Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Háry János után Mozart-táncok

Fut a Szegedi Kortárs Balett szekere: amikor nem itthon lépnek fel, Juronics Tamás és táncosai folyamatosan vendégszerepelnek valahol. Ma A csodálatos mandarint és a Carment, a következő két estén a Homo ludenst játsszák a kisszínházban – utóbbi egyik főszereplője, Haller János begipszelt kézzel.
Jelenet a Homo ludens előadásából. Fotó: Hollósi Zsolt
– Nemrégiben mutattuk be a kecskeméti Katona József Színházban a Háry Jánost, ami igazi összművészeti produkció. A tánc is rendkívül hangsúlyosan jelenik meg benne. A Szegedi Kortárs Baletten kívül helyi színészek, szimfonikus zenekar és a Kodály-iskola gyermekkara, valamint az Ars Nova Kórus és operaházi vendégénekesek is szerepelnek benne. Száztíz közreműködője van, ez az eddigi legnagyobb kecskeméti produkcióm. Szegeden csak akkor láthatná a közönség, ha meghívnák az előadást vendégjátékra – mondja a Háryt rendezőként jegyző Juronics Tamás, aki különös módon az elbukott magyar forradalmak, így 1956 emlékének is adózni kívánt a darabbal.

A koreográfus a Bartók-évforduló megünneplését is fontosnak tartja, a sikeres Kékszakállú-előadás-sorozat után ezért most két előadásban felújította csapatával a kisszínházban A csodálatos mandarint. Ezzel a produkcióval a jövő hét végén Bartók szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson is fellépnek, ahol még sohasem játszották a komponista egyetlen színpadi művét sem. Készülnek a ma kezdődő budapesti tavaszi fesztiválra is, ahol a Mandarint a Táncszvittel együtt adják elő. Az Eötvös Péter muzsikájára készített Atlantiszt is játsszák majd április 5-én a Művészetek Palotájában. A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójaként április 29-én, a tánc világnapján mutatják be a kisszínházban a Mozart-táncok című új darabot, amelynek Juronics Tamáson kívül három további koreográfusa van: Barta Dóra, Fodor Zoltán és Nagy Zoltán.

– Rengeteg előadásunk van, nagyon túlterhelt a társulat, egyfolytában úton vagyunk. Májusban Temesvárra is készülünk a Kékszakállúval, remélem, összejön a tervezett vendégjáték – árulja el Juronics, aki szerint kuriózum, hogy fiatal, tehetséges táncosuk, Haller János, akinek az egyik múlt heti kecskeméti előadáson eltört a keze, gipszben szerepel majd a Mandarinban. Sőt a Homo ludenst is így táncolja, amiben pedig ő az egyik főszereplő. A Carmenben viszont az együttes régi tagja, Aczél Gergő ugrik be helyette, aki egyetlen próbával vállalta a fellépést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom