Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Hatástalan maradt a szegedi koldusrendelet

Szeged - Szegeden láthatóan nem érte el a célját az úgynevezett koldusrendelet. Reggelenként a körülményeik miatt kényszerből kéregetők mellett a koldusmaffia álrokkantjai is megszállják a belvárost és a Mars teret.
Szegeden láthatóan nem érte el a célját az úgynevezett koldusrendelet. Reggelenként a körülményeik miatt kényszerből kéregetők mellett a koldusmaffia álrokkantjai is megszállják a belvárost és a Mars teret. A rendeletmódosítást kezdeményező képviselőknek azonban más a véleményük.

A szegedi közgyűlés két szocialista és (akkor még) egy Centrum párti önkormányzati képviselő, Szondy Ildikó, Szőke Péter és Pintér Ferenc módosító javaslatát elfogadva 2005. március 15-étől megtiltotta a koldulást a belvárosban, a Tisza Lajos körút és a Tisza által határolt területen, valamint a Mars téren. A kéregetők haladékot kaptak, a türelmi idő április végén járt le, addig senkit sem büntettek. A közterület-felügyelők és a rendőrök szociális munkásokkal együtt csak ismertették a koldusokkal a rendeletet, amelynek értelmében a tilalmat megszegőket akár 25 ezer forint bírsággal sújthatják.

Szegeden láthatóan semmit nem változtatott meg az országos visszhangot kiváltó koldusrendelet. A rászorultságuk miatt kéregetők mellett a koldusmaffia által kéregetésre kényszerített gyerekek, nők és férfiak reggelente ellepik a belvárost és a Mars teret. A Széchenyi téren, a Kárász utcán, a Klauzál, a Dugonics és a Mars téren, a Nagyáruháznál, vagy a templomok előtt, sőt a templomokban főleg ál- és bérkoldusok folyamatosan zaklatják a szegedieket és a városba érkezőket. A kéregetők egy része rendkívül agresszív, ráadásul közülük sokan nézik WC-nek az utcát, némelykor a templomot. A megyeszékhelyen egyre több a Romániából „importált", csak néhány magyar szót ismerő, álrokkant koldus is. Az utóbbiak „bevétele" a koldusmaffiát irányítók kezébe kerül.

Ab-döntésre vár a TASZ és a Menhely

A koldusrendelet ellen számos jogvédő szervezet tiltakozott. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Menhely Alapítvány közös indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz (Ab). A két civil szervezet alkotmánysértőnek nevezte a rendeletet, és megsemmisítését kérte a testülettől. Az Ab azonban még nem döntött.
Szondy Ildikó elismerte, hogy továbbra is sokan kéregetnek az úgynevezett tiltott övezetben, a körzetében élők őt is gyakran keresik a koldusokra panaszkodva. A képviselő szerint a rendelet mégis elérte a célját, hiszen amellett, hogy biztosítja a feltételeket a szabálysértési eljárás megindításához és adott esetben a koldulás megszüntetésére, az érintetteknek lehetőséget kínál az életformaváltáshoz is, és ez volt a céljuk.

– A rendelet egyébként rendkívül kényes, betartatása nem könnyű, nem is lehet mereven alkalmazni – hangsúlyozta Szondy Ildikó.
Részben hasonló véleményt fogalmazott meg Pintér Ferenc és Szőke Péter is. A jogi bizottság elnöke és alelnöke is előrebocsátotta, hogy érthető óvatosságot tapasztalnak a jogalkalmazóknál, aminek szerintük az a magyarázata, hogy az Alkotmánybíróság előtt megtámadták a rendeletet, azt pedig nem lehet tudni, hogyan foglal állást a testület.

Boldogtalan lesz a menyasszony?

Az alsóvárosi templom előtt három fiatal lány várta a násznépet egy esküvő után. A lányok azzal léptek oda a vendégekhez, hogy imát mondanak a menyasszony boldogságáért, ha kapnak pénzt. Miután a vendégek elküldték őket, a lányok hangosan átkozódni kezdtek: nem lesz boldog a menyasszony, és boldogtalanság vár a vendégekre is. A három ünneprontót a vőfély kérte meg, hogy távozzanak. 
– Kezdetektől hangsúlyoztuk, hogy a rendeletmódosítással nem a bírságolás, hanem az érintettek felvilágosítása és a nekik adható szociális segítség volt a célunk, párhuzamosan az embereket zaklató, erőszakosan kéregetők jelenlétének a megszüntetésével. De ezt a közterület-felügyelők, a rendőrség és a szociális gondozók csak az állampolgárokkal együttműködve érhetik el – mondta Pintér Ferenc. Szőke Péter ehhez hozzátette, a rendeletmódosítással sikerült a társadalom figyelmét egy olyan problémára felhívni, amellyel a világon mindenütt küszködnek.

Szegeden az elmúlt mintegy két és fél évben sok segítséget kaptak elsősorban a hajléktalan koldusok, élelmiszer- és ruhajuttatás mellett többek között hajléktalanszállókon vészelhették át a telet.

Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta, bejelentés esetén a közterület-felügyelők minden esetben eljárnak. Azt elismerte, hogy munkájuk nem látványos, aminek az az oka, hogy a kéregetők az intézkedés befejezése után nem sokkal már máshol folytatják.

Olvasóink írták

 • 1. Makovi Mária 2008. május 19. 22:32
  „T cím!
  A frekventált helyekre érdemes folyamatosan odafigyelni.
  Én mindig azt mondom, hogy lehetetlen dolog nincs, csak tehetetlen ember. Amióta hatékonyan, sűrűn bejöttek a rendőrök a Kárász utcára, azóta a késelők és kéregetők eltüntek.
  KB.egy hónapja adtuk át Szentgyörgyi alpolgármester úrnak
  azt a tiltakozó levelet, hogy a zenészeket kérjük elküldeni a Kárász utcáról. Hellyel, közzel sikerül is. Az a baj, hogy nem rendszeres az ellenőrzés. Ahogy elmennek a rendőrök, visszajönnek a zenésze. Van kormányrendelet, ami elrendeli, hogy 30 ezer forintra birságolható az, aki megzavarja más nyugalmát.
  Ők folyamatosan ezt teszik. Az alpolgármester úrnál van a tiltakozó levél, és folyamatosan telefonálunk a rendőrségre, de egyik zenészt sem bírságolják meg. Annak ellenére, hogy van rá rendelet. A rendőrség azt mondja, hogy az önkormányzat feladata.
  Egymásramutogatás folyik, tényleges, hatásos intézkedés nem.
  A rendőrség nagyon segítőkész. Ha naponta 30 ezer forint bírságot kirónák a csendhábirítókra, elmenne a kedvük a zenéléstől. A Kárász utcán kerékpározókat is ha bírságolnák, nem száguldoznának. Ha nem tartatják be a törvényeket, akkor mindenki azt csinál amit akar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűszezon – még két hétig

Szeged - Még legalább két hétig tart a parlagfűszezon. Rengeteg az allergén gyom, és már a legkisebb… Tovább olvasom