Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Háromnapos Zoltánfy kiállítás a Grand Caféban

December 13-án, kedden este 7 órakor a Grand Caféban (Deák Ferenc utca 18. 2.emelet) nyitják meg Zoltánfy Istvánnak, az 1988-ban tragikus körülmények között fiatalon elhunyt festőművésznek kiállítását, melyet három napon át nézhetnek meg az érdeklődők.
A megnyitó alkalmából Nátyi Zoltán művészettörténész tart előadást Zoltánfy István festményeiről, ezt követően beszélgetés kezdődik a művész egykori barátaival, Fritz Mihály és Kalmár Márton szobrászművészekkel.

Zoltánfy István művészetét, személyiségét, életét mára legendák övezik. A szegediek, ha alkalmuk van képeiben gyönyörködni, százával tódulnak a kiállítótermekbe. Egész életét ebben a városban töltötte, „csak megszületni és meghalni ment el szülővárosából." Festményeinek képi világa, motívumkincse az alföldi és a szegedi életből, az alsóvárosi napsugaras házak vidékéről, családi otthonok, kocsmák, gyármellékek miliőjéből vétetett. Legtöbb festményét átlelkesíti valamiféle szemérmes ünnepélyesség – ikonok, oltárképek hordozzák a mindennnapi élet ábrázolatait. Szelíd fegyelemmel, ám izzó szenvedéllyel alkotott. Nemzeti és ízig vérig európai művész volt. A németalföldiek is alföldiek, vallotta.

Művészete befogadta a kora reneszánsz, a szürrealizmus, a népi-naív festészet hatását, de tanult a fotográfiától és a filmtől is. Egyszerre volt tradicionális és modern. Úgy emlékeznek, visszafogott, nyugodt természet volt. Igazi jelenség, ahogy megjelent a szegedi köztereken. Elegáns, magas, szakállas férfi, filmsztár-alkat, mondhatnánk. A 20. századi magyar festészet jeles alkotói között a helye. A kortárs művészettörténészek sürgető feladata, hogy ezt a helyet megtalálják, festészetét méltóképpen elemezzék és értékeljék.

Családja szeretné, ha az idősebbek mellett a fiatalabb nemzedék, a mai egyetemisták, diákok is közel kerülnének művészetéhez. Ezért születik meg ez a háromnapos kiállítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy… Tovább olvasom