Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Határon innen és túl – Körös-éri Tájvédelmi Körzet

Évtizedeken át szigorú elzártság jellemezte Csongrád megye déli, Tiszán inneni határsávját. Ennek, és a mezőgazdasági művelésre való alkalmatlanságnak pozitív hozadéka: háborítatlanul maradt az élővilág. Itt tervezik létrehozni a Körös-éri Tájvédelmi Körzetet, melynek „tükörszervezete" a határ túloldalán, a Vajdaságban valósul meg.
Ásotthalmi fehérnyaras erdő. DM/DV-fotó
Néhol az egykor elzárt határsávnak, másutt a terület mély fekvésének, illetve a nagyon csekély termőerőnek, ismét másutt mindezek összességének köszönheti Csongrád és Bács-Kiskun déli része, hogy sok helyütt háborítatlanul fönnmaradtak a természetközeli tájak, jellegzetes élővilágukkal.

Itt tervezi létrehozni a Körös-éri Tájvédelmi Körzetet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, a minisztériummal együttműködve. Az összterület mintegy 350 hektárnyi kiterjedésű lesz, a vajdasági tükörszervezet területe ennél valamivel nagyobb.

– A leendő tájvédelmi körzet az országhatáron húzódó Körös-érről, a valahai természetes vízfolyásról kapta a nevét. Ma főcsatorna formájában létezik – mondja Iványosi Szabó András, a nemzeti park igazgatóságának általános igazgatóhelyettese. A védendő terület szigetszerű, sokszor egymástól is különböző, természetközeli élőhelyfoltokat tartalmaz.

Része lesz például a növényritkaságoknak helyet adó ásotthalmi Csodarét, a Kissori semlyék, a Tanaszi semlyék, a Csipak-semlyék, a Madarász-tó, a Nagyszéksóstó – ezek vizes-mocsaras élőhelyek. Az öttömösi Baromjárás ősi homoki legelők máig megmaradt része.

Az ásotthalmi emlékerdő természetes eredetű fehérnyaras, ahol a negyvenes évek óta nem történt jelentősebb emberi beavatkozás. Ám szólhatunk az átokházi tőzegbányáról is, melynek környékén a száraz homokbuckatetőktől kezdve a nyílt vizekig minden élőhely előfordul, a maga jellegzetes élővilágával – s még sorolhatnánk a példákat.

Mikor is alakul meg a tájvédelmi körzet? Az illetékes minisztériumok közötti egyeztetés kérdése – a természetvédelmi minisztériumon mindenesetre nem múlna a dolog. Mi több, a területek legnagyobb része jelenleg is védett valamilyen formában – csak épp az egységesítés és szervezetesítés hiányzik. A nemzetipark-igazgatóság máris pályázatokkal igyekszik biztosítani a megfelelő állapotokat.

– A határ túloldalán, a Vajdaságban épp fordított a helyzet: hivatalosan már védett a terület, a gyakorlatban azonban nehéz érvényt szerezni a védettségnek – halljuk az igazgatóhelyettestől. A nemzeti park szakemberei a napokban találkoznak a vajdasági partnerszervezetek illetékeseivel az összehangolt működés ügyében. Ez nagyon fontos: ugyanarról a megvédendő tájról és élőlényeiről van szó, a határ mindkét oldalán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom