Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Hat cégvezetőt meneszt, és hetet nevez ki várhatóan a közgyűlés

Szeged - Zárt ülésen hallgatta meg szerdán reggel a vagyongazdálkodási bizottság a Fidesz-KDNP által javasolt önkormányzat cégvezetőket.
Gila Ferenc, a bizottság szocialista alelnöke ugyan azt javasolta, hogy nyilvános ülésen beszéljenek az aspiránsok, de Bohács Zsolt, a bizottság elnöke, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezetője ezt nem támogatta, mert – mint mondta – erről a jelöltek nem nyilatkoztak. Egy ideig ezen elvitáztak a képviselők, Kozma József (MSZP) szerint meg kellene kérdezni a jelölteket, Tóth Károly (MSZP) pedig azzal érvelt, hogy nincs elvi alapja annak, hogy a cégvezetők „ne vállalják azok tájékoztatását, akiknek az adóforintjából gazdálkodni fognak."

Bohács Zsolt közölte, hogy a bizottság szmsz-e zárt ülést ír elő ilyen esetre, Gila szerint viszont az önkormányzati törvény lehetővé teszi, hogy ha a jelöltek vállalják, nyilvános legyen a meghallgatásuk, majd később lebolsevikpártozta a Fideszt. A vitát végül szavazással dönttötték el: 5-3 a zárt ülés javára.

Elnök és alelnök. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Megírtuk: Kalmár Ferenc városüzemeltetési tanácsnok (Fidesz–KDNP) közgyűlési előterjesztése szerint Balogi Dániel volt fideszes önkormányzati képviselő lenne a Testamentum Kft. ügyvezetője, Miklós Péter történész, aki a Fidesz-KDNP újszentiváni polgármester-jelöltje volt vezetné a Szint (Szegedi Intézménytakarító) Kft.-t. A Ritek Zrt. vezérigazgatójának Mihálffy Lajos programtervező matematikust, a KDNP szegedi szervezetének titkárát, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. élére pedig Ács Szilvia idegenforgalmi szakmenedzsert neveznék ki.

Zárt ülésen további cserékről is tárgyalt a bizottság, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. élére Horváth András helyett Károlyfalvi Zsoltot, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. élére Törökné Szántó Katalin helyett Papp Róbertet ajánlják. Úgy tudjuk, Papp Róbert 2008-ban diplomázott a Szent István Egyetem agrármérnöki és vidékfejlesztési szakán. Károlyfalvi Zsolt pedig az evangélikus egyház budapesti kollégiumának igazgatója.

A pénteki közgyűlésen nevezik ki Dér Natália helyére Sódar Istvánt a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. élére.

Az ülés nyilvános részében többek között az önkormányzati cégek üzleti tervéről is tárgyaltak.

Gila Ferenc arról beszélt, hogy nem megengedhető, hogy a környezetgazdálkodási cég a lakótelepeken, perem területeken felére csökkentse a takarítást. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. decemberben kinevezett ügyvezetője erre úgy reagált: a társaság keretei szűkebbek, mint amit az önkormányzati programban előírtak megszabnak, és fel akarják hívni a tulajdonos figyelmét, hogy „nem mehet tovább ez a gazdasági ellehetetlenülést okozó gazdálkodás".

Kozma és Keresztúri véleménye

– Ami rosszul indult decemberben az önkormányzati cégvezetők menesztésével kapcsolatban, az rosszul is folytatódik. A decemberben kinevezett cégvezetők csak nehezen tudnak tartható, és a városi közszolgálatásokat megfelelő színvonalon folytatni tudó üzleti terveket bemutatni – mondta a bizottsági ülés alatt tartott sajtótájékoztatóján Kozma József, aki úgy fogalmazott: a mostani cégvezetőket a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelölte, mindegyikük „talán egy kivétellel" pártfunkcionárius illetve rokon. Újságírói kérdésre elmondta: kivételnek tartja a turisztikai cég élére jelölt Ács Szilviát. Rokonság pedig a Ritek Zrt. élére jelölt Mihálffy Lajos és Mihálffy Béla önkormányzati képivselő között áll fenn – mondta Kalmár Ferencre hivatkozva.  

– A szocialista párt részéről tudatos hisztériakeltés zajlik. Negatív mérleget korábban is fogadott el a közgyűlés, és a sport és fürdők kft. is negatív mérleget készített, amit pont a Fidesz és a Jobbik által delegált felügyelőbizottsági tagok nem fogadtak el – reagált Keresztúri Farkas Csaba Kozma sajtótájékoztatójára.

