Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Hatályon kívül helyezték a rendőrök felmentését az arab sakkozó ügyében

Hatályon kívül helyezték a rendőrök felmentését az arab sakkozó ügyébenHatalmas érdeklődés mellett zajlott a tárgyalás. Fotó: Frank YvetteA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Az első fokú ítélet felmentette a sakkvezető megverésével vádolt rendőröket. Ezt helyezték most hatályon kívül, megalapozatlannak találták.
Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla kedden a Szegedi Törvényszék Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012-es bántalmazása ügyében született elsőfokú ítéletét.

A törvényszék tavaly tavasszal felmentett két rendőrt a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és a súlyos testi sértés kísérletének vádja alól. A bíróság az egyik - azóta leszerelt - rendőrt, valamint az arab férfi és társa elfogásában közreműködő taxist közúti veszélyeztetés bűntettében bűnösnek találta.

Az elsőfokú ítélet szerint 2012. június 2-án járőrözésük során illegális migránsokat kereső rendőrök azt hitték két arab férfiról, hogy határsértők. Az arab férfiak pedig úgy vélték, ki akarják rabolni őket, nem ismerték föl, hogy rendőrök akarják igazoltatni, ezért futásnak eredtek. A sértettet több száz méteres autós és gyalogos üldözés után érték utol, azt követően, hogy egy taxi elé vágott. A férfit elmondása szerint a földre rántották, majd testét és fejét ököllel ütni, és rugdosni kezdték.
Hatályon kívül helyezték a rendőrök felmentését az arab sakkozó ügyében. Fotó: Frank Yvette


Az elsőfokú eljárás során kétséget kizáróan nem sikerült megállapítani, hogy a rendőrök bármilyen módon bántalmazták volna a sértettet. A törvényszék azonban megállapította, a jelzés nélküli szolgálati autót vezető rendőr a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok szándékosan megszegte, ezzel veszélyhelyzetet idézett elő, amikor hirtelen, kis ívben a rohanó arab férfi elé kanyarodott.

A törvényszék kimondta, a taxis egyértelműen anélkül avatkozott be a rendőri intézkedésbe, hogy arra felkérték volna.

A per ügyészi fellebbezést követően került a Szegedi Ítélőtáblára. A táblabíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. Jogszabályváltozás miatt a megismételt elsőfokú eljárásban a törvényszék katonai tanácsa jár majd el. Harangozó Attila tanácsvezető bíró a határozat indoklása során kifejtette, az ügyészség kezdeményezése ellenére nem tett meg mindent a törvényszék azért, hogy meghallgassa a sértetteket, így az elsőfokú ítélet megalapozatlan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mutatjuk, hol változik a forgalmi rend a megemlékezések miatt!

Mutatjuk, hol változik a forgalmi rend a megemlékezések miatt!
Ideiglenes forgalmirend-változások Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón és Csongrádon! Tovább olvasom