Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Háromnapos mulatság: majális a ligetben - programokkal

Szeged - 1700 négyzetméteren 70 kiállító-kereskedő kínálja portékáját mától az újszegedi ligetben. A majális vasárnap estig tart, a vidéki városokban is számos programot szerveznek.
A vurstli már állt, csak a virsli hiányzott az újszegedi ligetből, ahol tegnap a majális előkészületeit lestük meg. Platós autókról pakolták le a büfések az ideiglenes vendéglátóhelyek berendezéseit. A kávéfőzők, grillsütők még a sátrak mellett álltak, a sörpadok a platánfák árnyékában összecsukva sorakoztak.

A legtöbb kereskedő csak ma hajnalban pakolta ki portékáját a fősétány oldalán felállított standokon. Idén sem hiányoznak a cukorkaárusok, luftballonosok, ruhakereskedők. Szélpál Gábortól, a városkép kft. igazgatójától megtudtuk: idén 1700 négyzetméteren 70 kereskedő-kiállító várja a majálisozókat.

Részletes program az istenhozta.hu-n

Ide kattintva részletes programot talál a a szegedi majálisról! 
A ligetbeli mulatság elmaradhatatlan kellékei, a különböző hinták és forgók már több napja elfoglalták helyüket a hatalmas zöldterületen, a színpadot azonban még csak ottjártunkkor építették. Sorversenyekkel, vetélkedőkkel és kézműves-foglalkozásokkal várják a szervezők a kicsiket szombat délelőtt 10 órától. Míg a gyerekek játszanak, a felnőttek gasztronómiai túrát tehetnek a gőzölgő sültek birodalmában.

A vurstli már napok óta áll, a színpadot tegnap építették fel az újszegedi ligetben. Fotó: Veréb Simon
A vurstli már napok óta áll, a színpadot tegnap építették fel az újszegedi ligetben.
Fotó: Veréb Simon

Sörből és virsliből nem lesz hiány a Zápor-tónál sem. Holnap magyar nótákat hallgathatnak a majálisozók, és fellép többek között az egyedi hangzású számairól ismert Sheket zenekar is, este pedig utcabál lesz.

A vidéki vurstlik már készenlétben

Makón a vízállásnak köszönhetően a szokott helyen, a Maros partján rendezik a majálist. Lenyírták a füvet, és kitakarították a területet, ahol már tegnap megkezdték a vurstli felállítását. Színpadot, játszóházat telepítenek a folyópartra, ahova közel 120 árust várnak a szervezők. Szentesen a sportpályán lesz az egyik, az ifjúsági ház melletti gödörben lesz a másik helyszín. A vurstlit már itt is állították csütörtökön. A majálisra közel 30 árus jelentkezett be. Csongrádon csak szombatra szerveztek programot az Ifjúság térre, ott ma kezdik az előkészületeket.