Solymos László alpolgármester azt javasolja, hogy veszteséges üzleti tervet ne fogadjanak el. Póda Jenő viszont kijelentette, hogy ha a városvezetés jelentősen csökkenti a forrást, akkor nincs mit csodálkozni a mínuszos terveken. Solymos szerint az alultervezésre jó példa, hogy az IKV 458 milliós lakáseladást hajtott végre tavaly, idén azonban lakáseladásból csak 138 milliós bevételt tervez.

– A veszteségesnek beállított üzleti terv a realitásokat tükrözi, tükröt tart mindenki elé, de különösen a városháza elé – fogalmazott Póda, aki szerint ha úgy alakul, lesz lehetőség a tervek korrigálására. Kijelentette: 2004-ben is veszteséggel fogadták el az SZKT-tervét, és más városokhoz képest Szegeden nem keresnek jól a városi cégvezetők.

Kalmár Ferenc előterjesztése szerint egyébként növelnék egyes cégvezetők fizetését, Miklós Péter például 368 ezer forintot keresne, a SZINT Kft. jelenlegi vezetője 319 ezer forint fizetést kap. Mihálffy Lajos havi 413 ezer forintot keresne, a RITEK Zrt. mostani igazgatója 315 ezer forintot kap. A prémiumfeladat teljesítése után a bérük 80 százalékát is megkapják a cégvezetők.

Solymos László az ülésen azt kérte a bizottságtól, hogy a veszteséges üzleti tervet beadó cégvezetők számára ne határozzanak meg prémiumfeladatot – így ne kaphasson prémiumot a vezető – illetve annál a cégnél, amelyik „tevékenységelmaradást tervez", az adott tevékenység legyen prémiumfeladat. Ha viszont a veszteséges üzleti terveket később korrigálják a vezetők, akkor számukra később meghatározhatnak prémiumfeladatot. Póda Jenő azt mondta, bár elvben nem ért egyet, az együttműködés szándékát bizonyítandó mégis támogatja a javaslatot. Amit aztán meg is szavaztak.

Solymos László a prémiumfeladatok kapcsán felhívta a figyelmet egy szerinte mókás módosítóra, amely szerint az IKV vezérigazgatójának périmumfeladatai között az szerepelne, hogy összesen kettő darab lakást kell eladnia a cégnek. Póda erre úgy reagált: az IKV nem lakásértékesítő, hanem ingatlankezelő cég. A bizottság az általa elfogadott előterjesztéseket a pénteki közgyűlés elé viszi.

A nyolc tagú bizottság elnöke Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP), alelnöke Gila Ferenc (MSZP), tagjai pedig Póda Jenő (Fidesz-KDNP), Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP), Keresztúri Farkas Csaba. Külső tagok Pálmai Antal, Sulyok Róbert és Virág András.

Olvasóink írták

124 hozzászólás
 • 124. őrgróf 2011. április 17. 16:46
  „Igaz az, hogy ha egy ( újonnan kinevezett) pártkatona-vezető megspórol a cégének 150.000 azaz százötvenezer forintot, felveheti a 2.500.000 azaz kettőmillió-ötszázezer forintos prémiumát?
  Kezdenek körvonalazódni az elképzeléseim arról, hogy miért lett sokszorosa az államadósságunk a 89´-es évhez képest? És most ne mondja senki, hogy ezt a pénzt az ilyen-olyan kormányok emberei "nyelték le", mert TUDJUK. Csupán azt hittük, hogy most másképp lesz! ( tudom, "tévedni emberi dolog", - mondta a sündisznó, és csalódottan lemászott a drótkeféről...)”
 • 123. Bike 2011. április 16. 16:36
  „Tisztelettel,ha már váltás van, akkor mikor váltják le a lll/lv-es Csikós urat hiszen több vállalatnál is mint ellenörzési felügyelő valamint a szegedi vizmű-nél is ahol az Igazgatási Osztály vezetője miattuk fiatalon 30 év,meghalt,kérem ezt senki nem vizsgálja?felelős ezért a Csikós úr lll/lv ügynök, a SZeged Vizmű Igazgatósága mind a hárman. kérem ezzel a dologgal senki sem foglalkozik?? A Csikós ur kft-vel hogy lehet,hogy ennek az embernek mindent lehet??? Valószinű olyan adu van a kezében amit vezetőink nem kivánnak tőle megtudni.??????????????????”
 • 122. xene@freemail.hu 2011. április 15. 21:59
  „Azért az is vicces, hogy Botkát okoljátok emiatt....választások voltak, ahol Ti, Fideszes-többségű önkormányzatra szavaztatok...innentől kezdve ők diktálnak...csak majd ha 4 év múlva el kell számolni, és fel kell mutatni, hogy mit csonáltak, kíváncsi leszek, hogy mit tudnak majd Bohácsék elővarászolni....ők a térség országgyűlési képviselői is...remélhetőleg nem azt hiszik, hogy 4 évig az utóbbi 8-9 év ellenőrzéséből fog állni a munkájuk....”
 • 121. bambinaXX 2011. április 15. 10:34
  „Olyat nem lehet, hogy szakembereket (megfelelő végzettséggel, szakmai múlttal) nevezzenek ki?
  csak kérdezem...

