Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Használt autók a betontengeren

Szeged - Opelt, Peugeot-t, Suzukit vagy Audit akarnak eladni legtöbben. Ha nagyritkán előkerül a régi időkből egy Moszkvics vagy Zaporozsec, Lada vagy Wartburg – csillagászati összegeket kérnek értük.
Opelt, Peugeot-t, Suzukit vagy Audit akarnak eladni legtöbben. Ha nagyritkán előkerül a régi időkből egy Moszkvics vagy Zaporozsec, Lada vagy Wartburg – csillagászati összegeket kérnek értük. A szegedi Cserepes sori piacon a kilencvenes évek közepe volt a virágkor, akkoriban ötszáz autó is kigurult a placcra, de manapság hétvégenként legfeljebb 80-100 gépkocsi várja új tulajdonosát. A tegnap délelőtti hidegben még ennél is kevesebben voltak.

A nők szerint a férfiak azért járnak használtautó-piacra, hogy megszökjenek a vasárnap reggeli porszívózás elől. Pedig praktikusabb oka is van a dolognak: a placcon rögtön be lehet indítani a motort, és akár kerülni is lehet egyet a verdával.

Az autópiac előnye az internettel szemben: a vevők mindjárt ki is próbálhatják a kinézett verdát. Fotó: Karnok Csaba

Mindössze négy autóban dideregnek, amikor vasárnap reggel 8 órakor megérkezünk a Cserepes sorra, a szegedi használtautó-piacra. – Nem égetik feleslegesen a benzint ebben a nagy zimankóban, majd egy-két óra múlva, ha egy kicsit felmelegszik az idő, akkor beülnek az autóba – magyarázza a jegyszedő.

Megtudjuk, egyre ritkábbak itt az egykori szocialista országokban gyártott gépkocsik. Ha mégis megjelenik egy-egy Moszkvics vagy Zaporozsec, akkor csillagászati összegeket kérnek értük. A betontengeren nemhogy ilyen muzeális darabot, de még egy Ladát vagy Wartburgot sem látunk, pedig 9 órakor már legalább húszan várakoznak, hogy eladják használt Opeljüket, Peugeot-jukat, Suzukijukat vagy Audijukat.

Változás

– A használtautó-piac 1994-ig az Etelka soron működött, utána került át ide. A kilencvenes évek közepe volt a virágkor, akkoriban ötszáz autó is kigurult a placcra, manapság 80-100 járgány fordul meg itt vasárnaponként. Hiába, rengeteg az autókereskedés, és az sem a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy új autó vásárlásakor beszámítják a régit – elemzi a piaci helyzet változását Bikádi János, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetője.

– Egymillió-nyolcszázezret szeretnék érte kapni. Látja, milyen tipp-topp autó, szervizkönyves, és kevés kilométer van benne – dicséri portékáját Tóth Miklós, aki Szekszárdról érkezett egy Peugeot 307-essel. A szegedi kereskedők honlapját böngészve arra jutott, hogy Csongrád megyében jobb áron tudja eladni a kocsiját, mert mint mondja, itt valamivel magasabbak az árak. Egyébként rutinos piacosnak számít, korábban a fővárosban és Pécsett is vásárolt már használt autót. Most az ő autóját mustrálják, de nem lesz üzlet, mert az érdeklődő nyugdíjas férfi rövid vizsgálódás után továbbáll. – Nem tudom, mi jön még a kezemre – mondja, inkább csak magának.

Ahogy enged az idő – már csak mínusz 5 fokot mutat a hőmérő –, úgy gördülnek be az újabb és újabb autók. Pomázi Zoltán is kifizeti az 500 forintos helypénzt, hogy aztán beálljon az egyre csak duzzadó kocsisorba.

– Régebben két autómat eladtam már itt, ezt az Alfát most hoztam ki először. A Déli Apróban is meghirdettem, de az a tapasztalatom, hogy itt három-négy alkalom után elviszik a kocsit – jelenti ki az üzemvezető, és búcsúzóul egy praktikát is elárul: az adásvételt legtöbben a vevő vagy az eladó lakásán bonyolítják, mert az emberek ritkán járnak pénzkötegekkel a zsebükben a piacra.

Olvasóink írták

 • 3. G 2008. február 18. 20:58
  „mil: butuska vagy”
 • 2. Carlo 2008. február 18. 14:09
  „a neten kinézel 1 kocsi, megtetszik , s a világ, azaz, az ország másik felében van, elutazol, s kiderül fele sem igaz annak amit a neten láttál, képet, és olvastál tájékoztatót
  mert olcsó autót találsz, de hogy olcsó és jó is és fiatal is legyen.......”
 • 1. Mil 2008. február 18. 12:43
  „A nepper megveszi Pesten az autót, lehozza Szegedre, aztán 50-100 ropis haszonnal eladja, mert a hülye szegedi megveszi.. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: veszélyes játszótéri játékok

Szeged - Az anakondát már elvitték a máltai játszótérről. Balesetveszélyesek a szegedi Retek utcai… Tovább olvasom