Két hét múlva borfesztivál

Már állnak a borfesztivál faházai a Széchenyi téren. Idén a tavalyinál is hosszabban ünnepelhetünk: május 14-étől tíz napon keresztül. A város főterére 150 kiállító költözik be. Az idei borünnep díszvendége Lőrincz György, a 2009-es év borásza lesz. Újvári Mihály pedig bemutatja a szegedi borfesztivál hivatalos borát, a Szeged Cuvée-t.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Arnika 2010. április 30. 19:46
  „Mea culpa
  Tájékozatlan voltam. Elnézést. Van munka ünnepe az Egyesült Államokban.
  .......Az ünnep kialakulása
  A munka ünnepének gyökerei az Egyesül Államokban vezetnek, ahol a nyolcórás munkanapot követelő sztrájkhullámok egyik állomása, az 1886. május elsején Chicagóban megtartott demonstráció volt. Az országosra nőtt sztrájk negyedik napján a rendőrség közbeavatkozása miatt a tiltakozásoknak halálos áldozatai voltak. A II. Internacionálé 1889-ben ülésezett, és felmerült a gondolat egy nemzetközi munkásmegmozdulás szervezéséről. Számos variáció látott napvilágot az ideális időpontról, többek között július 14-e, a Bastille bevételének napja vagy a chicagói munkásdemonstráció is, a szervezők ez utóbbi mellett döntöttek. Amerikában és Európában először 1890. május elsején megtartott munkásfelvonulás pedig hagyományt teremtett.
  A munkásszervezetek nem képviseltek egységes álláspontot, rendkívül sokszínű elképzelésük volt a kiszolgáltatottság felszámolásának helyes útjáról. A szembenállás rányomta bélyegét a munka ünnepére is, az ünnep pedig osztódásnak indult. Napjainkban például az Egyesült Államokban szeptember első hétfőjén ünneplik a munkát, mivel két konkurens munkásszervezet közül az egyik májusban, a másik pedig szeptemberben vonult az utcára. Erős kormánytámogatással az utóbbi kerekedett felül és az ősszel tartott munka ünnepe nyert létjogosultságot. (Az amerikai angol ma is különbséget tesz a két ünnep között, május elsejét May Day-nek, szeptember első hétfőjét pedig Labor Day-nek nevezi.)
  A munka ünnepéről elmondható, hogy a 20. századi politika - akárcsak a többi ünnepet - fel- és kihasználta saját céljai eléréséhez. ......

  Itt találtam: http://www.unnep.eu/modern-unnepek/majus-elseje.html#USA”
 • 21. Arnika 2010. április 30. 19:02
  „7. ALBERT hozzászólásához:
  Az Egyesült Államokban is ünnep május 1?
  Emlékeim között az dereng fel, hogy ez nagyon is a szocializmust és a kommunizmust építő nemzetek nagy ünnepe volt. Onnan maradt ránk, ez meg kell őriznünk?
  Ha már söpörjük a szocializmust, kommunizmust akkor nem vagyunk következetesek?”
 • 20. csakhogy 2010. április 30. 14:26
  „Olé! A ligetben nagyszerűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű!”
 • 19. gróf 2010. április 30. 13:57
  „14. hozzászólás ALBERT 2010.04.30. 12:20

  Egyébként én régen is és most is imádom a májulást! Mindig úgy ünneplem ahogy mondják-engedik-tudom :)

  A régiben a tömzsi, zöld üveges, kék-piros papíros kőbányai volt a csúcs...olvadó jégtömb alatt...párásan félrecsúszott, ázott cimkével!!!!!”
 • 18. Tóthimi 2010. április 30. 13:42
  „Ujjé a Ligetben naygszerű, ujjé, a Ligetben jó! :-)”
 • 17. karaly 2010. április 30. 13:20
  „Én gyerekkoromban imádtam május 1-ét. Valahogy összehozta az embereket. A mai idők inkább szétzilálnak bennünket.”
 • 16. Timcsike 2010. április 30. 13:02
  „hihetetlen hogy semmi sem tetszik nektek! örüljünk hogy szép hétvégénk lesz, sütni fog a nap, a gyerekekkel-nagyszülőkkel-szülőkkel-rokonokkal ki a ligetbe és élvezzük a szabadidőt és a szabad levegőt! találjuk már meg mindenben a szépet és a jót, mert különben nem vagyunk jobbak az állatoknál!
  mindenkinek kellemes és szép napos hétvégét (bárhol is tölti majd el)”
 • 15. Hubi 2010. április 30. 12:29
  „Kazikázmér

