Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Határon túliaknak ingyenes a múzeum

Szeged - A megyei múzeumok idén megtartják a tavaly tavasszal megállapított áraikat. Áremelést nem terveznek – tájékoztatott a Csongrád Megyei Múzeumok sajtóreferense, Medgyesi Konstantin.
A híradások szerint csökken a kiállítóhelyek állami normatívája, de a megyei önkormányzat fenntartása alá tartozó intézmények 2007-es – nagyjából félmilliárd forintos – költségvetésükhöz hasonló pénzkeretre számíthatnak. Ebből 80 millió forintot a múzeumoknak kell előteremteniük a jegybevételekből. A pénz nagyobb része, 370 millió forint két forrásból érkezik: fele a megyétől, fele az államtól. Ezen kívül pályáznak.
Normál felnőtt belépőt most a megyei kiállítóhelyek közül a Móra-múzeumba lehet váltani 600 forintért.

A megyei állandó tárlatok népszerűségi listáját is a szegedi kultúrpalota vezeti, a természettudományi tárlattal. A nem emelt díjas kiállításokat diákcsoportok és minden határon túli magyar csoport továbbra is ingyen nézheti meg. A határon túliaknak nyújtott kedvezmény egyedülálló a hazai múzeumokban – Zombori István vezette be, aki július óta igazgatja a múzeumokat. Díjmentesen tekinthető meg ezután is a csongrádi tájház, a makói Espersit-ház, valamint a szegvári falumúzeum és a malom.

Olvasóink írták

 • 4. Mese 2008. január 10. 12:39
  „Ugyan,mintha a határon túli magyarok,csak ezért jönnének! Mindeki dolgozik,aztán meg megy haza,másnap kezdi előlről. Attól a pár látogatótól nem fog csődbe menni egy múzeum sem. Nem tudjátok,van-e még a Móra múzeumban az,hogy a hónap első(vagy utolsó)hétvégéjén ingyen be lehet menni?”
 • 3. dodo 2008. január 10. 10:17
  „Kevés! Javaslataim: ingyen szálloda, vendéglő, utazás, fürdő, színház-mozi, taxi, repülő, szanatórium, sőt javasolnám a prostiknak, hogy ők is ingyen szolgálják ki a határon túliakat; a kormány pedig egy kicsit emeljen az adónkon!”
 • 2. kovács 2008. január 10. 00:31
  „És akkor miből tartja fenn magát? Persze így sem a jegyek árából él a múzeum, de legalább egy kis bevétel van belőle. A határon túli látogatók száma meg nyilván olyan kicsi, hogy ez gesztusnak jó, de kiesést nem jelent.”
 • 1. El Nyomottka 2008. január 09. 07:16
  „Azt esetleg nem akarják bevezetni, hogy az itt élő bennszülöttek is ingyenesen látogathassák a magyar múzeumokat???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagy és kamionok repesztik a szegedi utakat

Szeged - Újabb gödrök nyílnak a Kossuth sugárúton és a nagykörúton áramló kamionsorok alatt. A közútkezelő – állítja – résen van: tömködi a lyukakat. Nem sok eredménnyel. Tovább olvasom