Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hárommilliárdot költött védelemre az Atikövizig

Több mint hárommilliárd forintba került a hét elejéig az árvízi védekezés az Atikövizig területén. Spanyolországból is kellett zsákot hozni, mert az összes hazai mennyiséget fölemésztette már a hónapok óta tartó védekezés.
A rekordot döntő árvíz elleni védekezés rekordösszeget követelt. De a megvédett érték még ennél is sokkal nagyobb. Fotó: Karnok Csaba
Az Atikövizig területén 3,3 milliárd forintba került eddig az árvízi védekezés, ennek a legnagyobb része Csongrád megye költségeit jelenti – tudtuk meg az árvízvédelmi országos irányító törzstől. Az említett összeget február 26-tól, az árvízvédelmi készültség kezdetétől kell számítani. A pontos végösszeget várhatóan csak a védekezés lezárulta után lehet megtudni.

– Még korántsincs vége a védekezésnek – mondja Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője. A számlák a munkák elvégzését követően, folyamatosan érkeznek. Az ügyeletvezető hangsúlyozza: minden a hatályos magyar számviteli törvény szerint történt s történik, és több, erre jogosított szervezet vizsgálja az állami pénzeszközök szabályszerű fölhasználását.

Ezt azért emeli ki, mert napvilágot láttak föltételezések árvízi visszaélésekkel kapcsolatban. – Egy havária esetében nem lehet mindent előre tervezni. Adott esetben minden körülmények között elő kell teremtenünk a szükséges eszközöket – mondja. – Megtörtént például, hogy az országban már egyetlen zsák sem állt rendelkezésre, a készleteket fölemésztette a dunai, s a Tisza felsőbb szakaszain a védekezés. Négyszázezer darabot Spanyolországból kellett behozni. De még ilyen körülmények között is nagy súlyt helyeztek a költséghatékonyságra, a nyúlgátmagasítást például az előrejelzésekkel összhangban végezték.

– A Szeviép Rt. is rendelkezésére állt a vízügynek, keretszerződés alapján. Körülbelül egymilliárd forint költség merült föl, még ezután számlázunk az igazgatóságnak – tájékoztat Simon Sándor vezérigazgató.

Az együttműködés előzménye: 1994-ben a kivitelező részlegeket leválasztották a vízügyi igazgatóságokról, s azok külön cégekbe tömörültek. A keretszerződés lehetővé teszi: tapasztalt emberek, az árvízi védekezéshez szükséges gépek álljanak a vízügy rendelkezésére a legnehezebb időkben. A Szeviép egy „átlagos", harmadfokú árvíz esetében saját maga is el tudja hárítani az árvízveszélyt, együttműködve a vízüggyel – most, a rendkívüli helyzetben alvállalkozókkal is bővítenie kellett kapacitását. Ezer-ezernégyszáz ember egy hónapon át kimondottan az árvízi védekezésnek köszönhetően jutott munkához, jövedelemhez.

– Országos szinten jelenleg 18-20 milliárdra becsülik az árvízvédekezés költségeit – mondja végül a vezérigazgató. – Ez tényleg óriási összeg. De a megvédett érték ennek ezerszerese is lehet.


Köszönet Szegedtől

Köszönet Szegedtől címmel műsoros ünnepséget rendez a város önkormányzata és a Szegedi Nemzeti Színház társulata ma 17 órától az árvízi védők tiszteletére a nagyszínházban. Botka László polgármester emlékplakettek és oklevelek átadásával köszöni meg a védekezésben részt vevők önzetlen és eredményes segítségét. – Úgy gondoltuk, a teátrum teljes gárdája tiszteleg a hétköznapok hősei előtt, ezért a kórus és a zenekar közreműködésével a színház valamennyi dolgozója közösen énekli majd el a Himnuszt és a Szózatot. Természetesen egyéni művészi produkciókkal is készülünk – árulta el Székhelyi József színidirektor. – Szerettük volna felajánlani egyik előadásunkat a védőknek, végül az önkormányzattal egyeztetve döntöttünk az ünnepi gálaműsor mellett, amelyben stílusosan a Bánk bánból és Dvorák Új világ szimfóniájából is elhangzik majd egy-egy részlet. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül szállították az utasokat

A Szegedi Közlekedési Társaság egyik, utasokat szállító autóbusza úgy közlekedett a városban, hogy… Tovább olvasom