  Olvasgatok álláshirdetést és vezető beosztásba olyak keresnek, aki megfelelő referenciával rendelkezik. A város cégeinek vezetése ENYYIRE NEM FONTOS??”
 • 120. őrgróf 2011. április 15. 10:15
  „Ez egy vicc-ország, egy vicc-város lenne, ha nem sírni kellene az egészen. Mikszáthi magaslatok: sógor-koma-jóbarát- párttárs. Term. csak megemelt fizetéssel. Nem tudom, ha azt mondanák, hogy az új vezetőknek azt mondanák, hogy ( Széchenyihez hasonlóan! ) egyévi teljes jövedelmüket be kellene fizetni az államadósság csökkentésébe, akkor is ilyen nagy elánnal vállalnák a munkát?”
 • 119. tatár 2011. április 15. 09:17
  „Kabaréba illő az, hogy egy történész - muzeológust raknak a takarítócég élére. Amennyiben egy intelligens emberről lenne szó nem ég le az orcájáról a kültakaró? Ennyire kell a mani? Miért nem a temetkezési vállalat élére rakják? Sorshúzással dőlt el? Ez már tényleg nettó pénzéhség.
  Remélem felkapja a sztorit az országos média is: lesz min röhögni Szegeddel kapcsolatban. Szégyen és gyalázat.”
 • 118. queenmargareth 2011. április 15. 08:53
  „Én mindent megpróbáltam, meggyógyulni, munkát keresni, albérletet fizetni. Mégegyszer tisztázom nem én akartam elmenni a vasúttól.
  Senkit nem érdekel, mit írok.
  Mindenkinek sok sikert.”
 • 117. Figyelő 2011. április 15. 08:40
  „A Bohács-Kalmár duó osztja a városi cégek vezetői állását a haverjaiknak, rokonaiknak, párttársaiknak!
  Még hogy szakmai döntések! Röhej!
  Isten bizony, ezt a Kalmárt komolyabb embernek gondoltam!
  Bohács?
  Ő nem más mint Orbán szegedi helytartója, parlament szavazógépe!”
 • 116. kevlar59 2011. április 15. 08:30
  „érdeklődnék hogy 2003 óta ki és milyen prémiumfeladatra kapott
  sok millió forintot a város vezetésétől PÁRT szolgálataiért?”
 • 115. jozko 2011. április 15. 07:57
  „112. macs:

  Ha általánosságban mondod, hogy szidják Botka Lászlót-és ez trendi-oké, ez a véleményed!
  Te így látod, el is mondod - ez a vélemény nyilvánítás szabadságába belefér!

  Ha rám céloztál esetleg - hogy együtt üvöltve a farkasokkal-én is szidom őt-mintegy követve a divatot:
  itt az idő, hogy sürgősen bocsánatot, de minimum elnézést kérj tőlem!
  Én az ellenfeleimet meggyőzni, ha muszáj, akkor legyőzni szoktam- ha reális esélyt látok rá!
  Tisztelni szoktam az ellenfeleimet-meggyalázni még akkor sem, ha sikerült őket levernem.

  A tisztességes küzdelemben megvert ellenfél "használható" marad-
  ha vereségében meggyalázod, halálos ellenségeddé válik!
  Így szoktak elfajulni, kibékíthetetlenné válni a konfliktusok.
  Az ilyesmiből én kimaradok!

