schmidt Andrea
Kockázatos, ám siker esetén bőségesen megtérülő befektetésnek tartja a TXM Ltd. az óföldeáki, rendkívüli mélységű gázfúrást – tudtuk meg a cég képviselőjétől, Les Heard-tól. Ugyanis van, amikor naponta ötvenezer dollárt is kitesz a jelenlegi, úgynevezett Makó–6-os kútnál végzett feltárás költsége, ennek csaknem a felét, 22 ezer dollárt csak a fúróberendezés bérlése teszi ki. Az összberuházást a szakember tizenötmillió dollárra becsülte, ami mintegy hárommilliárd forintot tesz ki.

– December óta dolgozom Magyarországon, korábban a Mexikói-öbölben, az USA több vidékén, és Kínában is vezettem már hasonló mélységű, sikeres fúrásokat. Nagyon remélem, hogy a jelzett mélységben, azaz hatezer méteren nem vizet, hanem földgázt fogunk találni. A rendkívüli nyomás és a hőség hatására itt már olajat nem remélhetünk, a kitermelt gáz hőfoka is valószínűleg több mint kettőszáz Celsius-fok lesz – foglalta össze a fúrási munkálatok vezetője.

A vállalkozás egyébként szó szerint multinacionális, hiszen Hollandiából, Németországból, Romániából és Horvátországból érkezett munkatársak dolgoznak együtt a telepen, maga a fúróberendezés is horvát. Magyarországon hasonló teljesítményű eszközt nem találni, a horvátországi Crosco N–801-es jelzetű tornya bizonyult a legközelebbinek. Egy, valamivel kisebb mélység elérésére képes Crosco-torony dolgozik ezzel párhuzamosan Pusztaszeren.

– Jelenleg 2724 méternél tartunk, terveink szerint körülbelül 3 hónap szükséges a kívánt mélység eléréséhez. Ezt követően ideiglenesen lezárjuk a kutat, majd három héten belül egy úgynevezett lyukbefejező készüléket telepítünk ide, ezt követi a béléscsövezés. A kitermeléshez a kívánt mélységbe juttatott csöveket perforáljuk, és apró robbanótölteteket helyezünk el rajtuk, ezek segítségével hatezer méter mélyen kis átmérőjű, ám jókora mélységű repedéseket hozunk létre, ez a feltétele, hogy a porózus kőzetből kinyerhessük a földgázt. Ezt követően megvizsgáljuk, hogy megéri-e kitermelni az ásványkincset, és ha igen, egy speciális kútfejjel máris nekilátunk – mondta el Les Heard. A mérnök hozzátette: nagyon jól érzi magát Magyarországon, legjobban a magyar ételeket és a borokat kedveli.

Nyomatékosította: amennyiben a várt eredményeket hozza a feltárás, azzal mind az ország, mind pedig a közelben fekvő Óföldeák nagyon jól jár. Máris van hatása a cég jelenlétének, hiszen a külhoni munkások Makón és Hódmezővásárhelyen kerestek szálláshelyet, magyar cég végzi a szállításokat is.

– Jól kijövünk az amerikai főnökkel, ám a horvátokkal van, hogy nyelvi problémáink akadnak. Én Törökszentmiklósról jelentkeztem a TXM-hez, de az ország csaknem minden részéről dolgoznak itt emberek – fogalmazott Németh Imre, a magyar munkások tolmácsa.

Megtudtuk: további Csongrád megyei fúráspontokat jelölt ki a Falcon Oil cégcsoportjába tartozó multinacionális vállalkozás, hiszen amint a fúrás befejeződik, Szikáncson és Székkutason is próbát tesznek a speciális technikával. A munka során kiemelten betartják a környezetvédelmi előírásokat, hiszen a környezetterhelés jelentős: átlagosan 6-7 ezer liternyi üzemanyaggal hajtják a generátorokat működtető motorokat, és napi csaknem 50 köbméternyi vizet is elszállítanak – ezt Óföldeákról szerzik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen álljuk a rongálás számláit

Az utazási társaságok Szegeden és környékén évente több tízmillió forintot költenek arra, hogy a… Tovább olvasom