Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Határtalan bolyongás a szomszédoknál

Szeged - A csütörtök éjszakai határnyitással bárki szabadon utazhat Európa schengeni tagországaiban, ha már a külső határokon belül van. Tegnap kipróbáltuk, a határok tényleg szabadon átjárhatók, Hegyeshalomban kétszer két sávon, akár a sztrádán haladhatnak az autók.
Valóban igaz: a csütörtök éjszakai sorompóleszerelős határnyitás szabad utat nyitott előttünk, akadálytalanul léphetjük át a schengeni belső határokat. Tegnap megbizonyosodtunk erről, amikor útnak indultunk, hogy megtudjuk, miként lehet hazánkból Ausztriába, onnét Szlovákiába, majd hazautazni.

A Kisalföld szerkesztőségéből indulva alig hagytuk el Győrt, az 1-es és a 85-ös főutak kereszteződésében egy határőr és két rendőr alkotta mélységi ellenőrzési csoport tagjai figyelték a kocsisort. Ottjártunkkor éppen egy román rendszámú teherautó sofőrjének okmányait ellenőrizték, s mindent rendben találtak.

Lapunk kérdésére a gépkocsivezető elmondta, Franciaországból tart Romániába. A hegyeshalmi határon lépett be Magyarországra, s csak az autópályamatrica-vásárlás miatt kellett megállnia. A korábbi torlódásnak nyomát sem tapasztalta.

Röszkén nem hozott nagy változást a schengeni tagság.
Fotó: Karnok Csaba

Kíváncsian, némi fenntartással közeledtünk a hegyeshalmi határátkelőhöz, de még előtte megváltottuk az osztrák sztrádamatricát, a legolcsóbb az egyhetes, 2080 forintba kerül. Az átkelőn – mintegy az autópálya folytatásaként – két sáv vezetett ki az országból, kettő pedig befelé. Nyugodtan haladhattunk, s pillanatok alatt Ausztriában gurultunk. A terminálon egy teremtett határőrt, rendőrt nem lehetett látni.

Odaát nem láttunk egyetlen osztrák rendőrt sem, híre-hamva sincs ellenőrzésnek. Egészen Mönchofig haladtunk a sztrádán, közben ízlelgetve a szabadság, a korlátok nélküli utazás érzését. Pozsony felé vettük az irányt, a kisfalvakban nem láttunk behajtani tilos táblát, de még rendőrt sem.

Örömóda és tűzijáték Hegyeshalomnál.
Fotó: MTI

Az osztrák–szlovák határátkelőn üres bódék között vezet át az autópálya két sávja s folytatódik a túloldalon. Az autósok szinte lassítás nélkül lépték át a határt, csak az autópálya-matrica vásárlása miatt álltak meg. Így tettünk mi is, az egyhetes zöld vignetta ára 150 korona vagy 5 euró.

Sztrádán haladtunk tovább egészen Rajkáig, ahol elhagyott bódévárost találtunk. Teremtett lélek nem állta utunkat, s nem vettek bennünket üldözőbe, mint annak idején a belga sofőrt, aki állítólag áttörve a sorompót érkezett hazánkba. Annyira tetszett az akadálytalan utazás, hogy megfordultunk és Magyarországról léptünk be Szlovákiába, majd a régi rajkai határon érkeztünk haza.

Amikor eleget „határtalankodtunk", ismét Hegyeshalom következett. De nem utaztunk, hanem az ott szolgálatban lévő mélységi ellenőrző csoport munkáját akartuk megismerni. A két határőrből és egy rendőrből álló csapat a szálláshelyeket ellenőrizte s a közutat vigyázta a határtól 10 kilométeres mélységen belül.

Amíg tegnap Röszkénél csak araszoltak az autók, Hegyeshalomnál már megállás és ellenőrzés nélkül léphették át a megnyitott határt. Fotó: MTI

A hármas éppen a Pince csárdában vizsgálta egy szerb házaspár vízumát. Magyar volt a vízum, csütörtökön még nem mehettek volna át vele Ausztriába, csak schengenivel. Tegnap akár utazhattak is volna, hiszen a határnyitástól a magyar vízum is schengeninek számít.

A csárda résztulajdonosa, Stipkovits Mátyás kérdésünkre elmondta, még nem érezni a határnyitás okozta változást, sok a román vendég. A vendéglátó reméli, továbbra is kihasználják az utazók a hegyeshalmi pihenőhelyeket.

A mélységiek az első határtalan napon több autót, azok utasait és számos vendéglátóhelyet ellenőriztek, mindent rendben találtak.

Örömóda és tűzijáték Hegyeshalomnál

Megadtuk a módját, az uniós csatlakozáshoz hasonlóan megünnepeltük, hogy Magyarország péntek éjfél után teljes jogú schengeni tagállammá vált. Győr-Moson-Sopron megye minden meghatározó határtelepülésén, Soprontól Hegyeshalmon, Rajkán át a határőr-település Vámosszabadiig nagyszabású rendezvényeken köszöntötték az emberek a határátkelők megnyitását. Hegyeshalomban az Örömóda hangjai mellett szerelték le, majd szállították el a sorompót az átkelőről, megnyitva ezzel a szabad utat. A határátkelő megszüntetését jelképezte, amikor az útlevélkezelők kiléptek a fülkéjükből, ahol évekig szolgáltak, s bezárták a helyiségeket, mindeközben tűzijáték világította be az eget. Sopronban a páneurópai piknik helyszínén tartott határnyitással vette kezdetét az ünnepségsorozat, majd a város főterén négy ország rendőrzenekara hangversenyezett, s köszöntők sora hangzott el. Este, a díszközgyűlést követően a Bécsi úti határátkelőn valóságos népünnepély volt, amelyet tűzijáték zárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A déli határon nem jelentett nagy változást a csatlakozás

Röszke - A határőrök tegnap, azaz december 21-én, nulla órakor, pezsgővel ünnepelték meg Röszkén a schengeni csatlakozást – bár munkájukban nem lesz sok változás. Tovább olvasom