  Ha félreértettelek : bocs!
  Csak az alapelveimet kívántam tisztázni.”
 • 114. egyvagyok 2011. április 15. 07:36
  „a vita meddő, a szocik a sajátjukat, a fideszesek a sajátjukat védik! de akinek mindegy, hogy szoci, vagy fidesz, vagy jobbik annak is ez az eljárás nem korrekt! ahogyan a ezt az 1 fős közgyűlési többségével a fidesz-jobbik csinálja, nem a helyes út, mert azt nem kell elfelejteni, hogy a legnagyobb tábor most is az aki nem válaszol, vagy bizonytalanok táborában van!”
 • 113. sügér63 2011. április 15. 07:11
  „Sajnos ugy is maradnak korrupt ellemek,de nem lehet mindent egyszere.Tisztelet a Fidesz-KDNP.nek,hogy elakarja mozditani a tömböt az útból ami vagy akik a fejlődés útjádan állnak.”
 • 112. szalamitolvaj 2011. április 15. 04:56
  „macs egyzser uj fel egy buszra a rokusin
  meglatod mennyire aranyosak es trendik a hozzaszolások”
 • 111. szalamitolvaj 2011. április 15. 04:55
  „jozko dehát ez csalással lett ujraválasztva?nem?
  az csalas-e ha taxik viszik ki az urnakat a beteg öregekhez?
  csak nem listájuk van a lakosságrol?”
 • 110. macs 2011. április 14. 23:29
  „110. jozko,
  nekem néha az az érzésem BL-t szidni, amolyan trendi dolog.”
 • 109. macs 2011. április 14. 23:23
  „107. frakk,
  már megint egy olyan céget hozol, mely az országban már régóta jelen van. Miből gondolod, hogy Szegedre jöttek volna?
  A Huawei Technologies 2004-ben nyitotta meg magyarországi irodáját, azóta évről-évre dinamikusan fejlődik. Jelenleg több mint 100 fővel látják el a magyarországi partnerek és ügyfelek támogatását.
  A tavalyi év során bizonyos termékek gyártásával a Huawei az Elcoteq pécsi és a Flaxconn komáromi gyárát bízta meg, ezzel a termékek bizonyos része magyarországon készül az európai piacra.”
 • 108. jozko 2011. április 14. 22:35
  „106. macs:

  Nem szívlelem Botka Lászlót?
  Ez így nem pontos!

  Tavaly tavasszal mint országgyűlési képviselő jelöltet "párbajra" terveztem kihívni.
  Nem sokon múlott-de nem sikerült.
  Ez a hajó elment.

  Polgármesterként kevés riválist tudok vele szemben elképzelni!
  Ez viszont nem jelenti azt, hogy a legalkalmasabbnak tartom eere a posztra.
  A választók döntését tiszteletben tartom.

  A közgyűlés véleményalkotására semmilyen befolyásom nincs-és nem is kiabálok be a taccsvonalról!”
 • 107. bogos 2011. április 14. 21:23
  „Hú, de komoly elvárása van a Városüzemeltetési Bizottságnak a VTV új vezetőjével szemben
  7., A Bizottság a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft. 2011. évre vonatkozó prémiumfeladatait
  az alábbiak szerint javasolja meghatározni:
  Objektív célkitűzés (70%):
  ? a veszteség csökkentése 1%-kal (70%)
  Tehát, ha spórol 150 ezret kap érte 2,3 millió forintot...”
 • 106. frakk 2011. április 14. 21:18
  „Valóban nagyon szeretném tudni, hogy a marakodások mögött folyik e egyáltalán valami gazdasági koncepció, hogy végre Szeged kikerüljön ebből a dagonyából ????
  Pártállás nélkül tudnám ajánlani a DM-nek , hogy járják már végig a pártokat , és kérdezzék már meg a vezető képviselőket, tartalmi munka is folyik e, ??? Milyen külföldi cégekkel folynak esetleges tárgyalások termelő szolgáltató beruházások ügyéban ??”
 • 105. frakk 2011. április 14. 21:12
  „Botkát ki szereti?? Szeged nélküle már nagyot léphetne a gazdasági fejlődés útján.
  "Magyarország lesz a Huawei második legnagyobb ellátóközpontja, és egyben Kína egyik vezető távközlési vállalatának külföldi beruházási célpontjai közül az egyik legfontosabb. A Huawei Kínán kívül csak Brazíliában működtet ilyen központot.
  A Huawei 2009-ben hozta létre Magyarországon kísérleti jelleggel a Europe Supply Center (ESC) elnevezésű ellátóközpontját azzal a céllal, hogy komplex ellátási hálózatot építsen ki a távközlési berendezésekkel kapcsolatos piaci igények kielégítésére a cég érdekeltségi területén Európában, az észak-afrikai és közel-keleti országokat felölelő Mena régióban, majd a későbbiekben Észak-Amerikában és a FÁK országokban. A központ exportja tavaly 600 millió dollárt tett ki, az idén 100 százalékos növekedést várnak.
  "Magyarország mindig fontos piac volt a Huawei számára egyedülálló fekvése, fejlett logisztikai adottságai és a műszaki szakemberek magas fokú képzettsége miatt" - mondta Gavin Dai. Ezért döntött úgy a Huawei, hogy a 20 hónapos kísérleti időszak után bővíti az ellátó központ termelését.
  "Ez stratégiai lépés a Huawei számára Európában és globálisan egyaránt, és nagy számú munkahelyet teremt Magyarországon, valamint üzleti lehetőségeket a helyi kis- és középvállalatok, beszállítók számára" - mondta az ügyvezető igazgató.”
124 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvennék a díszpolgári címet Rákosi Mátyástól

Öt személyt fosztana meg szegedi díszpolgári címétől a kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság. Tovább olvasom