Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Harry Potter és vajsör éjfélkor

Tömeghisztéria és tülekedés nélkül zajlott a Harry Potter-regénysorozat legújabb, magyar nyelvű kötetének megjelenése Szegeden. A Media Marktban a csütörtök éjféli nyitás egyfajta baráti összejövetelre emlékeztetett: jelmezbe öltözött eladók és vajsör várta az éjszakai könyvvásárlókat.
Az első rajongók. Fotó: Schmidt Andrea
Megjelent a Harry Potter-regénysorozat legújabb, magyar nyelvű kötete: csütörtökön éjféltől a leglelkesebb rajongók már hozzá is juthattak a 619 oldalas Harry Potter és a Félvér Herceghez. A szegedi Media Markt a jeles alkalomra átmenetileg „profilt bővített": a műszaki cikkek között külön Harry Potter-standot állítottak fel, ahol a filmek, valamint a számítógépes játékprogramok mellett a legújabb és a korábban megjelent könyveket, valamint a már-már kultikusnak számító regénysorozathoz kapcsolódó egyéb kiadványokat is kínálták.

Az áruház előtt nem sokkal éjfél előtt már összeverődött egy kisebb csapat. A néhány tucatnyi Harry Potter-rajongó csak azért didergett a ködös, fagyos időben, éjnek évadján az utcán, hogy az elsők között vehessék kezükbe a legújabb, immár hatodik kötet magyar nyelvű fordítását. Kollár Edinával és Kanócz Beatrixszal már az előző rész éjféli megjelenésén is találkoztunk. A barátnők most sem akartak szakítani az éjszakai könyvvásárlás hagyományával. – Direkt nem olvastuk el angolul – mondták. – Magyarul sokkal izgalmasabb.

A bejárat előtt különféle varázsitalokat kóstolgathattak a várakozók: vajsört, mézbort és Hagrid teáját. Utóbbi kettőnek igazából csak a neve volt különleges – mazsolás, mézes forralt bor és egyszerű gyümölcstea gőzölgött a kondérokban. A vajsör kipróbálása viszont meglehetős vállalkozó kedvet igényelt.

Viszik, mint a cukrot

Ezen az éjszakán itt több mint száz darab kelt el a négyezer forintos könyvből, de tekintve, hogy az eddig megjelent kötetekből világszerte 300 millió, Magyarországon pedig több mint egymillió példányt vettek meg, biztosak lehetünk abban, hogy a hazánkban tegnap óta kapható hatodik rész 150 ezer példányának mindegyikét néhány hónap alatt elkapkodják majd.

– Internetről szedtük le a könyvben szereplő ital receptjét, ami tejkaramellából, vajból és szénsavas ásványvízből készült – osztotta meg velünk a barna, habos ital titkát Csabai László, a főzet készítője. Volt, akinek kifejezetten ízlett, mások diszkréten csak annyit mondtak: érdekes.

Éjfélkor kinyitott az áruház, a könyvvadászok pedig egymás félrelökdösése és eltaposása nélkül elindultak a varázslótanonc legújabb kalandjaiért. Nem volt tömegjelenet, hisztéria, az egész a jelmezbe öltözött, mosolygós alkalmazottakkal együtt inkább egyfajta baráti kör találkozóját idézte. Volt, aki mindössze pár percet töltött bent, mások viszont már a könyvhalom előtt állva elkezdtek olvasni.

A legfiatalabb résztvevő a 10 éves Sebők Alexandra volt, aki anyukájával érkezett. Este lefeküdt aludni, de kérte, hogy ébresszék fel, mert az elsők között akart hozzájutni az új könyvhöz. – Mindegyik kötetet nyolcszor elolvastam – mesélte. A Félvér Hercegnek nem kezdett ugyan neki még éjjel, de mivel betegsége miatt tegnap nem kellett iskolába mennie, azt tervezte, az egész napot olvasással tölti majd.

Fél órával nyitás után már ismét üres volt az áruház, hajnali 2-ig azonban nyitva tartott Harry Potter és a Félvér Herceg kedvéért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hervadófélben a Virág

Január elején bezárt a szegedi kis Virág cukrászda „rutinszerű felújítás" miatt. A szemközti… Tovább olvasom