Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hat éve üresen áll az egykori Horváth Mihály utcai képtár

Szeged - Hat éve üresen áll a Horváth Mihály utcai egykori képtár épülete. A jelenlegi tulajdonos 2002-ben 100,5 millió forintért vásárolta meg a Csongrád megyei önkormányzattól.
„Régi" – valaki ezt a feliratot ragasztotta a Horváth Mihály utcai egykori képtár épületének falára. A színes betűk találóak: a falak beszürkültek, az ablakokat tartó fémszerkezetek berozsdásodtak. Az az épület, amelyben egykoron kiállításokat rendeztek, most a belváros egyik szégyenfoltja. Elismert festők és grafikusok helyett csak az „utcai művészek" munkáit láthatjuk rajta. Az egyik ablakát fekete fóliával takarták el a kíváncsiskodó szempárok elől. Egy másikon bekukkantva a lepusztult belső teret láttuk. A falakhoz leszerelt nyílászárókat támasztottak.

A ház azóta áll üresen, amióta 2002-ben a Csongrád megyei önkormányzat eladta egy szegedi kft.-nek 100,5 millió forintért. Akkor az új tulajdonos azt ígérte: teljes egészében felújítja az épületet. „Az átépítés tervei elkészültek, a felújítás és átalakítás igazodik a Takaréktár, az Arany János és a Horváth Mihály utca határolta tömb rehabilitációjához, amelyet a szegedi önkormányzat tervez. A terveket az önkormányzati tervtanácsnak kell jóváhagynia, mert a ház homlokzata helyi védettséget élvez" – írtuk 2002-ben. A tulajdonos akkor arról számolt be, hogy a pincébe fitnesztermet, a földszintre kávéházat, az első emeletre divatszalont, a másodikra fodrászüzletet, szépségszalont, a harmadikra pedig irodákat tervez. A tetőszinten egy lakást és a tulajdonos cégének irodáit alakítanák ki. A belső épületnyúlványba még panorámaliftet is tervezett.

Az egykori képtár lepusztult homlokzata – A ház a belváros egyik szégyenfoltja. Fotó: Frank Yvette
Az egykori képtár lepusztult homlokzata – A ház a belváros egyik szégyenfoltja. Fotó: Frank Yvette

2006-ra azonban az elképzelésből csupán az irodahelyiségek maradtak. A tulajdonosos akkor azt nyilatkozta, magánbefektetőként nincs annyi pénze, hogy megvalósítsa a korábbi terveket. De tárgyal egy befektetővel, aki az egész épületet – mely összesen 1000 négyzetméteres – bérbe venné.

Tavaszra ígért változás

Történt-e változás a hat éve üresen álló épülettel kapcsolatban? – kérdeztük a tulajdonost. – Mélygarázs és irodahelyiség lesz kialakítva benne – válaszolta a férfi, aki azt kérte, nevét ne írjuk le. Még nem szeretne kiállni a nyilvánosság elé. De azt ígérte, hogy 2009 tavaszán már többet mond. Addig azonban „nem akarja lelőni a poént".

Olvasóink írták

 • 1. HÁGI 2008. október 29. 12:34
  „k..a nagy poén lesz...olyasmire tippelek mint

  VIGADÓ, RÉGI HUNGI, HÁGI.

  Tehetetlen építészek! Nem tudnak semmit tenni jelentős dolgokban, de a kisembereket a kis dolgokkal, azokat felfújva, naponta csesztetik. Persze meg kell dolgozni a bérért....!!!
  Ha úgy nem.. akkor amúgy!

  Egy életünk van!
  6 év vagy 20 nagyon sokat számít annak akinek vérzik a szíve ezekért a volt gyöngyszemekért!
  A Hági nyomorult falait is néztük időtlen időkig míg végre tatarozták...de addig?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levegőben lóg az új klinikai tömb sorsa

Szeged - Szeptember elejére várták az egyetemi vezetők, de még október végén sincs eredménye az új klinikai tömbbel kapcsolatos pályázatnak. Tovább olvasom