Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Harry útján járnak a gyerekek

Szeged - Már nem a történelmi vagy indiános regények, hanem az önálló világot, mitológiát teremtő fantasyk hozzák lázba a gyerekeket. Egy-egy kötelező olvasmány kapcsán viszont véletlenül is új kedvencre lelnek a gyerekek, és
a lányregények sem avulnak el – tapasztaltuk a Somogyi-könyvtárban.
– Nekem a Harry Potter a kedvencem, mert olyan sok érdekes és váratlan dolog történik benne. De mostanában olvastam már az Abigélt, a Május 35-öt és a Téli bereket is – újságolta tegnap délben a Somogyi-könyvtárban a számítógép előtt ülve a 11 éves Boruzs Lilla. Azt mondta, a Téli bereket például véletlenül vette le a polcról, de jobban tetszett neki, mint a kötelező Tüskevár. Húgával, a 9 éves Eszterrel – aki most kezd bele a Két Lottiba – a vakáció kezdete óta minden napjukat a gyerekkönytárban töltik, csak délben mennek át ebédelni anyukájukhoz. Szeretnek olvasni.

Így vannak ezzel azok a nagyobbacska gyerekek is, akik a polcok közt járkálva emeltek le onnan időnként egy-egy kötetet, majd bele-beleolvastak. Néhány apróbb gyerkőc anyukájuk által felolvasott mesékben, vagy a színes mesekönyvek lapozgatásában merült el.

Vámpíros, boszorkányos, sárkányos könyvek vezetik a tinik olvasmánylistáját. Fotó: Frank Yvette
Vámpíros, boszorkányos, sárkányos könyvek vezetik a tinik olvasmánylistáját. Fotó: Frank Yvette

– Arról szól, hogy a Földet megtámadják a földönkívüliek és átveszik az emberek tudata felett az irányítást, de a főszereplő megpróbál ennek ellenállni – ismertette nagy átéléssel egyik kedvencének, a Buroknak a tartalmát Csáki Norbert, aki nagykanállal eszi a misztikus és fantasyregényeket. Azt mondja, a tinik egyik favoritjának számító Alkonyatot, Stephanie Meyer szerelmes vámpírregényét egy éjszaka alatt olvasta el, rekordja egy nap alatt 1300 oldal. – Nem szeretem abbahagyni olvasást, ebből már a tanulásnál is voltak gondok. Egy idő után nem veszem észre, hány órája olvasok – vallotta be a fiatal srác, aki leginkább a címe alapján vesz le egy-egy könyvet a polcról.
– Azon az úton járnak a gyerekek, amit a Harry Potter megnyitott. Az indiános és történelmi kalandregények helyett manapság a fantasy-kalandregények vezetik a kölcsönzési listánkat. De ez nem is baj, mert így rákapnak az olvasásra, és aki sokat olvas, idővel eljut a klasszikusokhoz is – magyarázta Kulcsár Marianna, a gyermekkönyvtár vezetője. Hozzátette: a mai gyerekeknek az is fontos, milyen a könyv borítója és mennyire jó állapotú, új a kötet. Az elmúlt héten, mióta beköszöntött a nyári szünet, kis olvasóik száma a felével nőtt meg. Vannak olyan slágerkönyvek, amelyeknek már most több hónapos a „várólistája".

Fantasy és interaktivitás

A mára szinte klasszikusnak számító Harry Potter mellett, nagyon sokat kölcsönzik a gyerekek Thomos Brezina „boszorkányos" könyveit, amelyekben dekoder is van: a lányok ezzel a szövegbe kódolt „titkos üzeneteket" is megfejthetik. Ez az interaktivitás pedig lázba hozza őket. A fiúk nagy kedvence az Eragon-sorozat, ami egy sárkányos fantasyvilágba repíti olvasóit, de nemtől függetlenül nagy sikernek számítanak Darren Shann vámpír könyvei is.

Olvasóink írták

  • 1. emberke13 2009. június 30. 22:09
    „akkor én vagyok az úgymond kivétel? tizennégy vagyok, kedvencem pedig Shakespeare Rómeó és Júliája :)
    egyébként én is cím alapján veszek le egy könyvet a polcról, majd ha a leírás nem fog meg, rakom is vissza... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvankilenc nő dolgozik a szegedi Csillag Börtönben

Szeged - A Csillag börtön 900 fogvatartottja közül mindössze 21 nő, akiket a Dorozsmai úti előzetesben helyeznek el. Ennek megfelelően mindössze 8 börtönőrnő dolgozik az intézetben. Tovább olvasom