  Először nézz utána a helypénzeknek és abból egyből kiderül ki a pofátlan a kereskedő vagy a városvezetés.Ugyanis ha nem többnapos lenne a rendezvény meg sem érné kipakolni az árusoknak.Nem védeni akarom őket de sajnos ez van míg régen ingyen pakolhattak ki most súlyos 10 meg 100ezreket kell kifizetni a helyért.Azért van az hogy minden sokkal drágább a ligetben valahol be kell hozni ezeket a pénzeket.Jó kikapcsolódást mindenkinek aki kimegy pihenni a ligetbe.”
 • 14. ALBERT 2010. április 30. 12:20
  „gróf:) Politika taktika !!! ÉLJEN MÁJUS 1 !”
 • 13. varadipal 2010. április 30. 11:03
  „7-8 sör után régen is Wc után futkostam, meg most is.”
 • 12. Kazikázmér 2010. április 30. 10:45
  „Nos én az átkosban is, meg jelenleg is utálom a majálist! Egyrészt azt az irdatlan nagy port, embertömeget, pofátlan árakat, pénzéhes árusokat. Régen meg nekem nem kellett kötelezően vonulni, mert a pedagógusok nem estek a munkás kategóriába, így hát nem igen volt ingyen sör és virsli kínálva nekünk! Pedig akkoriban még ingyen nem vetettem volna meg!
  Mostanában meg már nem szeretem se a virslit se a szeszes italt, se a tömegnyomort.”
 • 11. gróf 2010. április 30. 10:44
  „9. hozzászólás nyálasbeszéd 2010.04.30. 10:29

  Miről beszélsz te?

  20 és 30 évvel ezelőtt is a sörért meg a virsliért fizetni kellett csak még előtte KÖTELEZŐ volt felvonulni és a Széchenyi téri tribünön pöffeszkedő politikusoknak integetni a kis piros zászlókkal mosolyogva, családostul!!!
  A ligetbe nem ott voltál ahol akartál, hanem ahol a munkahelyed-munkatársaid voltak és kötelező volt a mosoly...bár egyeseknek lehet ingyen volt minden!

  http://www.youtube.com/watch?v=8k38SgrMDE8

  http://www.youtube.com/watch?v=yryypuqoZmo&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=1j1aVcdnLks&feature=related”
 • 10. nyálasbeszéd 2010. április 30. 10:31
  „Bocsánat.
  Tévedtem.
  A legfontosabb az nektek,hogy politikát magyarázzatok bele és tudjatok gyűlölködni.
  Szánalmas.”
 • 9. nyálasbeszéd 2010. április 30. 10:29
  „20 évvel ezelőtt mindenki jót evett, meg jól berúgott.
  De,ami a legfontosabb volt, INGYEN.
  Ma már ez nincs.
  Szerintem ez a lényeg, nem az hogy mit ünnepeltek.
  Ezen vitatkoztok,mint az óvodások.....”
 • 8. gróf 2010. április 30. 10:28
  „7. hozzászólás ALBERT 2010.04.30. 10:24

  Ha Lázár mondja akkor úgy van!
  :D”
 • 7. ALBERT 2010. április 30. 10:24
  „górf:) Szerinted 1886-ba a chicagói munkások is komcsik volta, vagy anno itthon az a rengeteg munkás mind komcsi volt, akkik boldogan ünnepeltek MÁJUS 1-én.”
 • 6. Tóthimi 2010. április 30. 10:10
  „Vásárhely segíti Szegedet, a vásárhelyiek Szegedre jönnek majálisozni a komcs (?) ünnepen!
  Már tegnap is sokan voltak, sokaknak tetszhet, nagyon jók a büfék és a vidámpark, úgy látszik, a városban sok a nyugger és a komcsi.”
 • 5. gróf 2010. április 30. 09:42
  „"1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért,"

  Bizony ősi komcsi ünnep...”
 • 4. Vöröske 2010. április 30. 09:33
  „Vásárhelyen nincs május 1-e,mert nem csak,hogy fizetni kell cézárunk szerint a majálisért,hanem,mint mondta május 1-e az a komcsik ünnepe szerinte!”
 • 3. ALBERT 2010. április 30. 09:29
  „Kb, 20-éve nincs a népnek igazi MÁJUS 1 .”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók és boldogság a könyvespolcról

Népszerűek a sorsfordító gondolatokkal és a gazdagsághoz vezető tanácsokkal teli könyvek. Mi kissé szkeptikusan nyúltunk a témához... Tovább olvasom