Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Hatan szoronganak 15 négyzetméteren

Szegeden több mint ötezer kisgyermek él szegénységben. Közéjük tartozik Nagy Zsolték négy gyermeke. A család egy tizenöt négyzetméteres albérleti szobában lakik. Havi jövedelmük százezer forint. Az anya gyesen van, az apa munkanélküli.
Nagy Zsolt feleségével, Tündével és két gyermekükkel. Fizetésük felét albérletre költik Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi lakótelep panelházának negyedik emeletén Nagyné Tünde nyit ajtót. A másfél szobás lakás nagyon rossz állapotú, ráférne a teljes felújítás. Hirtelen nem tudjuk eldönteni: koszos vagy kopott.

A kisebb szobába nemrég költözött vissza a főbérlő, így Tündéék négy gyermekükkel laknak a 15 négyzetméteres nagyszobában. A szobában régi, foltos padlószőnyeg, kopott bútorok. Az egyik ágyon alszanak a szülők, a másik, kinyithatón a három nagyobb gyerek: a 19 hónapos Krisztián, a három és fél éves Niki és az ötéves Bence. A szoba másik falánál a kopott kiságy az öt hónapos Noémié. A gyerekek közül most csak Noémi és Niki van itthon, Bence a nagyszülőknél vendégeskedik, Krisztián még bölcsődében van.

– Havonta százezer forint a jövedelmünk – mondja Tünde, miközben ölbe veszi legkisebb gyermekét. – Én gyesen vagyok, a legnagyobb gyermek után kapok gyerektartást. Ehhez jön még Zsolt szociális támogatása, és a családi pótlék, ami 56 ezer forint.

Gyereksors

A szegedi önkormányzat szociális irodájának nyilvántartása szerint a városban 6869 veszélyeztetett gyermek él – tudtuk meg Novkov Veszelinka irodavezetőtől. Közülük a legtöbben – több mint 5 ezren – rendkívül rossz anyagi körülmények között élnek. A gyerekek közül 164-en élnek olyan családban, ahol legalább az egyik szülő alkoholista. Rossz lakáskörülmények között több mint ezer gyereknek lakik. Szegeden 2 877 családban nevelnek veszélyeztetett kiskorút.  
Tündéék a szobáért rezsivel havi 50 ezret fizetnek. A maradék pénzből veszik az élelmiszert, a gyerekeknek a pelenkát – erre kell költeni a legtöbbet. A gyerekek a bölcsődében és az óvodában ingyenesen étkeznek, Noémi még szopik. A házaspár szociális alapon kap ingyen ebédet, amiért mindennap átmennek Újszegedre.

Zsolt most nem dolgozik, cukrászként próbál elhelyezkedni. Tavaly volt ugyan állása egy pékségnél, de reggeltől estig tartott a munka, későn ért haza. Alig látta a gyerekeket, inkább felmondott. Most több helyre is beadta az önéletrajzát. Tünde fél év múlva szeretne egy négyórás állást, amikor Noémi elég nagy lesz ahhoz, hogy bölcsődébe járjon. Mondják: amire szükségük van, az megvan nekik.

– Van egy régi mosógépünk, egy kistévénk, rádiónk. Más nem is kellene, csak egy hűtő. A régi elromlott, így csak tartós élelmiszert tudunk venni. Ruhából rengeteg van, épp most adtam belőle egy ismerősömnek – mondja Tünde.

Amikor megkérdezzük, a szegény családokat mivel támogathatná a kormány, Zsolt felel. – Lakást kellene biztosítani a fiataloknak. A hitelt biztosan mindenki tudná törleszteni.

Tünde szerint kilátástalan, hogy legyen saját lakásuk. Szociális bérlakásra többször pályáztak, volt, hogy kölcsön kellett kérniük 2500 forintot – ennyibe került a pályázati csomag. Eddig még nem jártak szerencsével. Ebből az albérletből szívesen elköltöznének, mert nagyon szűkös a tizenöt négyzetméter hatuknak. Ám négygyerekes családdal nem nagyon állnak szóba a főbérlők.

Nemzeti program a gyermekszegénység ellen

Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermek nélkülöz, fejlődését nehezítő körülmények között él – áll abban a programban, amelyet a kormányfő kérésére Ferge Zsuzsa akadémikus és munkatársai készítettek. A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program 25 évre szól. Tartalmaz egy 3 éves rövid programot, ami kimondja: a szegénység csökkentése érdekében könnyíteni kell a gyermekes családok helyzetét, segíteni a foglalkoztatásukat. Javítani kell a gyermeknevelést szolgáló intézmények és szolgáltatások mennyiségét és minőségét, elérhetőségét. Elsőbbséget kell biztosítani a leginkább veszélyeztetett csoportoknak, a legszegényebb településeken élőknek, a legrosszabb helyzetű iskoláknak és az ott tanuló gyereknek, a szakképzettséget nehezen szerző serdülőknek. Azért, hogy ne legyenek éhes gyerekek, törekedni kell a jobb és olcsóbb bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetésre.  


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány exvezetők nélkül

Kampányában sem a jobboldal, sem a baloldal nem használja ki a rendszerváltás után megválasztott… Tovább olvasom