Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Hat éves a szegedi civilek rádiója

Szeged - Hatodik születésnapját ünnepli hétvégén koncertekkel és egyéb programokkal a szegedi Rádió Mi.
Az SZTE BTK-n lévő stúdióból pénteken este a Jazz Kocsmába, szombaton a Grand Caféba költözik a stáb, vasárnap pedig az IH Rendezvényközpont kávézójában zenélnek rádiós dj-k.

A kisközösségi rádió körül most körülbelül 35-en dolgoznak, mindenki önkéntes. A hat év során nagyjából 100 ember fordult meg Mi-nél, de az alapítók fele még mindig stábtag.

„Aki vállalja, hogy itt készít műsort, az azt vállalja, hogy nem bújik el az egyre divatosabb médiaklisék mögött. Aki itt műsort készít, annak szólnia kell – ha úgy tetszik, ki kell állnia egy virtuális színpadra, – ha van miről és van kinek szólni. És miért ne lenne?" – olvasható a rádió honlapján.

A rádió egyetemi stúdiója. Fotó: DM/DV
A rádió egyetemi stúdiója.
Fotó: DM/DV

Születésnap

Március 11-én 17 órakor kezdődik a születésnapi program a Jazz Kocsmában. 18 órától szájdídzsék mondanak 5 percnyi véleményt a világról, majd a Csillagtér koncertezik, aztán rádiós dj-k zenélnek. Szombaton a Grand Caféban az Attention Chérie és a Nemulass zenekar után szintén rádiós dj-k következnek. Vasárnap pedig ez lesz.

A műsorokat egyszerűbb készülékekkel Szeged belvárosában lehet fogni, jobb minőségű készülékkel és antennával ennél nagyobb területen is. A programok az interneten is hallgathatók. A frekvencia azért fontos mégis a stáb számára, mert sokan rádióznak telefonon, mp3 készüléken és autóban. – Ennek ellenére a lineáris internetes adásnál hamarosan több kell, olyan pluszokkal is készülni kell, amiért érdemes az oldalra látogatni – mondta Medvegy Gábor szerkesztő, aki arról is beszélt, hogy döntéskényszerben vannak, ki kell találniuk, hogy ragaszkodnak-e továbbra is a frekvenciához, vagy bíznak abban, hogy hamarosan egyre többen hallgatnak internetes rádiót mobilneten, wifin keresztül telefonon, autóban is.

A tét ugyanis az – magyarázta Medvegy –, hogy meg tudnak, illetve meg akarnak-e felelni a médiatörvényben meghatározott közösségi rádió kategóriának. Szerint ugyanis bár ide tartoznak, ez rájuk, kisközösségi rádiókra mégsem illik. A törvényben meghatározott kvóták szerint kétharmad arányban – azaz napi 16 órában – közszolgálati tartalmat kellene szolgáltatniuk, 50 százalékban magyar zenét kellene sugározniuk, és többek között „egyéb hírszolgáltatást" is nyújtaniuk kell.

A rádió a Thealteren. Fotó: DM/DV
A rádió a Thealteren.
Fotó: DM/DV

– Az 50 százalék magyar zene túl nagy kötöttséget jelent a műsorkészítők számára. A Rádió Mi underground zenei stílusokat karol fel. Nem biztos, hogy egy ilyen súlyos kvótával rendszeresen színvonalas zenei válogatások készülnének – fogalmazott a rádiós.

Szerinte ezek a szabályok nincsenek a nemzetközi szabályozással összhangban, ahol a közösségi rádiókat gazdasági és politikai érdektől függetlenül, demokratikusan működő, közösségi célt szolgáló szerkesztőségként kezelik. Ez egyéként igaz a Rádió Mi-re is. Azt az Itt Szeged Egyesület üzemelteti, ennek tagjai pedig a rádió műsorkészítői. Nincs felettük álló vezetőség, a műsorkészítés autonóm, a döntéseket közösen hozza meg a stáb.

Olvasóink írták

 • 11. mgabor 2011. március 10. 06:14
  „Szivacsot szélzajcsökkentéshez szoktak használni, egyébként teljesen felesleges. Nem köpködünk :)”
 • 10. Bomi 2011. március 10. 00:32
  „Elég amatőrnek tűnik az alapján, ahogy párszor bele hallgattam.
  Esetleg a mikrofonokra nem akarnak szivacsot tenni, hogy a műsorvezetők ne köpködjék tele nyállal?”
 • 9. mgabor 2011. március 09. 19:54
  „A stábtagoknak kevesebb, mint negyede egyetemista, a többség 30 körüli dolgozó ember. Nem célzunk meg széles hallgatói tömeget, azt meghagyjuk a kereskedelmi rádióknak, de megpróbálunk kielégíteni olyan rétegigényeket, amiket ők nem tudnak. Ez mondjuk valamivel több, mint pár embert érdekel, lehetne több is, de a rádióhallgatás valóban visszaszorulóban van.”
 • 8. vinczeattila 2011. március 09. 19:26
  „Véleményem szerint leginkább a fiatal egyetemista rádiósok gyakorlóhelye, arra viszont kiváló. Egyébként pár emberen kívül a kutya se hallgatja őket. Meg úgy rádiót se nagyon mostanság...”
 • 7. tigris15 2011. március 09. 18:52
  „Ti vagytok a legjobbak!Köszi mindent(Főleg a DB-t)”
 • 6. mgabor 2011. március 09. 17:39
  „5. Manitu007 2011.03.09. 17:33
  Várunk még, ha ráérsz. :)”
 • 5. Manitu007 2011. március 09. 17:33
  „Szerettem ott "dolgozni".”
 • 4. mgabor 2011. március 09. 16:38
  „3. jay_és_néma_bob 2011.03.09. 14:30
  Melyik volt az?

  2. deszkás 2011.03.09. 11:11
  A kedvedért lesz :)”
 • 3. jay_és_néma_bob 2011. március 09. 14:30
  „jó volt, de leszedték a kedvenc műsoromat...”
 • 2. deszkás 2011. március 09. 11:11
  „Vajon miért nem hallottam még a VENTURES Rap City-jét?”
 • 1. Logaritmus 2011. március 09. 07:51
  „Ezerszer jobb, mint a Radio88.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakodalom is kell a kiegyensúlyozott költségvetéshez

3,32 milliárd forintos bevétellel és ugyanekkora kiadással számol Mórahalom nemrég elfogadott idei költségvetése. Tovább olvasom