Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Hatásossága nem igazolt - ez olvasható majd a blokkon vagy a papíron, ha homeopátiás szert veszünk

Csongrád megye - Tájékoztatót adnak a patikusok a hónap közepétől a homeopátiás szerek mellé, amelyben az áll majd, hogy ezek hatásossága nem igazolt. Ilyen lépésre más országban még nincs precedens, a patikákban azt remélik, sokan áttérnek majd a bizonyítottan hatásos szerek használatára.
Komoly lépés történik a hónap közepétől a homeopátiás készítményekkel kapcsolatosan hazánkban: a patikákban a termék mellé tájékoztatót adnak majd a gyógyszerészek. Ebben egyebek között az szerepel, hogy a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

Egy tavaly decemberi reprezentatív kutatásból kiderült: a magyarok közel 65 százaléka használt már legalább egyszer valamilyen homeopátiás terméket, több százezer ember pedig rendszeresen szed ilyeneket.
Piaci adatok szerint Európában a homeopátiás gyógyszerekre évente több mint egymilliárd eurót költ a lakosság. Teszik ezt úgy, hogy tudományos körökben folyamatosan hangoztatják, nem bizonyítható a hatékonyságuk. A homeopátia elleni harc egyik legaktívabb figurája Boldogkői Zsolt szegedi biológusprofesszor, aki örömmel fogadta a kezdeményezést.
Nagy Ildikó azt mondja, mostanában nem keresik sokan a homeopátiás készítményeket. Fotó: Karnok Csaba
Nagy Ildikó azt mondja, mostanában nem keresik sokan a homeopátiás készítményeket.
Fotó: Karnok Csaba
– Gratulálok a gyógyszerészkamarának és a kormányzatnak ehhez a precedens nélküli lépéshez és a hivatalos szakmai állásfoglaláshoz. Más országban nem kezdeményeztek hasonlót – fogalmazott. Hozzátette: bár a tájékoztató szövegben az szerepel, hogy nem igazolt ezen készítmények hatékonysága, szerinte a valóság az, hogy bizonyítottan hatástalanok. – A következő lépés az lehetne, hogy megköveteljük a gyártóktól, bizonyítsák ezen termékek hatásosságát. Ha ugyanis ez nem sikerül, ki lehetne venni mindegyiket a gyógyszer kategóriából.

A szegedi Kálvin téri Pingvin Patika vezetőjének tapasztalata szerint mostanában nem keresik nagy mennyiségben a homeopátiás szereket a patikákban. – Elsősorban megfázás elleni szereket, köhögésre ható készítményeket, néhány esetben nyugtatókat, orr-, illetve szemcseppeket visznek – mondta el Nagy Ildikó. Hozzátette: nagyszámú bizonyítottan hatékony szer van forgalomban akár a gyógyszerek, akár a gyógynövények vagy étrend- kiegészítők között. – Mi inkább ezeket ajánljuk. Biztosabbnak tartjuk, ha a beteg ember olyan szert használ, ami szakmailag elismert.

A tájékoztatóval kapcsolatosan a gyógyszertárvezető megjegyezte: szerinte ez komolyan elgondolkodtatja majd a betegeket. – Biztos vagyok benne, hogy sokan áttérnek majd a hagyományos, bizonyítottan hatásos szerek használatára – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

"Az egyetemi oktatók ne politizáljanak!"

A Szegedi Tudományegyetemen az oktatók aktuálpolitikai vitába kezdtek. Eddig is megvoltak az… Tovább olvasom