Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Harry Potter ismét hódít

Nagyon várt film a magyar mozikban is tegnaptól vetített Harry Potter és a Főnix Rendje. A kritikusok szerint ez a film sikerült a legjobban, de a még kritikusabb ifjú szegedi olvasók szerint csak dobogós.

Nagyon várt film a magyar mozikban is tegnaptól vetített Harry Potter és a Főnix Rendje. A kritikusok szerint ez a film sikerült a legjobban, de a még kritikusabb ifjú szegedi olvasók szerint csak dobogós. A varázslótanonc történetét záró, ugyancsak nagyon várt kötet július 21-én kerül a hazai boltokba – angol nyelven, a magyar fordításra februárig kell várni.

Film

A kritikusok eddig egybehangzó véleménye szerint ez a film sikerült a legjobban, bár vannak, akik szerint rossz munkát végzett a vágó, másoknak pedig még mindig nem elég meggyőző a srácok alakítása. A Harryt megformáló Daniel Radcliffe azt mondja, „az tetszik legjobban a filmben, hogy sötét, és arról szól, hogy Harry felnő, és ráeszmél, hogy nem minden felnőtt barátságos".

„Nem olyan horrorisztikus, mint ahogy a kritikusok írják!" „Nem értem, miért kapott 18-as karikát Amerikában. Tényleg megnézhetik a 12 éves gyerekek is!" – Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el tegnap hajnalban és délután fél háromkor a majdnem telt házas szegedi Cinema Cityből távozók között. A Harry Potter és a Főnix Rendjét, a Harry Potter-sorozat ötödik kötetének filmváltozatát tegnap óta vetítik Magyarországon.

– Nagyon izgi a film – mondja Borossebesi Szimonetta. A szegedi Ságvári általános iskola nyolcadikosa szerint a rendező jól megoldotta, ami a könyvben is érdekes. – Visszaadta az élményt, igaz, csak bele-beleolvastam a Főnix Rendje című részbe. Eddig mindegyik film jobban tetszett, mint a könyv, kivéve a második kötetet. Szerintem az egész sorozat izgalmas, jó a története. Hermione és Harry a kedvencem, szerettem volna, ha összejönnek, és még mindig bízom benne, hogy így lesz, mert Cho nem illik Harryhez...

Sorozat

J. K. Rowling történetei: Harry Potter és ...a bölcsek köve (1997), ...a Titkok Kamrája (1998), ...az azkabani fogoly (1999), ...a Tűz Serlege (2000), ...a Főnix Rendje (2003), ...a Félvér Herceg (2005), és ...Deathly Hallows (2007).

– Fred és George a kedvencem! Humorosak és jó fejek – néz haverjaira Kis Tihamér. Ez a rész nem tetszett annyira, mint az első kettő. Nálam mégis dobogós: a harmadik legjobb. Az elejét – szokás szerint – nagyon lerövidítették. Jól sikerült jelenet viszont, amikor Harry a Főnix Rend tagjaival repül, vagy Dumbledore és Voldemort párbaja.

– A kedvencem: Sirius Black – jelenti ki a Harry Potter-rajongó Kothencz Arnold, a szegedi Kőrösy szakközépiskola tizedikese. – Nagyon tetszett ez a rész is. Főleg annak örülök, hogy nem hagyták ki a muglik, vagyis „a nem varázslók" világának bemutatását.

– Uncsi, jobbat vártam – kontráz a barát, Domonyik Norbert a Radnóti gimiből, aki bevallja: Gyűrűk ura-rajongó. Szerinte érzelmes a Potter-film, inkább a kicsiknek való.

– Nagy érdeme a Harry Potter-sorozatnak, pontosabban J. K. Rowling írónak, hogy megszerettette az olvasást a gyerekekkel – gondolkodik el Farkas Gábor. A Radnóti gimnázium tizedikese – humán tagozatos diákhoz illőn – persze más regényeket is kézbe vesz. A Harryvel egyidős Gábor minden Potter-könyvet olvasott, a hetediket angolul kezdi el, mert nem győzi kivárni a magyar fordítást. De a filmes változatokat is szereti, mert visszaadja az elképzelt látványvilágot. Most a legjobban Emma Watson alakítása tetszett neki. Harry helyében nem Chót, hanem Hermionét választaná barátnőnek...


Visszaszámlálás

Még 8 nap 14 óra 23 perc 54 másodperc van a HP és a Deathly Hallows megjelenéséig – olvastuk tegnap 10 óra 36 perckor, a film első szegedi vetítése előtt másfél órával a www.lumos.hu honlapon. A Tiden svéd kiadó szerint a hetedik könyv címe Harry Potter és a Halál Relikviái lesz. Ezt az alcímet az írónő „fordítási segédletként" küldte szét, mert a kézirat elolvasása nélkül a Deathly Hallows igen nehezen értelmezhető és fordítható. Eligazítást jelenthet, hogy a japán fordítási cím: Harry Potter és a Halál Titkos Kincse. Magyar nyelven várhatóan 2008. február második hetében vehetjük kézbe a hetedik kötetet. A befejező részről keveset tudni. Csak annyi bizonyos, hogy nem az lesz az utolsó szó, hogy „sebhely".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Muki édesanyja

Információink szerint nem jelenik meg a Pénzes Henrietta ellen elkövetett bűncselekmények miatt… Tovább olvasom